Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
GRAFIKON PL
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-11-30, 14:34   GRAFIKON PL

Służy toto do układania całkiem sensownego rozkładu jazdy bez pierniczenia się w jakieś arkusze excel, obrazki w Corelu czy CAD'zie

Program wypluwa:
- graficzny rozkład jazdy pociągów dla danych linii
- coś w stylu "planu pracy maszynistów" pod nazwą "obiegi lokomotyw"
- rozkład jazdy dla poszczególnych stacji
- obiegi składów, chyba w domyśle pasażerskich ;-) ot, taki gadżet

Kilka opcji/funkcji jest niezrozumiałych, trzeba je przećwiczyć na jakimś przykładzie ;-)
Kwestię nazw typu www.n-orma.pl, PKP itd. są zaszyte w programie. Można zmienić.
edit: znaczy zmieniłem, bo się nie tylko eNkowo zrobiło :-D

Programik może być parametryzowany dla wielkości HO, TT i N, uwzględnia też "modelowe" przyśpieszenie czasu ;-)
Zależnie od tego przeliczane są czasy przejazdu między stacjami.

Polska wersja objęła mętne tłumaczenie zwrotów i komend użytych w czeskiej wersji, oraz przeróbkę typów pociągów na takie spotykane w IV epoce PKP - mniej więcej do 1990 roku.
Uwzględniona jest trakcja parowa, elektryczna, spalinowa.

Przy tworzeniu pociągu można przypisać wartości w postaci:
- czas postoju na stacji
- prędkość szlakowa między danymi stacjami
- można zmienić czas postoju na poszczególnych stacjach (dobre do skomunikowań lub mijanek)
- peron, na który wjeżdża dany pociąg
- gadżet: masa pociągu (ładnie wygląda w rozkładzie jazdy)

W załączniku:
- zrzut-obrazek ze strony głównej oraz to co wypluwa się do plików HTML
obrazek - tabelkę z kolorowymi kreseczkami można ścieśniać, rozszerzać, bla, bla...

- Program właściwy - uruchamia się plikiem grafikon.jar
jednak, żeby nie było za dobrze, wymaga uprzedniej instalacji środowiska JAVA_coś_tam
do sciagnięcia TUTAJ .

Kod źródłowy programu jest free ;-) czy jak to się tam nazywa.
Licencja GPL, czy jakoś tak - nie znam się na tym

Chłopaki z OstraMo zrobili kawał dobrej roboty!!!
Strona Grafikona jest tutaj

p.s. "grafikon" oznacza podobno to samo co "rozkład jazdy" ;-)

grafikon.jpg
Plik ściągnięto 314 raz(y) 85,95 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-12-01, 20:04   

w ramach testów wklepałem rozkład jazdy z Pragi (w dwóch miejscach trzeba było skomunikować pociągi, ale ogólnie było OK)

nadal nie wiem co za diabel jest "Turnusy" i do czego to może być potrzebne
 
     
milan

Dołączył: 17 Cze 2007
Skąd: HAVÍŘOV
Wysłany: 2007-12-01, 20:19   

Misiek:
nadal nie wiem co za diabel jest "Turnusy" i do czego to może być potrzebne


Az budu mit cas vysvetlim :mrgreen:
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-31, 08:11   

Misiek - jakoś przy okazji albo w przypływie naglego i niespodziewanego wolnego czasu spolszczyłbyś te jankeskie opisy typów stacji... Bardzo nie wkurzają, ale troszkę. ;-)
 
     
jub

Dołączył: 29 Kwi 2008
Skąd: CR
Wysłany: 2008-05-03, 08:14   

Pokud by mel nekdo zajem udelat polsky preklad, muzu ho dat do grafikonu?

(Anyone interested in creating the polish langauage version, that I could include?)

S pozdravem
Jakub Cernohorsky
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-05-03, 16:54   

Yes!
Great idea :idea:
Especially, when the new version of the Grafikon appears!
 
     
jub

Dołączył: 29 Kwi 2008
Skąd: CR
Wysłany: 2008-05-03, 18:34   

Ok, on my page http://jub.parostroj.net/grafikon there are latest sources or if you would like I have prepared zip for translation: http://jub.parostroj.net/...translation.zip , where all property files are outside jar (in for_translation directory). Currently there are texts in czech (default) and slovak. The texts for the GUI are in gt_texts.properties. Other property files are for generated output. I don't know how useful is the output with timetables for trains, I can imagine that the polish version looks quite different from the czech one.

Small utility for translating java property files can be found here: http://attesoro.org/.

