Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Smolno Wielkie
Autor Wiadomość
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-11-09, 20:39   

Alex napisał/a:
Najpierw muszę rozwiązać problemy z rozjazdami, które są bardzo nierówne.
Zła technika lutowania spowodowała odkształcenie plastikowych podkładów.
Zastosowano zbyt duże odstępy (przerwy w torach).
Część taboru musi przejeżdżać szybko, część bardzo pomału, żeby się nie wykoleić.
Jest to trochę irytujące.

Spróbuj może zalać te szpary cyną albo klejem z pistoletu. Na upartego możesz spróbować złapać główkę szyny kombinerkami i ewentualnie przebić szynę w stronę rozjazdu a z drugiej strony dorobić kawałek szyny.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2015-11-09, 23:18   

ministerek napisał/a:
Alex napisał/a:
Moduł 1 pierwszy był prawie ukończony,. Można było na nim nawet pojeździć, po podłączeniu przełącznika biegunowości dla iglicy zwrotnicy przy peronie.


Gratuluję pomysłu.


Dziękuję.

Brak skończonego drugiego modułu wymusił w zasadzie całą robotę.
Po skręceniu obydwu modułów okazało się, że każdy wagon wykoleja się przejeżdżając z modułu na moduł. Przyczyna - ucięte źle szyny na granicy modułów, brak ciągłości w linii prostopadłej i równoległej.
Przykładając liniał do torów widać węża, a należy pamiętać że 1 mm to 160 w normalu.
Zacząłem więc od zwymiarowania wszystkich elementów modułu.
Nic nie odpowiadało ogólnie przyjętym zasadą projektowania stacji. Peron nie pasował do wysokiego (za niski) ani do niskiego za wysoki. Krawędź peronu była za daleko od torów.
Najlepsze jednak było to, że nasz kolega zastosował na tej makiecie budynki w skali H0.
Użyte elementy mają wytłoczony numer i firmę od wewnątrz więc łatwo to było sprawdzić.

Tak na marginesie to nie był model stacji, ale jedna wielka improwizacja.
Ostatnio zmieniony przez Alex 2015-11-09, 23:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2015-11-09, 23:20   

marcin_kempa napisał/a:
Na upartego możesz spróbować złapać główkę szyny kombinerkami i ewentualnie przebić szynę w stronę rozjazdu a z drugiej strony dorobić kawałek szyny.

To niestety odpada do szyn jest lutowany przewód i łatwo go wtedy oderwać.
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-11-13, 22:03   

Alex napisał/a:
marcin_kempa napisał/a:
Na upartego możesz spróbować złapać główkę szyny kombinerkami i ewentualnie przebić szynę w stronę rozjazdu a z drugiej strony dorobić kawałek szyny.

To niestety odpada do szyn jest lutowany przewód i łatwo go wtedy oderwać.

W takim wypadku możesz lutować nowe przewody do szyn. Najważniejsze żeby nic się nie wykolejało, bo potrafi to skutecznie zabić radość z jazdy po makiecie.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-11-13, 22:27   

Mnie się udało ostatnio dolutowywać kabelki do szyn juz zamocowanych na makiecie.
Nawet się udało, gorzej potem jest z dobraniem koloru szutru - wystarczy, że użyję innego wikolu i już szuter ma inny kolor.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group