Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozjazdy Fleischmanna sterowane podmakietowo.
Autor Wiadomość
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-15, 20:34   

Dzięki za sprawdzenie.
Będę musiał się tam wybrać i sprawdzić czy mają tam napędy a potem cóż pojechać jeszcze raz tym razem z rozjazdem. Na razie nie chcę odrywać torów od deski do której są obecnie przybite. :-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 20:38   

na 99,9% twierdzę, że nie mają tam napędu.
Mogą ściągnąć z magazynu w Niemczech

Ja mam jakiś napęd, mogę Ci podrzucić "na próby"
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-15, 21:03   

Hm może nie będzie aż takiej potrzeby.
Jeśli jak opisywałeś jest tam drut który poruszając się wzdłuż toru będzie przesuwał tę całą dźwigienkę to jestem w stanie sobie to wyobrazić.
2 pytania tylko:

1. Czy można ustawić skok - zakres przesuwania się "popychacza"?
2. Jak ten "popychacz" współpracowałby z dźwigienką? Wchodził jakoś pod nią?

Swoją drogą myślę o skonstruowaniu samemu takiego ustrojstwa. Wajchy Fleiszmana są i tak "strzałowe" tak więc płynne przekładanie silniczkiem nie wyjdzie. Jakieś cewki z drucikiem?. Przecież właśnie to siedzi w tych oryginalnych napędach FL.

Gdybym tylko wiedział jak. :-D
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 21:47   

Ja to wykoncypowałem tak, że w tej dźwigience wystającej z boku trzeba by wywiercić otworek, w który by się wetkneło drut napędowy
skoku regulować się nie da
drucik powinien być sprężysty, bo dźwignia pracuje (chyba) po łuku a nie po linii prostej

poszukaj jeszcze "strzałowych" napędów Peco, są podmakietowe.
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-15, 22:40   

Tillig ma regulowany skok, a przy takim maleństwie i fakcie że musi to to przejechać jedynie z 8mm może to być jego przewagą.
Hm coś więcej o tych napędach Peco?
Google prowadzi mnie w ciemny las.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 22:46   

tylko, że tillig ma regulowany skok do iluś tam milimetrów, żeby wykorzystać to do rozjazdów H0, TT i N.
W N powinno wystarczyć 3mm skoku napędu.

Peco -> peco point motor
np. PL-10?

http://www.youtube.com/wa...zU&noredirect=1
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-15, 22:54   

Takie cuś. Wygląda nieźle tylko że dźwigienka w miejscu gdzie bym ją nawiercił pod drut przejeżdża tak jak już mówiłem 8 mm. Żeby to jeszcze gdzieś było dostępne fizycznie a nie wirtualnie.

EDIT Podlinkowanie do forum nie działa ani przez wklejenie linka ani przez użycie kodu.
Ostatnio zmieniony przez Ri-No 2012-02-15, 23:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 22:57   

coś nie tak z linkiem
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-15, 23:04   

Im bardziej patrzę na te napędy tym bardziej chcę przeprojektować torowisko aby uniknąć ich używania. :-D
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 23:27   

Wiesz co, a może zaczniemy od początku ;-)
Pokaż planik (projekt) makiety.
A my szybko Cię namówimy na budowę makiety modułowej ;-)
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-15, 23:54   

Planik(i) bo są 3.
Jednak dziś
Plany bardzo wstępne i nie sugeruj się położeniem torów względem krawędzi blatu. To tylko wirtualny projekt i różnie kombinuję.

Za modułówkę się nie biorę z 2 przyczyn

1. Za cienki w uszach jestem patrząc na Wasze dokonania :-)
2. Chcę mieć możliwość samodzielnej "zabawy w kolejkę" a na zrobienie jakiegoś sensownego odcinka modułowego takiego żeby dało się pojechać, (a najfajniejsza byłaby jednak pętla), musiałbym mieć znacznie większą powierzchnię niż mam.

Nie mówię nie modułom, ale jeszcze nie teraz. W przyszłości.

Niestety na razie zostaje klasyczny owal ze stacją.
Skierowanie tej odgałęziającej się do środka bocznicy też jeszcze nie jest ostateczne czy będzie szła w prawo czy w lewo. Planuję przy niej postawić jakiś zakład przemysłowy.
BTW to nie jest tort a raczej placek, bo makieta w stanie spoczynku będzie wisieć na ścianie za drzwiami. Muszę się wystarać o dobre odboje. :lol:

ver 1.jpg
Plik ściągnięto 123 raz(y) 156,41 KB

ver 2.jpg
Plik ściągnięto 125 raz(y) 157,62 KB

ver 3.jpg
Ta opcja pozbawiona jest nakładających się na siebie napędów. W przypadku problemów z napędami podmakietowymi wykonam po prostu ją.
Plik ściągnięto 135 raz(y) 144,61 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-16, 19:05   

A nie możesz tego wyprowadzenia na bocznicę zrobić z któregoś dłuższego toru?
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2012-02-16, 20:12   

Ri-No napisał/a:
Nie mówię nie modułom, ale jeszcze nie teraz. W przyszłości.
Ale możesz tak zakombinować, żeby dało się podłączyć moduły z jednego z boków...
_________________
A_Tox
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-16, 20:13   

Plan mam taki aby bocznica wychodziła z toru stacyjnego nie szlakowego, aby mieć "czysty" odcinek szlaku. Był jeszcze projekt aby północna część pętli też miała stację 3 czy 4 tory, jednak "Stacyjkowo" ;-) jakoś mi nie przypadło do gustu.

a_tox napisał/a:
Ri-No napisał/a:
Nie mówię nie modułom, ale jeszcze nie teraz. W przyszłości.
Ale możesz tak zakombinować, żeby dało się podłączyć moduły z jednego z boków...


Mam zbyt ograniczone możliwości miejscowe żeby kombinować coś ponad to.
Może kiedyś zrobię coś co będzie jednocześnie statyczną dioramą i modułem.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group