Pomorze w N-ce |
Autor |
Wiadomość |
kolmod
|
Wysłany: 2010-05-18, 05:06 Pomorze w N-ce
|
|
|
Przeglądając NET natknąłem się na klimatyczną stronę Andrzeja Sadłowskiego. Nie wiedziałem jednak, że znajdują się tam także klimaty N-kowe
TUTAJ w punkcie 2, 3 i 6 znajdziecie kilka fotek polskich klimatów w N-ce w temacie "Przejazd w Kolbudach z mostem na rzece Reknicy", "Most kamienny na szlaku kolejowym Puck – Krokowa", "Rumia-Zagórze, makieta kolejowa pokazująca Rumię i Zagórze w latach dwudziestych XX w składająca się z 7 modułów". Nie wiem czy było, ale ja tej makiety wcześniej nie widziałem (nie wiedziałem, że istnieje taka w N-ce). Kilka smaczków:
oraz filmik:
POMORSKI SZLAK 1:160
źródło: http://as.rumia.edu.pl/zulawy
Polecam bo jest na czym oko zawiesić |
_________________ N jak Najlepsza
 |
|
|
|
 |
a_tox

|
Wysłany: 2010-05-18, 07:23
|
|
|
kolmod napisał/a: | Nie wiedziałem jednak, że znajdują się tam także klimaty N-kowe |
Dla nas, Pomorzan, to "oczywista oczywistość". |
_________________ A_Tox |
|
|
|
 |
Misiek

|
|
|
|
 |
kolmod
|
Wysłany: 2010-05-18, 09:29
|
|
|
widziałem widziałem... Ładniusie. Te pola extra są.
W odniesieniu do zapodanego pierwszego postu, mi osobiście bardzo podoba się odzwierciedlenie urozmaiconego ukształtowania terenu w okolicach nieistniejącej już linii kolejowej do Krokowej na wspomnianej wyżej makiecie N - szczególnie to zdjęcie:
z: http://as.rumia.edu.pl/zulawy/inne1.asp |
 |
|
|
|
 |
Misiek

|
Wysłany: 2010-05-18, 10:51
|
|
|
W podobny sposób odzwierciedlony był kawałek na lini chabówczańskiej, przez eNtrakera.
moduł zwany potocznie MARSem, szkoda, żę zniknął gdzieś w pomrokach dziejów
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=251 |
|
|
|
 |
Zvolack
Administrator
|
Wysłany: 2010-05-18, 11:02
|
|
|
kolmod napisał/a: | nieistniejącej już linii kolejowej do Krokowe | ha nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak wielu korzystało w wzorców tej kleinbahn'ki np taki Zwolaków Duży to 100% odzwierciedlenia układu torowego .. Krokowej. |
_________________ Zvolack
www.zwolakowka.pl
 |
|
|
|
 |
kolmod
|
Wysłany: 2010-05-18, 11:16
|
|
|
Zvolack napisał/a: | Zwolaków Duży to 100% odzwierciedlenia układu torowego .. Krokowej. |
...a wiem wiem że tak jest :) |
 |
|
|
|
 |
Zvolack
Administrator
|
Wysłany: 2010-05-18, 12:04
|
|
|
... jest jeszcze Swarzewo ŚP Huberta kolejnego mistrza rzeczy niedokończonych. |
www.zwolakowka.pl
 |
|
|
|
 |
kolmod
|
Wysłany: 2010-05-18, 12:43
|
|
|
Zvolack napisał/a: | ... jest jeszcze Swarzewo |
Słyszałem o Swarzewie.
TUTAJ coś było o tym. Nawet gdzieś widziałem makietę zestawioną widoczną z lotu ptaka, więc wyglądała na poważnie zaczętą.
Widzę, że linia do Krokowej znalazła odzwierciedlenie na wielu skrzynkach. |
 |
|
|
|
 |
Zvolack
Administrator
|
Wysłany: 2010-05-18, 13:00
|
|
|
kolmod napisał/a: | Nawet gdzieś widziałem makietę zestawioną widoczną z lotu ptaka, więc wyglądała na poważnie zaczętą. | no tak myślę że tym postem nieświadomie sprawiłeś niektórym z nas niezły ubaw. Wiesz było tak Śp Hu w swojej megalomani wyprodukował skrzynki i wysłał je na spotkanie .. takie mega poważne spotkanie w Pradze ale .. zapomniał zamocować tory, rozjazdy, elektrykę, nóżki.. No cóż zrobiliśmy to za niego na spotkaniu żeby nie było śmiechu spędziłem cały dzień na lutowaniu a koledzy na cięciu i skręcaniu... myślę że wtedy właśnie prace przy tych skrzynkach były najbardziej zaawansowane. Tak to było, teraz fajnie się wspomina.. |
www.zwolakowka.pl
 |
|
|
|
 |
Misiek

|
Wysłany: 2010-05-18, 13:17
|
|
|
Przerobienie jednej z sal na podręczną stolarnię niezwykle zadziwiło Czechów i Niemców.
Niemniej jednak makieta "z marchwi powstała" na nóżkach drewnianych.
Tym większe było zdziwienie Czechów i Niemców gdy demontowaliśmy te nóżki
Mimo wszystko, miło powspominać...przynajmniej niektóre "akcenty wypraw"
Swoją drogą, po ostatnim Radomiu, makieta wreszcie stoi na jednakowych, metalowych, solidnych nogach (plus kilka drewnianych, nie mniej solidnych). W zasadzie metoda była ta sama, tylko, że tym razem warsztat był raczej ślusarski |
|
|
|
 |
173
173

Wiek: 61 Dołączył: 15 Kwi 2007 Skąd: Izabelin Dziekanówek
|
Wysłany: 2010-05-18, 17:52
|
|
|
sparzyłem sobie ręce na tych nogach |
|
|
|
 |
kolmod
|
Wysłany: 2010-05-18, 20:09
|
|
|
Zvolack napisał/a: | no tak myślę że tym postem nieświadomie sprawiłeś niektórym z nas niezły ubaw. Wiesz było tak Śp Hu w swojej megalomani wyprodukował skrzynki i wysłał je na spotkanie .. takie mega poważne spotkanie w Pradze ale .. zapomniał zamocować tory, rozjazdy, elektrykę, nóżki.. (...) |
heh, to niezłe jajo mieliście... nie wiedziałem |
 |
|
|
|
 |
Salamanca

|
Wysłany: 2010-05-18, 20:12
|
|
|
173 napisał/a: | sparzyłem sobie ręce na tych nogach |
Chciałeś być innowacyjny. Niestety aluminium i ogień czasem daje uboczny efekt .
Dzielny jesteś i nogi się udało zrobić
Koniec OT z mojej strony |
|
|
|
 |
|