Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ESM ver. 4.x
Autor Wiadomość
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-11-01, 20:08   ESM ver. 4.x

Po wielu tygodniach marazmu ESM przeszła metamorfozę.
Zmiany są w kilku aspektach.
Między innymi:
- nowa obudowa
- zasilanie z baterii/akumulatorów (6 x AA) (na zdjęciu bateria 6F22 - DZIAŁA!)
- lepsza wydajność WN (wrażenie subiektywne)
- kondensatory ceramiczne na 3kV w powielaczu (docelowo).

Kilka zdjęć w załączeniu.

Czarne "pole" to włókienka długości ok. 0.5mm ma udawać tak często widziane w okolicy szlaków kolejowych wypalone połacie trawy.
Jeszcze muszę nad tym popracować, bo na moim module ma być taka trawa.
Widać ją nawet zdjęciu lotniczym...oryginału.
Efekty pierwszych zewnętrznych prób polowych zapewne będą niedługo dostępne...

DSCN5292.JPG
Trawa z pierwszego sadzenia ESM4.0
Plik ściągnięto 189 raz(y) 56,55 KB

DSCN5295.JPG
Plik ściągnięto 173 raz(y) 60,96 KB

DSCN5297.JPG
Plik ściągnięto 167 raz(y) 57,26 KB

DSCN5299.JPG
Plik ściągnięto 189 raz(y) 56,33 KB

DSCN5318.JPG
Wersja robocza - funkcjonalna, czyli po polsku pająk.
Plik ściągnięto 271 raz(y) 80,48 KB

DSCN5320.JPG
Nowa obudowa
Plik ściągnięto 197 raz(y) 71,33 KB

_________________
A_Tox
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-03, 13:13   

a_tox napisał/a:
- lepsza wydajność WN (wrażenie subiektywne)

na czym polegaja różnice praktyczne?
Ja z mojej 2.x (chyba) jestem zadowolony. warto się przymierzać do przesiadki?
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-11-03, 14:00   

hugwa napisał/a:
a_tox napisał/a:
- lepsza wydajność WN (wrażenie subiektywne)

na czym polegaja różnice praktyczne?
Ja z mojej 2.x (chyba) jestem zadowolony. warto się przymierzać do przesiadki?

Raczej nie jest to konieczne.
Ta "lepszość" WN to raczej wynik obserwacji subiektywnych.
Bez oporników zabezpieczających WN wali jak mała burza.
Nie mam sondy WN do miernika, więc nie za bardzo jest jak to pomierzyć.
Były głosy dotyczące ESM2 i słabej wydajności "pionizacji" dłuższych włókien np. 5mm.
Muszę nabyć taką dłuższą trawkę i sprawdzić ową wydajność.
Jak namierzę jakieś żółte (czytaj słomkowe) to będę miał materiał na jakiś łan zboża.
5mm * 160 = 80cm będzie jak znalazł!
Jeśli jesteś zadowolony z ESM2 to tylko mogę się cieszyć.
Będę wysyłał WM-MODELowi egzemplarz pre-alfa ESM4 do testów może uda się porównać.
Ja osobiście na dzień dzisiejszy nie mam żadnego egzemplarza ESM2 do testów porównawczych.
ESM4 to raczej w większości zmiany funkcjonalne i zabezpieczenie przed przebiciem izolacji transformatora
w przypadku zwarcia +WN do ziemi dzięki zasilaniu bateryjnemu.
Dodatkowo ESM4 ma dzięki bateriom tzw. "wsparcie mobilności".
_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-10-14, 01:15   

Rusza "produkcja" ESMv.4 - czy są zainteresowani?
Jeśli tak to proszę o zgłoszenia.
_________________
A_Tox
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-14, 01:35   

Jak najbardziej - ile toto kosztuje? - jedną poproszę ;-)
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-10-14, 10:29   

Cena za 1 szt. 150PLN.

Cena obejmuje samo urządzenie (bez kabelków, bez baterii i bez kosztów wysyłki).
Jeśli nabywca nie będzie mógł/chciał wykonać kabelków we własnym zakresie, to będzie można nabyć je dodatkowo.
Cena "kabelków" do negocjacji, w zależności od elementów wchodzących w skład "okablowania" (typ wtyczek bananowych, długość kabla, sitko included/not included etc.)
_________________
A_Tox
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-14, 10:34   

Czym się to różni od wersji drugiej, którą mam? Oprócz tego, że jest na baterie co moim zdaniem jakimś wielkim cymesem nie jest. Nie miewam zwyczaju siać trawy pod namiotem.
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2008-10-14, 10:53   

hugwa napisał/a:
Oprócz tego, że jest na baterie
nad tym się właśnie zastanawiam, jutro będę testował taka jak mają chłopaki w ŁKMK. Zobaczę wogóle jak to działa. Kto wie jaką ma WM??
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-10-14, 10:57   

hugwa napisał/a:
Czym się to różni od wersji drugiej, którą mam? Oprócz tego, że jest na baterie co moim zdaniem jakimś wielkim cymesem nie jest. Nie miewam zwyczaju siać trawy pod namiotem.

