Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PECO rozjazdy , angliki i ... - problemy !
Autor Wiadomość
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-03-08, 17:24   

Tyle, że Milan na sąsiednim forum napisał tak w odpowiedzi....
(wytłuszczenie, kolor i podkreślenie moje)

milan napisał/a:
kolmod napisał/a:
Dziękuję milan za fotki! ;-)
Widzę, że przeciąłeś szyny by odizolować krzyżownicę. Czy dlatego, że na standardowym wykonaniu przez PECO może nastąpić jednak jakieś zwarcie (przy dziobie krzyżownicy)? Miałeś taki przypadek?


Jest povinne u modulu FREMO . ;-)


A to rzuca nowe światło na kwestię chcenia czy niechcenia wykonania przeróbki...
_________________
A_Tox
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 18:47   

Zvolack napisał/a:
Myślę że podobne odczucia mam reszta towarzystwa.
Misiek napisał/a:
Potwierdzam wypowiedź zvolacka w 95%


A ja się nie zgadzam.
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=1275
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-03-08, 19:39   

A ja podtrzymuje. :-)
Nie pamiętam, żebym miał problemy opisane w w/w wątku.
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 19:49   

Misiek napisał/a:
Nie pamiętam
U to masz króciutką pamięć :-P
Bo parowozy się zatrzymywały i zwarcie robiły na rozjazdach.
Miało to miejsce na Zvolakowie również . :->
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-03-08, 20:32   

Nie pamiętam, żebym miał problemy opisane w w/w wątku.

Podaj przykłady.
Lokomotywy, miejsce i czas.

Pamiętam za to jak się wieszała na Zakrzewie Br86 z Lenzem, na I spotkaniu u teściowej,
Pamiętam też jak całą poznańską makietę bez problemu (mino Selectrixa) przejeździłą bawarska Ptl2 (dwuosiowa)
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2010-03-08, 20:37   

I jeszcze S3/6 w wersji full max selectrix z dźwiękiem (też w Poznaniu). Jeździła parę godzin bez zwarć. :mrgreen:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-03-08, 20:43   

Że nie wspomnę, że moja Pm2 też problemów nie miała.
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2010-03-08, 21:49   

Problemy były póki mieliśmy ROco ale to dawniej i Lenze!!! Na Zimo inna kultura ..
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 22:51   

Na Tuchowie u teściówki ostatnio Br01 , Br03 , Br50 , Br44 Miały problemy na rozjazdach bez względu na zastosowany dekoder.
Te same maszyny na spotkaniu w Markówce na Zvolakovie mjały takie same problemy.
Dlatego właśnie FREMO zaleca izolowanie krzyżownicy i zbiegunowanie iglic.
edit:
Bo właśnie długie loki mogą robić zwarcia.
A co szkodzi i co to za problem tak zrobić - pewność większa . :!:
Wszystkie porządne rozjazdy w H0 tak właśnie są wykonywane i to nie jest bez powodu.
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-03-08, 23:01   

twardy napisał/a:
Br01 , Br03 , Br50 , Br44 Miały problemy na rozjazdach bez względu na zastosowany dekoder.
Jakie były w nich dekodery?
Jak sie na Tuchowie zachowywały inne lokomotywy, jak się te lokomotywy zachowywały na innych spotkaniach, gdzie nie było Tuchowa?
twardy napisał/a:
Te same maszyny na spotkaniu w Markówce na Zvolakovie miały takie same problemy.
To może z tymi maszynami coś jest nie tak?
A może po prostu szyny są brudne?
twardy napisał/a:
Bo właśnie długie loki mogą robić zwarcia.
To trzeba te lokomotywy wyeliminować z jazd. :mrgreen:
Skoro inne maszyny problemów nie mają.
twardy napisał/a:
A co szkodzi i co to za problem tak zrobić - pewność większa
Nie wiem jak Zvolack, ale ja nie mam zamiaru ani chęci pruć wszystkich rozjazdów.
twardy napisał/a:
Wszystkie porządne rozjazdy w H0 tak właśnie są wykonywane i to nie jest bez powodu.
Porównywanie do H0 nie jest dobrym argumentem.
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 23:12   

