Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Tkw2 114
Autor Wiadomość
PiotrB
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-21, 10:42   Tkw2 114

Witam!
Chciałbym zaprezentować model z mojej kolekcji . Parowóz rodem z Chabówki zrobiony na bazie modelu firmy FLM. Nie bardzo wiem jak na tym forum umieszcza się zdjęcia dlatego dodałem jako załączniki. Model w mojej opinii przyzwoicie wykonany - kosztował masę pracy bo Br 94 ma inny układ kominów. Wykonana też została armatura -jest kilka niedociągnięć jeszcze ale mam nadzieję że to się poprawi z czasem:)np brak uchwytów na skrzyniach wodnych- nie ma też polskiej sprężarki- do świateł też można się przyczepić.....niestety N-ka musi pociągać za sobą pewną sztukę kompromisu...jak ktoś ma pomysł co poprawić to proszę mi napisać:)

17.jpg
Plik ściągnięto 202 raz(y) 200,63 KB

16.jpg
Plik ściągnięto 161 raz(y) 207,42 KB

19.jpg
Plik ściągnięto 167 raz(y) 210,09 KB

 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-21, 11:29   

Za duże tabliczki, ostoja powinna być czarna. Na dobrą sprawę - koła też. Rozrząd - skoro już musiałeś go na czerwono malować - to tylko we wgłębieniach. Białe bandaże wyglądałyby lepiej gdyby były cieńsze. No i zdecydowanie lepiej wyglądałby pomalowany półmatem, z matową dymnicą.
 
     
PiotrB
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-21, 22:59   

hugwa napisał/a:
Za duże tabliczki, ostoja powinna być czarna. Na dobrą sprawę - koła też. Rozrząd - skoro już musiałeś go na czerwono malować - to tylko we wgłębieniach. Białe bandaże wyglądałyby lepiej gdyby były cieńsze. No i zdecydowanie lepiej wyglądałby pomalowany półmatem, z matową dymnicą.


rozrząd powinien być czerwony a co do koloru to może i lepiej by wyglądał półmat z matem ale czy Ty widziałeś zdjęcia tego parowozu???- co do reszty oczywiście racja ale jak wspomniałem wyżej kwestia kompromisu....jeśli można - pokaż jakąś swoją pracę chętnie zobaczę pracę mistrza! :evil: bo jakoś w moim modelu nie znalazłeś ani jednej dobrej strony...
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-22, 05:20   

A Ty co, przekwitasz?
Poprosiłes grzecznie:
PiotrB napisał/a:
jak ktoś ma pomysł co poprawić to proszę mi napisać:)

No to napisałem.
PiotrB napisał/a:
czy Ty widziałeś zdjęcia tego parowozu???

Oczywiście.
A czy TY widziałeś STARE zdjęcia takich maszyn w eksploatacji albo po NG a nie jako upudrowanego nieboszczyka?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-10-01, 17:30   

Skalpel poszedł w ruch. Misiowy BR 94 został rozebrany i pocięty ;-)

tkw.jpg
Plik ściągnięto 57 raz(y) 91,67 KB

tkw2.jpg
Plik ściągnięto 61 raz(y) 98,2 KB

 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-10-03, 14:45   

Odważnie. Czekamy na dalsze efekty....
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-10-25, 17:34   

Głośnik pasuje ;-)

tkwb.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 169,73 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-10-25, 17:36   

Po spasowaniu z podwoziem

tkwA.jpg
Plik ściągnięto 67 raz(y) 177,64 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2017-10-25, 18:00   

No chłopie ;-)

ale głośnik z boxem rezonansowym, czy samo jeden?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-10-25, 19:48   

Niestety bez... i gra ciszej niż z
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-10-29, 12:03   

A czy wsadzisz w taki model jakiegoś UPSa ??
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2017-10-29, 13:11   

pado napisał/a:
A czy wsadzisz w taki model jakiegoś UPSa ??

dało by radę ale model będzie za lekki bo muszę zrezygnować z ciężarku.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2017-10-29, 13:12   

UPS to jakiś wymysł H0, którzy np. nie robią polaryzacji iglic albo mają brudne tory i "im wtedy staje"
Na tyle modeli, które mam żaden nie ma problemu z jazdą bez UPS

Znam dwa, które faktycznie go potrzebują, nawet dekoder miał podpięty kondensator, ale się nie zmieścił w modelu.
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-10-29, 17:39   

Misiek....modele diesli/elektryków 4 i 6 osiowych nie wymagają UPSa. Ale moje doświadczenia z lokami parowymi (krótkimi3/4osie) bywały różne w wielu skalach. Miałem kiedyś br86 w Nce i też chodziła średnio. Lubiła mi stanąć nieoczekiwanie. W H0 bywało podobnie.....dlatego pytam o to ustrojstwo. Nic tak nie irytuje jak zabawa....przerywana :)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2017-10-29, 18:14   

Europejskie modele używane nie zawsze są tak niezawodne jak by się chciało

np. Kof trixa to porażka, ale Glaskastern, który ma też 2 osie, i taki sam dekoder, dawał radę.

Jakiś czas temu się przekonałem, że kupując 20 letni model tanio u Niemca ryzykujesz.
Może to się ostatnio zmieniło, pojawiło się więcej modeli, ale teraz już za późno - niesmak do Niemców pozostał. Wolę inne modele ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group