Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Peco- modyfikacje
Autor Wiadomość
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2013-08-10, 23:55   Peco- modyfikacje

Tak sobie dziś oglądałem te stare tematy o cięciu i izolowaniu krzyżownicy. Chętnie bym zrobił taką modyfikację, bo zaczyna mnie doprowadzać do szału sytuacja, że Conrad nie dociska iglicy i stąd pociąg staje na wjeździe na zwrotnice. Gdy się rozcina rozjazd to łączy się iglice z bocznymi szynami kabelkiem co powoduje, że na iglicach zawsze prąd płynie. Nie wiem w tym wszystkim jednego- co podłączyć do odizolowanej krzyżownicy? Wychodzi jeden przewód który ma zmieniać bieguny więc żółty kabelek od Conrada? Czyli napędy bez polaryzacji odpadają?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-11, 00:41   

A jak Conrad nie dociska iglicy to jest wina jego złego ustawienia, czy niepodpiętych kabelków?
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2013-08-11, 11:59   

Te Conrady to jest najgorszy chłam jaki mógł człowiek wymyślić! Mam zamiar na PM1 się przerzucić. A czemu nie dociska? Choćby brudna iglica, czy jakiś paproch pomiędzy i już pociąg staje. Akurat teraz rozjazdy robiłem bez polaryzacji, więc kabelków w ogóle nie podłączałem.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-11, 13:34   

Ja mam iglice pomalowane i problemów nie mam.
Ale mam podłączoną "polaryzację"

Te PM1 to te Peco?
Na filmiku wyglądały ciekawie.
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2013-08-11, 20:03   

Nie Peco, to jest Gaugmaster czy jakoś tak. Mówisz że polaryzacja pomaga? Na chwilę obecną jedyny prąd jaki płynie to ten z miejsca gdzie iglica dociska boczną szynę.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-11, 20:15   

marcin_kempa napisał/a:
Na chwilę obecną jedyny prąd jaki płynie to ten z miejsca gdzie iglica dociska boczną szynę.

To nie świadczy o złym napędzie Conrada, tylko o złej jakości wykonania połączeń elektrycznych :!:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-11, 21:38   

Spróbuj Conrada z polaryzacją.
Ja na nie kląłem raz, jak krzywo ustawiłem.
Od tego czasu tylko te rozłączające się niespodziewanie kabelki ;-)
Ale to inny temat (elektryka do wymiany, pewnie "kiedyś")

Ten PM1 to jednak coś jak Peco
http://www.peco-uk.com/pr...cordPosition=21
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-11, 22:17   

W rozjazdach Peco jest przecież sprężynka, która dociska iglicę! Styk do szyny jest idealny - przemierzyłem omomierzem.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-08-11, 22:25   

Po pomalowaniu szyn bywa różnie.
Poza tym, nie wiem jak marcin_kempa, ale ja usuwam sprężynki ;-)
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2013-08-12, 13:00   

Alex napisał/a:
marcin_kempa napisał/a:
Na chwilę obecną jedyny prąd jaki płynie to ten z miejsca gdzie iglica dociska boczną szynę.

To nie świadczy o złym napędzie Conrada, tylko o złej jakości wykonania połączeń elektrycznych :!:


A co tam można źle podłączyć?! Prąd płynie z torów szlakowych poprzez blaszkę łączącą . Później zasilanie jest zależne od tego jak styka się iglica z boczną częścią szyny i na końcu standardowo szparka za krzyżownicą. Iglica może być brudna, może być delikatnie skrzywiona i pociąg staje. Nie zrobię już polaryzacji, bo mam przyklejone rozjazdy i nie bardzo mi się uśmiecha je zrywać.
A umie ktoś odpowiedzieć na pytanie zadane na początku? Co się podłącza do odizolowanej krzyżownicy? Kabelek polaryzacyjny? Twardy może Ty mi pomożesz?
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2013-08-12, 18:47   

:mrgreen:
Przełącznik u dołu po lewej sprzężony jest z napędem.

sw_typ1.gif
Plik ściągnięto 12141 raz(y) 7,45 KB

_________________

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-12, 23:00   

WM-MODEL napisał/a:

:mrgreen:
Przełącznik u dołu po lewej sprzężony jest z napędem.

no właśnie!
i tu można zajrzeć
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=1275
;-)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-08-12, 23:51   

marcin_kempa napisał/a:
Nie zrobię już polaryzacji, bo mam przyklejone rozjazdy i nie bardzo mi się uśmiecha je zrywać.

Dremel, tarcza małoziarnista wyczyścić pomierzyć przejście.
Najlepiej przed i po robocie dla porównania.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group