Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pączkowo
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-04-05, 14:14   

Co do sterowania lokomotywami, w Piotrkowie będziemy testować JMRI ;-)

Posiadając centralkę Flejśmana, dla mnie koszt adaptacji zamknął się w kwocie 50zł, za przejściówkę USB-RS232

No ale to centralka Loconet a nie Xpressnet.
 
     
Salamanca


Wiek: 40
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2015-04-05, 22:53   

Do Digitraxa jest drożej o interfejs za 60 USD. Jak przyjdzie będę testować. :-)
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-04-06, 08:37   

marcin_kempa napisał/a:
Jak Ty takie rzeczy robisz to może dałbyś radę zrobić sterownik serwo mechanizmów? Coś podobnego fi Mega Point Controllers? loolee.org/megapoints/
Co do modułu to muszę zobaczyć jak z tymi programami do sterowania. Bardzo trudno się to obsługuje?

Zasadniczo z tym sterownikiem do serwo nie byłoby problemów, ale póki co robię tylko te rzeczy, które potrzebuję na własne potrzeby i sprzedaję "nadmiar" (koszt wykonania 1 płytki jest prawie taki sam jak 10 sztuk).

Co do sterowania - bułka z masłem. Wszystko wyklikujesz, np. dodajesz lokomotywę do listy i masz na ekranie normalne suwaki do jej sterowania, a układ torowy sobie budujesz z bloczków graficznych. Dopiero jak chcesz automatyzować to się zaczyna pisanie skryptu, ja prawdę mówiąc nie wiem jak to się robi w gotowych rozwiązaniach, bo testuję swoje własne.

Misiek, ten soft JRMI będzie używać z Twoim fleischmannem czy z jakimś innym systemem? Widzę, że JRMI działa też z Xpressnetem, muszę to przetestować.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-04-06, 13:11   

JMRI będziemy używać z Loconetem, bo tylko to mamy (TwinCenter Fleischmana i Digitrax)

Wypróbuj, w kwestii sterowania lokomotywami (z kompa czy po WiFi) jest OK.
Choc do wygody obsługi FREDa nadal temu daleko ;-)

Natomiast rysowanie panelu sterowniczego, to wygląda koszmarnie, moze jest łatwe, ale na razie mnie przeraża.
Zresztą, na razie mam małą potrzebę sterowania z kompa, aczkolwiek pewnie coś wykombinuję w przyslości
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-01-10, 16:01   

Wybuchła wielka afera w związku z ustawionym przetargiem na budowę stacji Pączkowo. Winni siedzą w kryminale, a roboty budowlane w końcu ruszyły. Pączkowianie nie mogą już doczekać się otwarcia połączenia kolejowego, które stanie się ich oknem na świat (jako, że dróg nie ma).

Stacja już przejezdna:


Jednak dla składów niezelektryfikowanych:


Elektryfikacja w toku:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group