Baterie są nie tyle do sadzenia w terenie, ale to może być dobry "chłyt matertingowy",
co po to aby nie było możliwości przebicia transformatorów, zasilacza i sadzarki, przy przypadkowym zamknięciu obwodu WN do ziemi.
Poza tym większych różnic nie ma.
Inna jest zasada wytwarzania wstępnego napięcia dla powielacza - to pozwoliło na wykorzystanie zasilania bateryjnego.
Nie mam sondy WN do pomiaru napięcia na sadzarce, więc nie mogę powiedzieć czy napięcie jest większe.
_________________
A_Tox
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-14, 20:22   

a_tox napisał/a:
Cena "kabelków" do negocjacji, w zależności od elementów wchodzących w skład "okablowania" (typ wtyczek bananowych, długość kabla, sitko included/not included etc.)
a czy ja mogę prosić o taką do której wsypię trawkę i będzie hulać .
Czyli kompletnie złożoną z sitkiem , kabelkami , bateriami itp.
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-10-14, 22:37   

Misiek napisał/a:
twardy napisał/a:
bateriami
chcesz zwykłe, czy alkaliczne?

:-D

Sorry, bateryjek nie budiet' ani zwykłych ani alkalicznych...
Co do kabelków to dodatek w wersji econo to:
- bananek-kabelek0,5m-krokodylek
- bananek-kabelek0,5m-sitko (do herbaty z izolowanym uchwytem...)

Władek WM-MODEL przekazywał mi spostrzeżenia dotyczące korzystania z takiego sitka i mówiąc oględnie nie był zachwycony.
Tutaj będę musiał prosić o spostrzeżenia i sugestie także innych użytkowników.
Wszelkie pomysły będą mile wielce przydatne dla innych użytkowników sadzarek.
_________________
A_Tox
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-15, 08:38   

a_tox napisał/a:
WM-MODEL przekazywał mi spostrzeżenia dotyczące korzystania z takiego sitka i mówiąc oględnie nie był zachwycony.

Zapewne chodziło mu o jego umiejętności ;-)
Ja jestem sitkiem zachwycony. Jedyne, co bym zmodyfikował w samym sitku to zmniejszenie powierzchni z wolnymi otworami - ale w swoim to po prostu zamaluje farbą.
Chodzi o to, że czasem patrząc gdzie się sypie traci się z oczu samo sitko co powoduje że trawka sypie się za dużą powierzchnią lub nie tą częścią sitka. Raz czy drugi nawet wyskoczyła mi bokiem. Ale to rzecz do opanowania.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-10-15, 08:59   

mniejsze sitko - mam takie cirkaebałt 4-5cm średnicy i jest OK

dla prównania w Posen - jeden moduł semaforowy siany A-toxem ;-) drugi - moją ;-)
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-10-15, 10:21   

Misiek napisał/a:
mniejsze sitko - mam takie cirkaebałt 4-5cm średnicy i jest OK

dla prównania w Posen - jeden moduł semaforowy siany A-toxem ;-) drugi - moją ;-)

A ja wczoraj spróbowałem metody bez sitkowej....
Jeden kabelek wpiąłem w podłoże łąki, drugi natomiast chwyciłem w łapę i drugą łapą nabrałem szczyptę trawki, tak jak soli, i zacząłem posypywać łąkę.
Mam zabezpieczenie ok. 9MOhm więc zasadniczo nie smyrało (no może trochę było odczuwalne..).
Sadzi się bardzo precyzyjnie i dokładnie w miejsca, gdzie się chce.
Można chwytać po trochę z różnych kolorów przełamując barwę trawy na łące oraz zmieniając wysokość trawy biorąc tramy różnych długości...
_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-10-15, 10:44   

hugwa napisał/a:
O kuźwa, niezły hardcore :-)
Trza spróbować

Jeśli masz sadzarkę z zabezpieczeniem na wyjściu, to można od razu próbować.
Jeśli nie masz pewności, to pomiędzy sadzarkę (wtyk bananowy) a kabel, ten do łapy, wstaw dla pewności opornik ~6-10MOhm/2W i zabezpiecz koszulką termokurczliwą.
_________________
A_Tox
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group