Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Zimo i centralką
Autor Wiadomość
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2012-12-28, 22:07   Problem z Zimo i centralką

Misiek napisał/a:
pado napisał/a:
W analogu śmiga pięknie. W DCC średni. Obstawiam że to wina dekodera seryjnego.
je trzeba rozruszać, dają radę

Stałem się nowym właścicielem wspomnianej BR86, która w przyszłości ma stać się nową piękną TKt3...
Ale dekoder FL'a ma dziwny objaw..
Podłączyłem MiniBOX'a i FREDI'a.
Po wejściu w tryb programowania adresu dekodera lokomotywa zaczyna wierzgać jakby miała chorobę Świętego Wita.
To samo dzieje się, gdy próbuję odczytać adres dekodera.
W trybie "run" stoi jak zamurowana...
Może ktoś miał z takim objawem do czynienia?
_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2012-12-29, 11:21   

Wyjaśniło się...
Do MiniBox'a miałem podpięty zasilacz stabilizowany 12V DC.
Z tym zasilaczem bez problemu jeździły lokomotywy z dekoderami Lenz MX620N.
Po podpięciu zasilacza niestabilizowanego z napięciem nominalnym 14,4V DC (16,4V DC bez obciążenia) wszystko gra jak należy.
Na szynach moja Sanwa pokazuje napięcie zmienne o wartości około 14V, a miernik oscyloskopu około 13,40V RMS
Jak widać dekodery Fleichmanna chyba lubią wyższe napięcie.
_________________
A_Tox
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-12-29, 12:06   

a_tox napisał/a:
Wyjaśniło się...

Może to też świadczyć o spadkach napięć.
Czyli brudnych szynach, kołach, odbierakach prądu.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-12-29, 12:09   

Zmierz oscyloskopem napięcie na dekoderze jeżeli masz możliwość dla obu zasilań.
To może być interesujące.
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2012-12-29, 12:11   

Raczej nie, bo po wpięciu drugiego zasilacza objaw nie występuje...
A gdyby przyczyną był brud, zmiana zasilania o 2,5V nie zniwelowała by wpływu rzeczonego brudu.
Wszystko śmiga jak trzeba. Sprawdziłem też z innymi lokomotywami.
_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-12-29, 12:47   

a_tox napisał/a:
Lenz MX620N
Lenz czy Zimo?
Zmierzone "zwykłym" miernikiem napięcie na wyjściu z centralki FL daje bodajże 16volt.
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2012-12-29, 19:01   

Alex napisał/a:
Zmierz oscyloskopem napięcie na dekoderze jeżeli masz możliwość dla obu zasilań.
Przy zasilaniu 12V DC na wyjściu MiniBoxa, bez obciążenia, oscyloskop pokazuje 11,20V RMS, Max 11,40V, Min -11,49V
Sanwa twierdzi, że jest 11,958V napięcia zmiennego. Wot tiechnika.
Misiek napisał/a:
Lenz czy Zimo?
ZIMO Oczywiście... Moja culpa.
_________________
A_Tox
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group