Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Makieta - Jaco 77
Autor Wiadomość
jaco77

Wiek: 42
Dołączył: 15 Wrz 2006
Skąd: Dębica
Wysłany: 2007-11-14, 21:47   

Trochę coś tam nie pasują mi te tory, zachodzą ,albo jest przerwa około 2-4mm.
Mam nadzieję że w rzeczywistości gdzieś się to zgubi.

plan makiety.jpg
Plik ściągnięto 639 raz(y) 247,71 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-14, 21:55   

jaco77 napisał/a:
Trochę coś tam nie pasują mi te tory, zachodzą ,albo jest przerwa około 2-4mm.
mozliwe - na torach flajszmana też jakis bubel jest, w RAILY wychodzą przerwy przy okazji rozjazdów łukowych
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-14, 22:56   

w Raily wyszło prawie OK, tylko w dwóch miejscach (*) jest jakiś bubel, bubelek właściwie ;-)

i tam obok jest odcinek 50mm, nie wiem czy dobrze wyczytałem z obrazka, że mialo być 54mm

jaco77.jpg
Plik ściągnięto 313 raz(y) 96,2 KB

 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-14, 23:04   

OOOO rany zrób to na torach PECO i będzie super :!:
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-14, 23:07   

nie będzie - flex wygięty w promień R2 czy R1 wygląda... dziwnie
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-14, 23:19   

Misiek napisał/a:
flex wygięty w promień R2 czy R1 wygląda... dziwnie

eee i tak lepiej niż c80 Roco
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
jaco77

Wiek: 42
Dołączył: 15 Wrz 2006
Skąd: Dębica
Wysłany: 2007-11-14, 23:47   

Tak tam miało być 54mm, opisy-lustrzane odbicia i przez to tak wygląda.
Przypuszczam że jakieś błędy mogą być przy zwrotnicach zwłaszcza łukowych, bo trochę się posiłkowałem zdjęciami zwrotnic, mam nadzieję że taką niedokładność uda mi się zgubić.

Co ogólnie sądzicie o takim układzie jak na makietę oczywiście, ma to sens?

Jak by mi ktoś jakiś układ zasilana wrysował to byłbym bardzo wdzięczny.

Wszystkie opisane budynki już posiadam, więc chiałbym je wykorzystać.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-15, 08:23   

ten układ ma jedną wadę - jest bardzo mały!!!

jakby Ci się udało wcisnąć przynajmniej dwa dodatkowe odcinki 31cm, to byłoby już coś

po prostu jest za mało miejsca, zmieści się na "stacji" najwyżej mała lokomotywka i 2 krótkie wagoniki - żadna to uciecha podczas jeżdżenia :-|

jeśli brakuje Ci miejsca na makietę to może pokombinuj z makietą składaną na pół :?:
tak jak na rysunku

jaco77_1.jpg
Plik ściągnięto 268 raz(y) 37,12 KB

 
     
jaco77

Wiek: 42
Dołączył: 15 Wrz 2006
Skąd: Dębica
Wysłany: 2007-11-15, 09:05   

Wiem, ale z założenia miał być mały.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-15, 09:24   

to zrob dwie koncowe stacyjki z jakimis wywijasami pomiedzy. Cos schowasz w tunel, przy okazji skitrasz jakis ukryty 'techniczny'... Takie jajko opatrzy Ci sie zanim je wykonczysz.
Mozesz tez wyjazd na jedna strone zakonczyc ukryta petla, a drugim zrobic osemke, czesciowo w tunelach i zakonczyc mikroskopijna stacyjka koncowa - dwa tory do oblotki plus krotka ladownia.
W porownaniu do owalu - mnostwo uciechy wielkiej.
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-11-15, 09:49   

Na "końcu" jednej ze stacyjek można zamiast zwykłego kozła oporowego wstawić np. zdejmowany kozioł....
...ściankę makiety zakończyć w kształcie odpowiadającym profilowi N-ormowemu....i
...i mieć potencjalną możliwość podłączenia się do szlaku N-ormowgo.
To daje możliwości dostawiania modułów a jednocześnie zabawy na makiecie i ewentualnie na przyszłych modułach.
_________________
A_Tox
 
     
jaco77

Wiek: 42
Dołączył: 15 Wrz 2006
Skąd: Dębica
Wysłany: 2007-11-15, 10:18   

hugwa napisał/a:
to zrob dwie koncowe stacyjki z jakimis wywijasami pomiedzy. Cos schowasz w tunel, przy okazji skitrasz jakis ukryty 'techniczny'... Takie jajko opatrzy Ci sie zanim je wykonczysz.
Mozesz tez wyjazd na jedna strone zakonczyc ukryta petla, a drugim zrobic osemke, czesciowo w tunelach i zakonczyc mikroskopijna stacyjka koncowa - dwa tory do oblotki plus krotka ladownia.
W porownaniu do owalu - mnostwo uciechy wielkiej.


Wiedziałem że tak to się skończy :)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-15, 10:39   

jaco77 napisał/a:
Wiedziałem że tak to się skończy :)
to źle?
Cytat:
Jakbym chciał takie kółeczko, to nie robiłbym tu zamieszania
zaraz tam zamieszanie, przynajmniej coś się dzieje
:mrgreen:
 
     
jaco77

Wiek: 42
Dołączył: 15 Wrz 2006
Skąd: Dębica
Wysłany: 2007-11-15, 11:16   

Nie wiem czy źle , ale chciałem tylko żebyście ocenili, a nie sprowadzali mnie na jedyną słuszną drogę :).
Moduły na razie odpadają może kiedyś w przyszłości.
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-15, 11:19   

jaco77 napisał/a:
sprowadzali mnie na jedyną słuszną drogę
Skoro sam piszesz, że ta droga jest jedyną słuszną... ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group