Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
tor testowy
Autor Wiadomość
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-08-13, 02:36   

hugwa napisał/a:
Chyba żeście rozumy postradali... Po jaki rympał wyjścia z toru testowego na moduły? Jeśli Piotrek potrzebuje to jego sprawa, ale co wam do tego? Posrało was, jak pragnę zdrowia...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Hubert dał się wkręcić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wyluzuj waszmość na żartach się nie znasz ;-)
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-08-16, 18:06   

Zdjęcie poniższe nie przedstawia wprawdzie precyzyjnej konstrukcji semaforów świetlnych, ani wręcz takiegoż wykonania. Montaż podzespołów jest mieszany - i przewlekany i "przestrzenny", skali nie trzymają, żadnej, ale działają ;-) ; jutro montaż na torze.

Resize of DSC00267.JPG
Plik ściągnięto 218 raz(y) 36,41 KB

 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-08-17, 13:36   

"ja wiedziałem, że tak będzie, ja wiedziałem ..."
Zamocowałem tory, rozjazdy, napędy. Postawiłem lokomotywkę, a tu na rozjazdach stop.
Zapomniałem: 1. zdjąć zwory (od spodu rozjazdu), zmienić polaryzację krzyżownic tam, gdzie było zwarcie ;-) . Kawałek roboty. Jeden rozjazd zerwałem i "zoperowałem od dołu", następne dwa "zoperowałem od góry" - wyciąłem podkład, pod którym była zwora i zerwałem ją, w innym miejscu wywierciłem od góry w podkładach otwór, przesunąłem zworkę ostrym szpikulcem na środek otworu i cienkim wkrętakiem płaskim, jak i przy użyciu młotka przeciąłem zworę. Uf, na tym etapie elektryka działa, najdłuzsza lokomotywa przejeżdża bez problemów.
Zdjęcia poniżej.

Resize of DSC00280.JPG
Plik ściągnięto 268 raz(y) 18,58 KB

DSC00272.JPG
Plik ściągnięto 229 raz(y) 39,47 KB

DSC00279.JPG
Plik ściągnięto 223 raz(y) 133,87 KB

 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-08-17, 15:56   

no niestety, pośpieszyłem się. :-|
Padłem przy tych zwarciach. :-(
Jedyne co mi działa to zasilanie. Mimo zwarć. ;-)
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-08-18, 00:23   

:shock: wykonałeś jakieś karkołomne kompletnie bezsensowne prace.
Przeczytaj uważnie co napisałem a nie będzie problemów
(polemiką sobie głowy nie zawracaj)
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=1275
Jeżeli będziesz miał pytania to dzwoń ;-)
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-18, 06:16   

twardy napisał/a:
kompletnie bezsensowne prace.

Zdecydowanie. Akurat te mostki nie są zrobione po to, żeby je rwać.
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-08-22, 18:30   

twardy napisał/a:
... wykonałeś jakieś karkołomne kompletnie bezsensowne prace. ...

hugwa napisał/a:
Zdecydowanie. Akurat te mostki nie są zrobione po to, żeby je rwać.

Niestety, w ferworze totalnej walki ze zwarciami usunąłem wszystkie zwarcia tak, żebym mógł robić zwarcia tam, gdzie ja będę chciał. ;-) No i zrobiłem "rozwarć" trochę za dużo.
twardy napisał/a:
... Jeżeli będziesz miał pytania to dzwoń ;-)

dzięki za wskazówki i wsparcie ;-)
Przywróciłem funkcje elektryczne poprzednio usuniętych zwór w rozjazdach. Odizolowałem krzyżownice od reszty torowiska - tu miałem błąd na schemacie i niestety wprowadziłem go w życie.
Zrobiłem również połączenia lutowane między szynami tak, żeby nie było wątpliwości, czy na danym połączeniu mechanicznym jest przejście napięciowe i prądowe, czy tylko napięciowe. Będzie można wykluczyć jeden powód zatrzymania się lokomotywy mniej.

Resize of DSC00301.JPG
zwory od spodu
Plik ściągnięto 221 raz(y) 17,29 KB

Resize of DSC00295.JPG
połączenia między szynami
Plik ściągnięto 221 raz(y) 12,43 KB

Resize of DSC00300.JPG
Plik ściągnięto 229 raz(y) 29,04 KB

 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-08-24, 02:00   

No ale co ? Jest OK ? :-/
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-08-24, 18:29   

twardy napisał/a:
No ale co ? Jest OK ? :-/

Na razie jest dobrze (nie chcę zapeszyć), ręcznie przełączam odcinki izolowane; rozjazdy też zmieniam ręcznie. „Na razie" będę mógł zamienić na JEST DOBRZE, gdy podłączę wszystkie odcinki izolowane w całość, a rozjazdy będę sterował przełącznikami. ;-)
Taki długi jeździ też:

Resize of DSC00304.JPG
Plik ściągnięto 250 raz(y) 37,93 KB

 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-08-24, 23:34   

ale zara w obrębie "stacji" z wajchami jest OK , czy nie ?
Bo to ważne czy moje rady pomogły - chciałbym wiedzieć :-?
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-08-25, 21:06   

Taaaaaak, pomogły i to tak bardzo, że działa ;-) .
Jeno płynności brak, bo każdy odcinek odcinek toru zasilam ręcznie, dotykając "szpikulcami" z zasilacza od góry. Jak wszystko połączę w całość, będzie można już się pobawić. :mrgreen:
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-10-11, 20:58   

w końcu znalazłem trochę czasu, no i internet tpsa w końcu naprawiła.
Jeden z mniejszych pulpitów sterowniczych (wykorzystane gotowe elementy z czegoś tam).
Na drugim zdjęciu: jeździ!!! Rozjazdy z napędami też działają! Nie wiem jak, ale całość działa. Można jeździć. ;-)

Resize of DSC00479.JPG
Plik ściągnięto 222 raz(y) 45,68 KB

Resize of DSC00471.JPG
Plik ściągnięto 221 raz(y) 48,51 KB

 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2009-04-18, 14:06   

"w końcu znalazłem trochę czasu" i uruchomiłem już DCC, jak to teraz wszystko jeździ!!
Oczywiście nie wszystko na raz ;-) , ale nad 3 lokomotywami jestem w stanie chwilami (zaznaczam - chwilami) zapanować, a i rozjazdy działają - wprawdzie analogowo, przełącznikami, ale działają. :lol:
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-18, 14:30   

173 napisał/a:
wprawdzie analogowo, przełącznikami, ale działają
No i tak jest dobrze/wygodniej ;-)
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2009-04-18, 14:46   

twardy napisał/a:
... No i tak jest dobrze/wygodniej ;-)

na jednym pilocie zamiana lokomotyw, zmiana ich parametrów jazdy to i tak dużo. Nie wyobrażam sobie jesze dodatkowo zmieniać na jednym "manipulatorze" stan 3 rozjazdów! :shock:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group