Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort z kości...
Autor Wiadomość
ministerek


Wiek: 54
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-04, 21:55   

Rysunek m4 jest dla skali H0 i musisz przeliczyć podane na nim wysokości toru wg wzoru:

wymiar z rysunku *87/160

Jeżeli makietę chcesz w szufladzie to pamiętaj o podwójnym dnie. Gdzieś musisz ukryć przewody ;-)
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-04, 22:00   

oł...ale małe :/ ... ale zobaczymy co wyjdzie,i przy okazji jak takie małe wyszło to se promień łuków zwiększe :) .
 
     
ministerek


Wiek: 54
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-04, 22:01   

piszę tylko o wysokości, długość i szerokość podalem dla wielkości N
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-04, 22:03   

Ale jednak będę musiałem chyba zmniejszyć ten tunel,przecież nie może tak być że przez połowę makiety idzie tunel,i to jeszcze zwrotki w tunelu(wiem że tak jest w real'u,ale mi to raczej nie potrzebne będzię...). Przy okazji...tunel i tak musze zostawić,chociaż troszkę,bo miałbyć w planie,ale za to musze do tego dodać rzeczke i mościk :) . Znowu edit :) . Jedank na planie jest rzeczka i mościć,jak chciałem :) .
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-04, 22:39   

ten ukryty dworzec jest bardzo przydatny do wydłużania przejazdu pociągów. Dzięki temu wjeżdża jeden, a wyjezdża inny w przeciwnym kierunku. Sterowanie takim schowanym odstawczym jest proste.
Tunele niby są długie, ale to też podnosi nieco poziom realizmu. Takie jajko jak narysowałes znudzi ci się zanim ułożysz wszystkie tory.
Prawda jest taka, że jak za bardzo zaczniesz cudować, to nie zrobisz żadnego. A ten jest naprawdę niezły, całkiem łatwy i dobry do treningu.
Oczywiście - o ile w ogóle jakiś powstanie.
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-04, 22:43   

Dobra,to nie cuduje... ale anglika nawet nie prubuje robić... Miało być ładnie i tanio i ubogo...a wyjdzie ładnie,drogo i bogato :mrgreen: . Ale makieta dopiero za 2 lata prawdopodobnie powstanie...i to tylko ze względów finansowych,gdybym miał wszystko to bym charował nad tą makietą... No ale mniej gadania więcej robotania...
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-04, 22:46   

hugwa napisał/a:
Oczywiście - o ile w ogóle jakiś powstanie.
No miejmy nadzieję - to byłby pierwszy eNkowy tort na forum
eeee poza super gigantem 173 ;-)
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-05, 15:33   

Offtop se na gadu-gadu róbcie :-x . W piątek teoretycznie będę miał dwie podstawy na podwójne dno... tylko że będą one z sklejki,więc czy nie za ciężkie? Jutro jak dobrze pójdzie zostaną skręcone jeszcze segmenty II i III.\


Zdraviam.
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-05, 17:28   

To znowu ja :) . No niestety...skręcanie segmentów przesunięto na dzisiaj,a w piątek po płyty pliśniowe do mmakiety. Złanczam fote.
Ja to lubie edytować :mrgreen: . Informuje że zdjęcię nie zostało zrobione w pomieszczeniu,gdzie ma być makieta.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-05, 19:28   

parowozek napisał/a:
zdjęcię

Skoro lubisz edytować, to wstawisz nowe zdjęcie, które będzie miało 600x800 i nie będzie ważyć więcej niż 90KB.
Trzeba wprowadzić limity, bo taki widoczek który waży 400KB woła o pomstę...
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-05, 19:33   

Jako że tamtego nie da się edytować,to daje nowy post.

PIC_0008.JPG
Makieta....
Plik ściągnięto 184 raz(y) 17,94 KB

 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-05, 19:39   

Zuch że jak? Że tyle już mam czy że zmniejszyłem zdjęcię i dodałęm?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-03-05, 19:47   

parowozek napisał/a:
że zmniejszyłem zdjęcię?
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-11, 16:32   

Dawno tu nie pisałem...A więc mam pytanie...mam już płytę pliśniową na dno,ale czym ją mocować? Zszywkami? Gwoździami? Bo to,że trzeba najpierw wikolem pomazać to wiem...
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-03-28, 21:58   

I przychodze ze złą nowiną(przynajmniej dla mnie). Budowa "tortu" może zostać wstrzymana na czas nie określony. Otóż mój obecny pokój,może być zajęty przez inną osobę,ale to już sprawa rodzinna... I w ziązku z tym,nie będę gdzie miał tortu budować,ale w zamian mało niespodziankę dla was mam :) . Ale wszystko to okażę się dopiero za miesiąc...narazie prace nad makietą stoją,z powodu braku materiałów(znaczy materiały są,ale bez torów nie zacznę...).
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group