Regards,
Jakub
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-05-04, 20:16   

:mrgreen: I try translate!
jub napisał/a:
I don't know how useful is the output with timetables for trains, I can imagine that the polish version looks quite different from the czech one.
No problem! We can use Czech version of timetable ;-)

__________
na razie znalazłem takie nowości:
- szlak może być dwutorowy
- można samemu generować, z poziomu programu, nazwy, rodzaje, skróty i kolory dla pociągów (bez grzebania w osnowie)
- na obrazkowym RJ widoczne są minuty pokazujące czas przyjazdu/odjazdu
- pociągi cykliczne można skopiować - znaczy podać inny czas odjazdu ze stacji dla "takiego klona"
- stare wersje rozkładu nie działają z nową wersją GRAFIKON-a
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-05-07, 08:11   

Ahoj!

Jest już częściowo spolszczona wersja Grafikon-u ver. 0.0.9 :-)

Żródło i gotowy plik do ściągnięcia ze strony autora: http://jub.parostroj.net/grafikon

tak na szybko - kilka błędów ortograficznych zrobiłem, nie przetłumaczyłem kilku, jak widać teraz, oczywistych zwrotów (albo zrobiłem źle). Ale do tego potrzebne sa przykłady :arrow: w załączeniu kawałek rozkładu radomskiego* ;-) Reszte będe dłubał "w wolnej chwili"

Thank you Jakub :!:

Pozdro dla Krakusów 8-)

* w celach testowych zrobiłem jeden błąd w rozkładzie ;-)

radom08.zip
Pobierz Plik ściągnięto 589 raz(y) 4,38 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-05-30, 12:12   

jest polska aktualizacja ;-)

o cholera, teraz jakby co to wszystko będzie na mnie.

Překlady:
slovenský - Peter Meszároš
polský - Marcin Miś
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-08, 09:25   

Sporo tego. Na przykład: co to są te kategorie linii? Jakieś D2 i D3 czy coś...
Czy można samemu dołożyć inne rodzaje trakcji, tak jak pociągów? Teraz jest ino 'elektryczna' i 'spalinowa'.
Czy można wyświetlać pełną wartość minut odjazdu/przyjazdu? Tak jak jest to trochę dodupowato, bo trzeba policzyć kreski żeby wiedzieć ile dziesiątek minut jest po pełnej godzinie i dopiero dołożyć pokazaną wartość...
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-09-08, 09:32   

hugwa napisał/a:
Sporo tego. Na przykład: co to są te kategorie linii? Jakieś D2 i D3 czy coś...
no wlasnie tego nie wiem, to chyba jakaś południowa specyfika
hugwa napisał/a:
Czy można samemu dołożyć inne rodzaje trakcji, tak jak pociągów? Teraz jest ino 'elektryczna' i 'spalinowa'.
bo defaultowa jest "parowa" gdzie przez dodanie cyferki S lub E robi się prawidłowy (zgodny z instrukcyjami) symbol pociągu (przynajmniej tak to robiłem... kilka miesięcy temu)
(załączyłbym ząłącznik, ale mi z pracy się od jakiegoś czasu NA TYM FORUM nie dodaje załączników

ale.. nazwy pociągów generuje się samemu, mozna oczywiście dodać wszystkie rodzaje włącznie z podwariantami
tylko po co? skoro tak jak jest powinno wystarczyć :-)

hugwa napisał/a:
Czy można wyświetlać pełną wartość minut odjazdu/przyjazdu? Tak jak jest to trochę dodupowato, bo trzeba policzyć kreski żeby wiedzieć ile dziesiątek minut jest po pełnej godzinie i dopiero dołożyć pokazaną wartość...
nie, chyba nie można, tak, jest dupowato, po prostu: wyłącz ten zbędny gadżet ;-)
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-08, 10:17   

Misiek napisał/a:
wyłącz ten zbędny gadżet

Nie jest zbędny. Dla obsługi stacji jest wygodniejszy niż zerkanie w tabelaryczny rozkład.
Zerkam i wiem że o tej i tej pociąg stamtąd przed tym stąd o takiej to a takiej ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-09-08, 10:29   

no to chyba trzeba będzie cienkim-pisem dobazgrać "godzinki"
i inne "gorzkie żale"

czas "przerwy technologicznej" skończył się zgodnie z prawem Murphy'ego
znaczy dopadła mię robota
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-08, 20:56   

Do czego służa okienka do odznaczania w trzech kolumnach w rozkładzie jazdy poszczególnych pociągów?
Maja tajemnicze skróty 'Zob.','Obs.','Pos.'
Nie mozna tam całej nazwy umieścić?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group