Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zegary spotkaNiowe
Autor Wiadomość
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-19, 11:43   

hugwa napisał/a:
Pocket lepszy by był dla maszynisty.
I z takim zamysłem jest to pisane. Zamiast kartki z rozkładem. Jak sprawa nabierze mocy to udostępnię do zassania.

capture001.png
Plik ściągnięto 25332 raz(y) 8,75 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-02, 15:43   

Zvolack, jakbyś namówił kolegę to modyfikacji tego zegarka, tak, żeby pokazywal także upływające sekundy - byłoby fajnie, pozytecznie i ogólnie KUL
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-11-02, 21:42   

Misiek napisał/a:
Zvolack, jakbyś namówił kolegę to modyfikacji tego zegarka, tak, żeby pokazywal także upływające sekundy - byłoby fajnie, pozytecznie i ogólnie KUL
Yoo mówisz i masz w pn będzie do zassania.

zegarstoper.zip
Pobierz Plik ściągnięto 706 raz(y) 16 KB

_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2007-11-19, 11:04   

wsio w pariadkie :lol:
teraz mozecie napisac jakis peanik dla Marcina :D tego co zrobil nam zegarek :D:D
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-19, 11:06   

zvolack napisał/a:
wsio w pariadkie :lol:

uuuffff....
za duzo tu tych guziczkow....
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-12-20, 14:56   Czas... zegary...

Cyrrus, cyli Waldek Bator tak do mnie napisał na "Koziołku":

OK, myślę że działający sterownik do 24V zegarów wtórnych mógłby być gotowy gdzieś w połowie stycznia. Powinien się zmieścić w obudowie zasilacza wtyczkowego czy może wolałbyś inną, do położenia na stole? Co do konstrukcji myślę że byłby w nim przełącznik kilku prędkości działania (z pozycją "0" czyli stop) + przycisk "turbo" czyli szybko do przodu (zegary wtórne chodzą tylko w przód), przydatny gdy trzeba ustawić jakąś konkretną godzinę lub przelecieć lukę w rozkładzie.
Pytanie 1: ile i jakich prędkości chcesz? Zawsze można zostawić kilka wolnych pozycji przełącznika i samemu dobrać oporniki dla jeszcze innych prędkości.
Pytanie 2: ile zegarów ocalić? Jeśli po powrocie z urlopu zastanę jeszcze w pracy jakieś zegary które nie pojechały na złom to je pozyskam. Gdyby się nie udało to czasami takie zegary pokazują się na allegro.


Szczerze pisząc, cos tam palnąłem w tym temacie, ale nie spodziewałem się żadnej reakcji :mrgreen:

Wstępnie odpisałem:
Wydaje mi się, że konkrety wyglądałyby tak:
-czas na makiecie musi płynąć 1:1, 1;2, 1:4, 1:6 -przełącznik,
-obudowa obojętna, ale najlepiej skrzyneczka na podłodze +kabel do sieci,
-możliwośc jednoczesnego podłączenia kilku zegarów, tzn. jednoczesnego sterowania,
-przyciski <start> i <stop>


Może zaprosić GO na forum? Będzie prościej ewentualnie dyskutować.

Myślę, że koszty nie byłyby zaś tak duże, a jednak co kolejowy zegar to kolejowy ;-)
_________________

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-12-20, 15:46   Re: Cazs... zegary...

WM-MODEL napisał/a:
Wstępnie odpisałem:
-czas na makiecie musi płynąć 1:1, 1;2, 1:4, 1:6 -przełącznik,
-obudowa obojętna, ale najlepiej skrzyneczka na podłodze +kabel do sieci,
-możliwośc jednoczesnego podłączenia kilku zegarów, tzn. jednoczesnego sterowania,
-przyciski <start> i <stop>

ile potrzebujemy zegarów i czy ewentualnie mozna wykorzystać jakieś inne?
WM-MODEL napisał/a:
Może zaprosić GO na forum? Będzie prościej ewentualnie dyskutować.
tak, tak, wzorem martela potrzebna rekomendacja, Władziu :-D
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-20, 16:30   

Misiek napisał/a:
czy ewentualnie mozna wykorzystać jakieś inne?

Na Allegro można kupić zegary "córki", całkiem niedrogie. Kiedyś oglądaliśmy, pamiętasz? Ino nas zraziła cena matki, bo chyba coś kiele czterech stów chcieli...
Misiek napisał/a:
tak, tak, wzorem martela potrzebna rekomendacja

Jak się zarejestruje to go odpalę bez egzaminu.
WM-MODEL napisał/a:
Byle by tylko "wzorem" z Martela nie przywędrowało tu oszoŁŁomstwo...

Nie wiem czym się przejmujesz, my nie mamy regulaminu ;-)
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-20, 16:50   

Rozumiem że chodzi o zegary tarczowe ze wskazówkami i sekundnikiem :?:
Może zorientowany zamieści zdjęcie takiego zegarka .
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-12-20, 17:19   

hugwa napisał/a:
Na Allegro można kupić zegary "córki", całkiem niedrogie. Kiedyś oglądaliśmy, pamiętasz? Ino nas zraziła cena matki, bo chyba coś kiele czterech stów chcieli...
tamto to jakieś dziwne aukcje były.
aukcjka za złotówkę za zegarek a w odpowiedzi-po zakupie pewnie dostawało się majla skontaktuj się z firmą w celu ustalenia wartości końcowej zegara
guglanie prowadziło do sklepu gdzie ceny takich zegarów nie byly n-ormalne
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-20, 17:27   

twardy napisał/a:
chodzi o zegary tarczowe ze wskazówkami i sekundnikiem :?:

A widziałeś takie zegary sterowane matką np. na dworcach?
One nie mają sekundników.
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-20, 17:29   

hugwa napisał/a:
One nie mają sekundników.
ale istnieją takie sterowane "matką" które mają sekundniki - takie były by super
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-20, 21:54   

WM-MODEL napisał/a:
1:6
Czy takie przeliczniki stosuje się w praktyce? Bo jak tak to muszę do softu dorobić.
WM-MODEL napisał/a:
-przyciski <start> i <stop>
I <pauza> = przerwa na papierosa ;-)
WM-MODEL napisał/a:
Cyrrus
To ten miły człek co nam centralkę nabył, tak?
twardy napisał/a:
takie były by super
Lepiej by było czuć upływający czas.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-12-20, 22:01   

wiygN napisał/a:
Czy takie przeliczniki stosuje się w praktyce?
Władek coś wspominał, że na którymś HA_fremo_spotkaniu "dla jaj" przyśpieszono zegar
(podobno tez jakaś modyufikacja zegara była w Pradze, ale nie zauważyłem jaka i w którą stronę)
wiygN napisał/a:
To ten miły człek co nam centralkę nabył, tak?
tenże sam
wiygN napisał/a:
Lepiej by było czuć upływający czas.
dokładnie! stąd mój postulat o modyfikacje "zvolackowego" zegara :->
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-06-23, 10:08   

Kontynuując wątek...
Cyrrus, vel Waldek Bator pokazał na Kozaku taki sterownik...
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=2429

któren to zamówiłem na cele N-ormowe ;-)
Meine Herren - szukajcie odpowiednich zegarów!!!
2-3 sztuki powinny wystarczyć
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group