Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
troszkę o aerografach i kompresorach
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-12-15, 15:13   

wpadł mi w ręcę, dzięki Piotrkowi (173) zestaw kompresor+aerograf

przetestowałem zgrubnie na modelu zgarniarki ;-)
poprawki to już pędzelkiem można zrobić... albo uświnić błotem, znaczy "spatynować"

aerograf.jpg
Plik ściągnięto 171 raz(y) 121,33 KB

kompresor.jpg
Plik ściągnięto 174 raz(y) 79,73 KB

grader.jpg
Plik ściągnięto 189 raz(y) 27,46 KB

 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-17, 14:52   

Misiek napisał/a:
poprawki to już pędzelkiem
Jak już masz w ręku aerograf to zrób porządnie aerografem. Poprawianie natrysku pędzlem to jak docinanie fototrawionych części piłą.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-12-17, 14:59   

nie mam...
kompresor zachował się nieprawomyślnie i odmówił współpracy
nowy był...
poszedł do reklamacji
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-17, 17:50   

No i dlatego ja myślę o czymś naprawdę solidnym i aerograf i kompresor ;-)
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-12-17, 19:00   

twardy napisał/a:
No i dlatego ja myślę o czymś naprawdę solidnym i aerograf i kompresor ;-)


150 W, 3 l zbiornik w kształcie rączki, grafitowe tłoki; za to bardzo poręczny ;-)

Resize of DSC00932.JPG
Plik ściągnięto 177 raz(y) 80,99 KB

 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-17, 19:20   

no to już coś :->
ja mam na oku takiego ze zbiornikiem 4l tylko trochę waży , niestety :-/
a ten ile waży ?
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-12-17, 19:47   

18 - 20 kg

ten model jest cichy! Tylko 84 dB! A i tak przeszkadza.
Mój poprzedni miał 99 dB to było nie do zniesienia!
Zwróć uwagę na poziom hałasu!
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-12-17, 20:04   

w porównaniu z tym małym co to ma niby 46dB
;-)
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-17, 20:17   

ma teoretycznie 44 dB
to i tak sporo jak na mieszkanie
waga 16 kg
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-18, 12:54   

Misiek napisał/a:
kompresor zachował się nieprawomyślnie i odmówił współpracy
Ja mam dzieło pewnego Staruszka prowadzącego zakład naprawy AGD gdzieś na Sobieskiego chyba. Ze starej szkopskiej lodówki. Piąty rok be zająknięcia. Kosztował grosze. Facet był polecany na news://pl.rec.modelarstwo

Co ciekawe chodzi ciszej niż moja lodówka nówka sztuka!
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-02-05, 19:49   

miałem MA100, Misiek używał i opisał.
No niestety, próba czasowa (ok. 40 minut pracy) była zbyt forsowna i kompresorek przestał być sprawny drugi raz. Firma MAR wymieniła na nowy lepszy (mam nadzieję) model MA2000. Zdjątko poniżej.
Jest ciut mniejszy, lżejszy, z poręczną rączką, no i z manometrem!

Resize of DSC01105.JPG
Plik ściągnięto 165 raz(y) 96,31 KB

 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-02-05, 20:20   

173 napisał/a:
Firma MAR wymieniła na nowy lepszy (mam nadzieję) model MA2000

jakiej pojemności ma zbiornik wyrównawczy ?
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2008-02-05, 20:33   

pojemność zbiornika wyrónawczego nie jest pewnie mocną stroną tego urządzenia, jest to pojemnosc komory regulatora z filtrem włącznie, mogę szacować na 250 ml. Przy próbach na sucho wygląda to bardzo ładnie. Moment załączenia kompresora jest tak dobrany, że za regulatorem ciśnienie jest stałe. Oczywiście jeżeli nie przekroczy się 25l/min.
 
     
mih1979
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-07, 20:53   

jakich farb uzywacie do aero ja ostatnio przesiadłem sie na vallejo bez porównania do pozostałych farb na rynku duzy plus to dozownik z kroplomierzem czysto i schludnie(wcześniej uzywałem pactry) podobno gunze są świetne ale ich nie uzywałem. Parę lat temu sklejałem plastik i humbrol to straszny szajs te puszeczki straszne brr
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-07, 21:03   

Akryle - Vallejo/Weinert (ze słyszenia, nie lubię akryli).
Olej - jedynie słuszny Revell. Doskonale się nimi maluje, no i ładnie pachną ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group