Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Fleischmann Twin-Center
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-29, 17:12   

Pierwszego freda kupiłem też jakoś w tym czasie.
Centralka obsługuje ponoć 9999 adresów, więc zasadniczo na jakiś czas starczy ;-)
Przy większych ilościach wpiętych FREDów podobno zanika moc sygnału (są opóźnienia w reakcji na sterowanie) ale na to magicy od DCC wynaleźli jakiś sposób.
Nam to nie grozi - makieta niewielka i taboru na niej jednocześnie też za wiele nie jeździ.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 18:04   

A Loconet wykorzystujesz (w jaki sposób?).
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-29, 18:51   

Do sterowania makiety modułowej, jak w końcu uda nam się złożyć w większą całość.
i w domu do testowania lokomotyw, tzn do puszczania ich w kółko ;-)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-11-01, 18:48   

Można prosić kilka zdjęć, co z czym jak połączone, może jakiś filmik jak się tym steruje itp :-)
Jaką masz wersje, robiłeś może upgrade do V 2.00?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-01, 20:45   

Nie robiłem apgrejdu.
Z tym połączeniem to co i jak?
kabelek zasilania, kabelek programowania, i/lub do torów
i dwa gniazda RJ z wyjściem na Loconet przez lub bez boostara.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-11-02, 20:18   

Misiek napisał/a:
Z tym połączeniem to co i jak?

Chętnie zobaczyłbym zdjęcia lub film jak to działa i jak masz rozwiązane u siebie.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-02, 20:30   

jak nie zapomnę to jutro cyknę fotkę
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-11-04, 19:47   

Misiek napisał/a:
jak nie zapomnę to jutro cyknę fotkę

hm ... zapomniał :(
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-04, 20:19   

oj tam, zaraz...
Zatrzymały mnie inne sprawy ;-)

od lewej do prawej
- kabelki do trafo, trafo ma zaciski w kolorach kabelków. nie udało mi się sprawdzić co się stanie jak je zamienię
- para kabelków "do szyn". Używam tylko na spotkaNiach ;-)
- para kabelków do programowania. w domu zawsze je podłączam, bo zazwyczaj coś majstruję z ustawieniami aktualnie jeżdżonej lokomotywki
- <nie wiem co>
- gniazdko do Loconetu, ale wyjście tylko na sterownik (FRED). w domu nie używam, na spotkaNiach używam do podpinania programowanego FREDa
- gniazdko Loconetu , z wyjściem na boostery (SPAXy). używane, a jakże, na spotkaniach. Chyba, że podpinamy Miniboxa, jak w Lipsku.

IMG_21679.JPG
Plik ściągnięto 118 raz(y) 556,8 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-11-04, 23:38   

Misiek napisał/a:
- kabelki do trafo, trafo ma zaciski w kolorach kabelków. nie udało mi się sprawdzić co się stanie jak je zamienię

zamiana nic nie wnosi (napięcie przemienne). Gdyby to był zasilacz np. trafo + prostownik, to mogą być 2 bieguny + i -.
Misiek napisał/a:
- para kabelków "do szyn"

a można też użyć do programowania?
Misiek napisał/a:
- para kabelków do programowania

a jazda też jest i funkcje?
Misiek napisał/a:
do podpinania programowanego FREDa

Jaki typ i jak to działa (można jechać na 3 loki - 2 centralka i 3 fred?)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-05, 08:10   

Alex napisał/a:
a można też użyć do programowania?
Nie, od programowania są te drugie kabelki
Alex napisał/a:
a jazda też jest i funkcje?
Tak, tych można użyć do jazdy i funkcji, działają jak poprzednie kabelki + umozliwiają programowanie. bajeerami typu PoM nie bawiłem się, ale zdaje się, że można.
Alex napisał/a:
Jaki typ i jak to działa (można jechać na 3 loki - 2 centralka i 3 fred?)
Chodzi o to, że w czasie zabawy czasem zaistnieje potrzeba zaprogramowania Freda do lokomotywy. Można to zrobić bez potrzeby przełączania kabelków, wyłączania centralki itd.
W tym czasie makieta pracuje normalnie, programowanie jest niezależne (programowana lokomotywa stoi na oddzielnym torze)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-11-11, 09:24   

A wykorzystywałeś to cudo do sterowania lokami przez komputer?
Masz jakieś programy? Czy to cudo może pracować z Gbkolejką?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-11, 12:02   

Kiedyś próbowałem sterować przez Train Contrrolera, wersję demo.
Ale to z ciekawości, bo ten kierunek sterowania mnie nie interesuje.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-01-28, 07:03   

Czy można sterować lokiem analogiem na TC?
(np. adres 0)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-01-28, 07:54   

Nie próbowałem, ale nie sądzę.
Analog postawiony na tor, nawet przy "wyłączonej" centralce (OFFLINE) i bez wybranego żadnego adresu - "bzyczy". Dobry sposób do sprawdzenia, czy w modelu jest dekoder ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group