Misiek napisał/a:
Jakie były w nich dekodery?
Zimo Trix FL
Misiek napisał/a:
które spotkanie u teściówki?
Swietliczane - ostatnie .
Misiek napisał/a:
To może z tymi maszynami coś jest nie tak?
Te maszyny u mnie na test rozjazdach wedle mojej i FREMO wersji nawet na minimalnych prędkościach śmigają super .
Bez tego zabjegu też czkały .
Misiek napisał/a:
inne maszyny problemów nie mają.
Bo jak już pisałem nie są tak długie - nie mają tak długich elementów elektrycznych zbierających prąd.
Misiek napisał/a:
nie mam zamiaru teraz pruć wszystkich rozjazdów.
No pewno ale budując nowe moduły można postąpić w ten sposób.
Cytat:
Porównywanie do H0 nie jest dobrym argumentem.
Jest OK bo w Naszej wielkości precyzja jest jeszcze ważniejsza a nawet w tak byczej skali jak H0 o tym pomyślano .
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-03-08, 23:23   

twardy napisał/a:
Te maszyny u mnie na test rozjazdach wedle mojej i FREMO wersji nawet na minimalnych prędkościach śmigają super .
Bez tego zabjegu też czkały .
A na innych rozjazdach?
Teoria na stole jedno a praktyka na makiecie - drugie.
Ja, po raz kolejny powtarzam, nie przypominam sobie problemów z rozjazdami podczas ruchu planowego (z wyjątkiem MaKa ze źle wsadzonym dekoderem). Skoro problemy mają określone lokomotywy to, jak pisałem, trzeba w nich wyeliminować problem.
twardy napisał/a:
No pewno ale budując nowe moduły można postąpić w ten sposób.
Nie wiem czy bedzie mi się chciało, skoro mi rozjazdy problemów nie sprawiają.
twardy napisał/a:
Jest OK bo w Naszej wielkości precyzja jest jeszcze ważniejsza a nawet w tak byczej skali jak H0 o tym pomyślano .
To, o czym pomyślano w H0 jest mi nie znane i jako takie jest słabym argumentem w tej dyskusji ;-)
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-08, 23:46   

Misiek napisał/a:
Ja, po raz kolejny powtarzam, nie przypominam sobie problemów z rozjazdami podczas ruchu planowego
No to ja jeszcze raz przypominam na Tuchowie u Teściówki ostatnie spotkanie.
Misiek napisał/a:
Skoro problemy mają określone lokomotywy to, jak pisałem, trzeba w nich wyeliminować problem.
To przecież napisałem , to są długie loki i mogą na nie zpolaryzowanych iglicach robić zwarcie taka to już uroda tych lokomotyw to wynika z konstrukcji.
Misiek napisał/a:
Nie wiem czy bedzie mi się chciało
Leń :->
Misiek napisał/a:
To, o czym pomyślano w H0 jest mi nie znane
Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności . :lol: :->
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-03-09, 07:26   

Z tego co czytam i co piszecie, oraz mając na uwadze:
milan napisał/a:

Jest povinne u modulu FREMO . ;-)

...zdarzały się jednak zwarcia. Zastanowię się więc nad przecięciem (to nie problem), aczkolwiek boję się tylko tego, jak mi to wyjdzie. Zbyt duża szczelina nieco zwali wygląd rozjazdu, a wykonanie eleganckiej i cienkiej to już z lekka jest sztuka... wiem, bo ciąłem w TT-tce... zdałaby się jakaś mini-extra tarcza na mini wiertarce bo operowanie piłą z żyletki w tej skali nie bardzo chyba wyjdzie (za mało miejsca na ruchy posuwisto-zwrotne ;-) ).
_________________
N jak Najlepsza
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-03-09, 09:12   

twardy napisał/a:
No to ja jeszcze raz przypominam na Tuchowie u Teściówki ostatnie spotkanie.
A ja nadal przypominam, że nie pamiętam. Widocznie nie miało to wpływu na prowadzone działanie rozkładowe. Pewnie to było w czasie jazd wolnych.
twardy napisał/a:
To przecież napisałem , to są długie loki i mogą na nie zpolaryzowanych iglicach robić zwarcie taka to już uroda tych lokomotyw to wynika z konstrukcji.
To może napisz do producentów tych modeli, żeby zrobili coś z tym problemem?
Cytat:
Leń
Cytujesz tekst wyrwany z kontekstu
twardy napisał/a:
Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności .
Nie, nie, nie. To jest hobby - tutaj się interesuje tym czym się chce.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group