Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dekoder ogranicza moc świateł w analogu?
Autor Wiadomość
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-18, 20:24   Dekoder ogranicza moc świateł w analogu?

Dziś na mojej makiecie pojawił się wagon sterowniczy ze zmiennym oświetleniem czoła. Jest fabrycznie wyposażony w dekoder toteż jak mi się wydaje stąd przyczyna tego że światła przy małym napięciu zarówno białe jak i czerwone świecą dużo słabiej jak w lokomotywach. Dość powiedzieć że przy powolnym ruszaniu w oświetlonym pokoju są niewidoczne, podczas gdy w pozbawionej dekodera ciągnącej/pchającej pociąg BR218 są bardzo ładne i intensywne (zarówno białe jak i czerwone)
Da się coś z tym zrobić? Dekodera pewnie nie da się wymontować.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-10-18, 20:36   

Jaki to wagon? może tam nie jest dekoder tylko jakiś prosty układzik?
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-18, 21:03   

http://www.fleischmann.de...2/products.html

Jest dekoder w środku, strona nie kłamie, widać przez okienka i jeszcze jest instrukcja.
Zmienne oświetlenie działa i w analogu, ale jest słabo widoczne, no chyba że puszczę to z prędkością ICE.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-10-18, 22:55   

Znaczy w analogu działa jak w analogu.

Nie kusi cię DCC?
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-18, 23:17   

Jak na razie to mój jedyny przedstawiciel cyfrowego taboru. :D
218 ma gniazdo więc łatwo można ją zcyfryzować, ale pozostają dwie 212 i jedna br64 które się chyba średnio do tego nadają.

A w każdym razie ja sobie średnio radzę z takimi przeróbkami.

Z resztą przy makiecie której plan widziałeś w innym wątku i tak się nie zaszaleje.
Może jak kiedyś opuszczę te moje 38m2 i zbuduję coś większego to będzie już cyfrowe. :)

Ale w sumie z tymi światłami lipa. Mam w kolekcji stary 3 osiowy wagonik z końcówkami. Świeci to porządnie i przy małym napięciu i to nawet takim że lokomotywa jeszcze nie rusza, a tu wynalazek wmontowali i klops.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-10-18, 23:31   

Ri-No napisał/a:
dwie 212 i
Rzeźba, mi sie nie udało, w dodatku straciłem dekoder przy okazji
Ri-No napisał/a:
br64
Prędzej tu
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-18, 23:43   

Dlatego na razie mi się DCC nie spieszy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group