Forum modelarzy kolejowych w wielkości N

Zasilanie, sterowanie. - multiMause

gumisio - 2012-05-05, 21:20
Temat postu: multiMause
Czy ktoś tym już steruje?
kacper111 - 2012-05-06, 20:04

Ja, i się świetnie sprawuje :D
elvis - 2012-05-09, 09:07
Temat postu: Re: multiMause
gumisio napisał/a:
Czy ktoś tym już steruje?
A chcesz kupić? Bo mam mówię do sprzedania z polskim menu.
NEX84 - 2012-05-09, 11:56

A po wiela bo ja jestem na etapie szukania/kupna.. ?!
elvis - 2012-05-09, 13:23

A po 250 komplet z pl menu i instrukcją.
gumisio - 2012-05-11, 22:31

Posiadam takowe sterowanie ,tylko ni cholery nie wiem jak to uruchomić
kacper111 - 2012-05-12, 10:56

Poszukaj na YT, tam kiedyś widziałem jakieś filmiki.
jafrap - 2012-06-27, 10:53

Może się nada? :arrow: http://www.roco.cc/filead...pdf1237_pol.pdf
Alex - 2012-07-13, 09:19

Witam, mam mały problem posiadam MM jeden zestaw oraz LM2 drugi. Postanowiłem to połaczyć, czyli zasilacz, booster, MM manipulator jako master i LM2 jako slawe i nie działa :-( !
Odwrotnie też nie działa i MM pokazuje eror 13 ?
Czy ktoś to razem testował i wie jak to uruchomić (wg Roco jest to compatybilne u mni razem nie chcą działać :cry: )?

ministerek - 2012-07-13, 15:51

Master - przewód 6 żył
Slawe - przewód 4 żyły
może to jest przyczyną

Alex - 2012-07-13, 19:12

Cztery bez zewnętrznych (jakie)?
ministerek - 2012-07-14, 11:25

wedle wiedzy z internetu gniazdo slave ma nie podłączone zewnętrzne styki. Wynika z tego, że może być przewód 6 - żyłowy. Myszkę slave podłącza się na końcu przy włączonej centrali i wcześniej włączonej myszce master. Ale zawsze w gniazdo slave obok gniazda master w tym samym "pudełku".

Sprawdź, czy obydwie działają jako master, może któraś ma coś uwalone i działa tylko jako slave. Kiedyś gdzieś o tym sporo pisano.

Alex - 2012-07-14, 12:01

Wykonałem wszystkie możliwe kombinacje połączeń jakie dają 2 komplety (MM) i (LM2).
Wszystko osobno działa prawidłowo (na Master). Gdy załączę LM2 do gniazda Slave pokazuje błąd E7 (LM2), gdy zamienię z MM to MM pokazuje E13. Nie mam pojęcia o co chodzi.

Misiek - 2012-07-14, 13:55

Ja chyba toto zjawisko miałem dawno temu i mi też uwaliło myszkę - jako SLAVE działała, jako MASTER już nie.
o, znalazłem:
http://www.forum.martel.p...ighlight=master
http://www.forum.martel.p...ighlight=master
http://www.forum.martel.p...ighlight=master

Alex - 2012-07-14, 17:42

Dziękuję za linki. Przeanalizowałem, posprawdzałem wszystko wygląda dobrze nic spalonego, każdy komplet działa osobno dobrze i nadal jak dołożę do MM - mastera LM2 na slawe nie działa. Załącza się LM2 wyświetla "L2" i nic więcej! Świeci się i nie można nic nasterować tak jakby był zawieszony nie pokazuje błędu. Oba kable są 6 pinowe - równoległe innych kabli nie mam. Skoro wszystko działa na master lokomotywa jeździ można załączać funkcje i programować to może trzeba coś przestawić na Slave tak jak w dyskach lub CD-Romach.
andrzejc - 2012-07-14, 21:02

Wygląda na to że masz uszkodzone gniazdo slave.
Nic nie trzeba przestawiać.

Alex - 2012-07-15, 00:19

... w obu wzmacniaczach 10764. A można jakoś zresetować LM2 lub MM?
Alex - 2012-07-15, 12:17

Czy do wzmacniacza Roco 10764 można dorobić jakiś sterownik na port Slave, ma ktoś może schemat lub gotowca na sprzedaż?
ministerek - 2012-07-15, 19:34

AUTOREKLAMA:
Sprzedaj to Roco i kup to:
http://allegro.pl/central...2477180426.html

jafrap - 2012-07-15, 20:18

Z21 lepsze :->
http://www.z21.eu/de/home/z21/video.html
http://www.youtube.com/watch?v=TgPEXnDwS8E

Misiek - 2012-07-15, 20:46

jafrap napisał/a:
Z21 lepsze
Przekombinowany gadżet. :mrgreen:
Alex - 2012-07-15, 23:06

Fajna reklama,
Cytat:
Z21

ale obsługa koszmarna!
Myślę, że załączenie świateł, czy dźwięku fredem lub MM jest o niebo szybsze!
Poza tym mam małe dzieci, które też chciałyby pobawić się w maszynistów, dlatego Roco MM jest nadto wystarczające.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group