Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Podstawowe rzeczy
Autor Wiadomość
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-28, 11:58   

W ten weekend powinienem wszystko zmierzyć,i podać zamówienie do taty na deski. Teren to na 100% z styropianu,bo gips jest ciężki. A to Policko to będzię tak jeszcze okres między wojenny,bo wtedy Policko było jeszcze Niemieckie,a łatwiej o Niemieckie parowozy niż o Polskie. A tak na marginesie,to myśląc o przyszłość,jak mój brat się wyprowadzi to będę miał większy pokój,i z dobre 10m kwadratowych na makiete :D.

EDIT:
Oczywiście do torów musi być jakiś dopływ prądu,i z tego co ja pamiętam to takie cos z kwadracikiem na międzytorzu. Więc tak myśle,żeby w to miejsce zrobić przejazd,żęby tego widać nie było

pzdr. Filip "Parowozek" Dziedzic
 
     
hub93
MH


Wiek: 26
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-28, 13:07   

Cytat:
Oczywiście do torów musi być jakiś dopływ prądu,i z tego co ja pamiętam to takie cos z kwadracikiem na międzytorzu

Wywal to i po prostu przylutuj dwa kabelki od spodu.
Musisz* to zrobic na kazdym segmencie makiety, a głupio wyglądałby przejazd co 128*² metrów. :mrgreen: .

* Chyba, ze masz inny pomysł.
*² Przy załozeniu segmentu 80cm.
_________________

 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-28, 13:17   

A mógłbyś podać instrukcje fotograficzną? Z góry dzięki.

pzdr. Filip "Parowozek" Dziedzic
 
     
hub93
MH


Wiek: 26
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-28, 13:55   

Instrukcje powiadasz. :-P

Narysowałem Ci jak to ma wyglądać, to naprawde NIC trudnego.

Na samym początku tez sie obawiałem tego, ale to tylko dwa kabelki podłączone do dwóch szyn. ;-)
Te dwa kabelki biegną sobie pod spód i łączą sie z następnymi dwoma kabelkami, które biegną, w moim przypadku, do zacisków.

To (przylutowanie kabelków) jest dokładnie to samo, co twój tor podłączeniowy - czy jak mu tam, tyle, ze tego nie widac, bo kabelki podpinamy (lutujemy) od spodu.

Jeżeli chcesz zrobic stacje/przystanek, to mozna to troche skomplikowac. Nie podpowiem Ci jednak nic o zasilaniu stacji, bo nie robiłem.
Ale w przypadku jednego rozjazdu to nic trudnego.

Aa.. no i jakbys nie rozumiał tego nadal, to napisz mi na gg. Spróbuje Ci to wytłumaczyc.
;-)

5.jpg
Taki rysunek robiony przy uzyciu painta. :-P Przy okazji złudzenie optyczne mi sie udało zrobić...
Plik ściągnięto 147 raz(y) 24,99 KB

_________________

 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-09-28, 15:05   

Zajrzyj np, do mojego wątku i zobacz jak są dolutowane przewody do szyn i jak jest poprowadzone zasilanie szyn pod spodem makiety.

Co do gipsu - to jest on wykorzystywany jedynie jako cienka warstwa do pokrycia powierzchni styropianu,
a nie jako podstawowy materiał, więc nie powinien wpływać znacząco na masę modułu.
Była też kiedyś na Forum wspominana technologia wykorzystująca gips ortopedyczny (bandaż).
_________________
A_Tox
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-28, 15:23   

Dobra,wszystko fajnie jak podłącze,ale będą kabelki do torów i co potem? Prąd sam się chyba nie weźmie. Czy mam po prostu to zamontować do pulpitu,i pulpit do gniazdka?
 
     
hub93
MH


Wiek: 26
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-28, 16:40   

do kabelków podłączasz zasilacz/prąd/napięcie/sterowanie/czy jak to zwać ;-)

a_tox'a słuchaj :!: - Post niżej też.
Forum to poczytaj, nigdy nie zaszkodzi.
nawet jak nie znajdziesz odpowiedzi na pytania Cie nurtujące. ;-)
_________________

Ostatnio zmieniony przez hub93 2007-09-28, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-09-28, 16:46   

Przejrzyj N-ormę (strona 12) oraz zdjęcie DSCN1355-F-N.JPG z mojego wątku.
Nawet kolory żył na moim kawałku zgadzają się z tymi na rysunku.
Jeśli nie miałeś do czynienia ze schematami elektrycznymi to poproś Tatę aby to Tobie objaśnił.
_________________
A_Tox
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-29, 05:55   

parowozek napisał/a:
gips jest ciężki.

ale niezbędny. gips, albo jakaś inna szpachla. Przeca nikt Ci nie każe całego modułu z gipsu zrobić, a wyrównać czymś musisz.

Co do kablologii - w tej chwili montowanie ośmiozyłowej magistrali jest niecelowe. Zupełnie wystarczą dwie, wskazane żeby miały większy przekrój niż te w taśmie - ok. 1.5mm^2.
Najlepiej, zwłaszcza w przypadku kogoś kto z lutowaniem nie jest za pan brat aby przewody łączące szyny z magistralą były podłączone do szyn na obu końcach.

No i jeszcze jedno, co mi sie skojarzyło po tych "kwadracikach na międzytorzu" - nawet nie myśl o kupowaniu torów Roco czy inszego Trixa. Są do kitu. Pomijam wysokość szyny, która wywołuje u nas drgawki a Tobie pewnie na starcie by nie przeszkadzała, natomiast rozjazdy są porażką, wiedzą to ci którzy je użyli.
Z europejskich zostają Ci jedynie Peco, rozjazd tylko najdłuższy, z metalową krzyzownicą. Z amerykańskich - Atlas.
Szyna - code 55. Atlas ma bardzo ładny rozjazd #10 - pomimo amerykańskiego wyglądu wydaje mi się dużo ładniejszy od Peco.

W kwestii torów, profili, zieleniny i szutru - zanim zrobisz głupstwo pytaj tu. Coś ktoś zawsze ma, to Ci odsprzedamy albo podepniesz się pod zamówienie.

Tymczasem - naszkicuj układ torowy i skrzynki (z wymiarami), jeśli potrzebujesz pomocy - wal. Jakiś rysunek mogę Ci naskrobać.
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-11-01, 11:16   

Po długiej przerwie jestem. Mam już skręcony pierwszy segment. Oczekuje teraz na deske jako podsypke fałszywą. I nie robie już tylko przystanku,lecz robie "torcik". Stacja z dwoma torami,bocznica,"wyjazd na świat",most tunel,czego więcej chcieć :D . Obecnie robie segment "wyjazd na świat". Teren (prawie) płaski. No narazie torów nie mam. To więc tyle.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group