Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SPAX
Autor Wiadomość
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-03-30, 19:54   

losujemy co jest 2? losowania są we wtorki, czwartki i ... już jutro! ;-)
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-04-02, 09:30   

trochę zaczynam się niecierpliwić ;-) , ma ktoś może jakiś schemat "działania" z ukierunkowaniem na podłączenie tego ustrojstwa? Nie chciałbym eksperymentować.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-04-02, 10:12   

Wladek twierdzi, telefonicznie, że ten nr. 2 to jakiś brzęczyk ostrzegawczy czy coś równie niepotrzebnego.

Ale mówi też o tym, że napięcie podawane do tego spaxa powinno być 15voltowe STABILIZOWANE.
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-04-02, 10:45   

no nie wpadł bym, ni jak, na to, że do SPAX'a będzie potrzebny jeszcze, oprócz transormatora (zresztą mam 17 V) jeszcze stabilizator!
Jakoś logicznie by było, gdyby na płytce SPAX'a już był stabilizator, a podłaczyć wystarczyło by tylko trafo.
To do tego trzeba będzie dorobić jeszcze stabilizator???? Takie informacje winny być znane jeżeli nie wcześniej, to przynajmniej razem z dostawą!
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-04-02, 11:08   

Stabilizatory są (podobno?) na tych Spaxach co już mamy z wcześniejszych dostaw.

Też mnie to... zdziwilo...

Pozostaje kwestia, czy uruchomi sie te spaxy "do Radomia", czy też makietę ogarnie sie tymi co mamy (mój i Zbyszka luzem, jeden na Markówce, na Czarnocinie jest Spax?)
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-04-02, 12:12   

Może ogarniemy posiadanymi, ale kupując SPAX'y mogłem się spodziewać urządzenia które posiada wymagany dla siebie stabilizator, tym bardziej, że poprzednie urządzenia były już w stabilizatory wyposażone. A teraz mam coś dokupić, zmontować i podłączyć? To nie kosztowało złotówkę.
Czuję się wpuszczony w maliny.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-04-02, 12:52   

http://ostramo.parostroj.net/clanky/spax/spax.htm to chyba ten?
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-04-02, 13:17   

Wygląda to na ten w trochę w innej wersji. Ciekawe, czy jak będzie zwarcie na makiecie to czy jest automatyczne zabezpieczenie, czy tez za każdym razem trzeba by wymienić bezpieczniki i czy można podłaczyć 17 V z trafo, a jak nie to co trzeba zrobić.
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2012-04-02, 14:20   

Własnie ja też czuje się nieco... zawiedziony, byłem przekonany, że jest już w tym SPAXie stabilizator :-/ Ten co jest służy głownie do zasilania procka, napięcie wyjściowe nie jest niestety stabilizowane... Potrzebny jest jakiś stabilizatorek, myślę że wystarczy jedna dodatkowa kosteczka za 2-3 złote i da się to jakoś ogarnąć.
Ten potrzebuje stabilizowanego napięcia =15V.
Byłem przekonany, ze wszystkie te ustrojstwa mają stabilizatory...

Zabezpieczenie przeciwzwarciowe oczywiście jest.

To trzecie wyjście jest podobno jakieś wyjście do bzyczka sygnalizującego dźwiękowo zwarcie, oprócz diodki. Dziś dopiero napisał mi o tym koleś z CZ. Jak podeśle co i jak podłączyć, napiszę.

Ten ze strony Ostramo to taki sam boosterek, z tego samego źródełka, i tej samej produkcji, tylko ma inny bo mniejszy radiator.
Na jednym ze zdjęć widać właśnie płytkę jakiegoś zasilacza.
_________________

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-04-02, 14:26   

Marttinezo napisał:
"ale tam masz stabilizator - na radiatorze - 15V 3A.
Jedyne co mu "trzeba" to trafo - 14V/min3A
Lub - fotka (...) - przetwornica."

i jeszcze:
"Trafo 17V ?
Za dużo - będzie się bardzo grzał zasilacz na radiatorze.
17 * 1,42 = 24V
24 - 15 = 9V
9 * 3 = 27VA... w kosmos

14*1,42=19,8V
19,8-15=4,8V
4,8*3=15VA... w kosmos"
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-04-02, 15:00   

WM-MODEL napisał/a:
... wystarczy jedna dodatkowa kosteczka za 2-3 złote i ... Jak podeśle co i jak podłączyć, napiszę...

pies o..ł te 2 - 3 zł, tylko trzeba po to pojechać, kupić i coś tam, coś tam zmontować, nie bardzo się na tym znam - poproszę o wskazówki.
Druga rzecz: mam juz (wg wcześniejszych wskazówek) zamontowane trafo 17V 50W i trochę głupio kupować następny i montować do Służewca. Jak już kupiłem to kila traf, w tym do drugiego SPAX'a. Co można zrobić? :-(
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2012-04-02, 15:44   

Spokojnie, mój SPAX tez zasilany jest z transformatora toroidalnego ~17V i bardzo się nawet nie grzeje ;-) Będzie się grzał ale przy maksymalnym poborze prądu, tj. ok. 2-2,5A, ale wtedy musiałoby jakieś 8 eNkowych lokomotywek jechać jednocześnie na maksa :mrgreen:

Prawdopodobnie trzeba będzie przeciąć jedną ścieżkę, dołożyć kostkę (na tym samym radiatorze będzie można ją zamontować) i połączyć to trzema drucikami.
_________________

 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-04-02, 19:12   

WM-MODEL napisał/a:
Spokojnie ... trzeba będzie przeciąć jedną ścieżkę, dołożyć kostkę ... i połączyć to trzema drucikami.

no, to dałeś mi trochę nadziei ;-)
czekam na podpowiedź: gdzie (przeciąć), co (dołożyć) i co (połączyć) ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-04-02, 20:47   

od martinezo:
TST50W/14V
TTS50/Z230/14V

http://www.tme.eu/pl/kata...sformator%2B14V

Władziu, to 3-nóżkowe ma:
1A08AC
LM350
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-04-02, 20:51   

WM-MODEL napisał/a:
musiałoby jakieś 8 eNkowych lokomotywek jechać jednocześnie
da się zrobić, zwłaszcza jak będą dźwięczyć i błyszczeć
Cytat:
Prawdopodobnie trzeba będzie przeciąć jedną ścieżkę, dołożyć kostkę (na tym samym radiatorze będzie można ją zamontować) i połączyć to trzema drucikami.
Może to i proste, ale nie dla mnie

Zakładałem otrzymanie towaru, do którego podłącze trafo (wybrane jakoś wespół-zespół elektryków) i będzie śmigać a tu lipa, panie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group