Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Makietka w stole ;)
Autor Wiadomość
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-09-23, 07:11   

Z racji tej że wczoraj udało mi się zdobyć 2 z 4 brakujących mi zwrotnic zamontowałem je sobie do makietki. Tak oto teraz wygląda mój stół. Ostatnie brakujące rozjazdy mają dotrzeć do 2 tygodni :!: Jakaś paranoja no ale cóż :-/ Będzie czas aby w tym terminie zająć sie czymś innym ;) Elektryką która coraz bardziej sie o to prosi ;) Mam pytanko w związku z tym do kolegów. Jakie mają wymiary te czarne pudełeczka (na pulpity), które można kupić w sklepach dla elektryków. Czy to jest format coś około A4 czy może mniejsze/większe. Pytam bo chciałbym rozeznać sprawę, aby wiedzieć czy ewentualnie kupować takie coś czy może mam robić po swojemu. Za ewentualne podpowiedzi serdecznie podziękuję.

N-019.JPG
Plik ściągnięto 166 raz(y) 57,42 KB

 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-09-23, 08:59   

pado napisał/a:
Czy to jest format coś około A4 czy może mniejsze/większe. Pytam bo chciałbym rozeznać sprawę, aby wiedzieć czy ewentualnie kupować takie coś czy może mam robić po swojemu. Za ewentualne podpowiedzi serdecznie podziękuję.


Znalazłem chyba pasujące, ale szare na www.cyfronika.com.pl
G769 Obudowa z ABS wymiary: 200 x 280 x 40 mm 42,00
G770 Obudowa z ABS wymiary: 200 x 280 x 60 mm 44,00
G771 Obudowa z ABS wymiary: 200 x 280 x 80 mm 48,00

Trochę mniejsze od A4, ale niedużo (-10mm)
_________________
A_Tox
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-23, 09:04   

a_tox napisał/a:
(-10mm)

-17 ;-)
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-09-23, 09:12   

No oki ok 2 cm to nie jakis dramat ale napewno wiem że niebedzie to pulpicik o rozmiarach 10x10 cm. TO musi być ok 25x15 cm albo coś kolo tego ;)
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-09-23, 10:08   

Z obudową to siej eszcze wstrzymam. Skoczę do zaprzyjaźnionego sklepu może dziś/jutro i obadam sprawę czy oni takie cuda mają i za ile. Jak tanio to niebędę czekał na jakieś tam paczki z cyfronetu. Pulpit jaki chcę wykonać ma mieć mniej więcej taką postać. Proste sterowanie bez żadnych fajerwerków.

pulpit.JPG
Plik ściągnięto 234 raz(y) 33,81 KB

 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2008-09-23, 20:20   

Misiek napisał/a:
pado: chcesz betzalen 40kilka złociszy za obudowę, ktorą można dostać za 4-5zł?

w cyfronice, są obudowy typu Z, trzeba by którąś dopasować
ja mam chyba taką c.a. 20-15cm

Fakt są :arrow: :arrow: http://www.cyfronika.com.pl/z/kat1z.htm

Kod:
Z-17W      92      235      217      z wentylacją      12,40
Z-17WS     92     235     217     szara z wentylacją     12,40
Z-39W     118     297     216     z wentylacją     22,20
Z-15P      90      250      148      czarna - pełna      10,00
Z-15PS     90     250     148     szara - pełna     12,00
_________________
A_Tox
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-09-23, 21:53   

Niestety dziś niedotarłem do sklepu elektronicznego :-/ Jutro mam nadzieje że się wybiorę w trakcie załatwiania spraw w mieście. Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-09-28, 22:45   

Z racji tej iż nie posiadam jeszcze pudła na pulpit oraz całego torowiska stwierdzięłm że sobie przygotuję elektrykę z tego co mam. Tak oto ona wygląda na dzień dzisiejszy, brakuje jeszcze tylko kabli do semaforów.

022-elektryka.JPG
Plik ściągnięto 208 raz(y) 50,03 KB

 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-02, 18:41   

No to wczoraj podrasowałem troszkę elektryke. Potem udało mi sie zabrać za torowisko. Mianowicie zacząłem obmyślać plan jak zrobić rozprzęganie wagoników, aby się je dało odstawiać na torach bocznych i stacyjnych. Patent jest prosty. Dziura między podkładami. W to wchodzi śruba. Od spodu ma być nakretka i pomiędzy stołem a nakrętką sprężyna rozporowa, która chowa śrubkę iędzy podkłady. Oczywiście będzie ona podmalowana i na jej powierzchnie coś sie naklei aby nie było widać srebrnego łba.

N-024-dodatkowa elektryka.JPG
Plik ściągnięto 197 raz(y) 62,48 KB

N-025-rozprzegacze.JPG
Plik ściągnięto 196 raz(y) 67,62 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-10-02, 19:11   

no tak, widzę kolejny przejaw sztucznej inteligencji
:mrgreen:
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-02, 21:02   

Misiek napisał/a:
no tak, widzę kolejny przejaw sztucznej inteligencji
:mrgreen:


Nie no misiek czepiasz się :!: To wynik tego że nie mam narazie taboru DCC i niewiem kiedy taki będe miał, a koszt paru złotych na przełączniki izolowane których będzie w sumie 6 to nie jakiś wydatek. Wtyczki mam z odzysku wiec wiele nie inwestuje ;) Idę zabrać sie za skończenie torowiska. Plany chcyba lekko uległy zmianie ze względów logistycznych :mrgreen: i estetycznych 8-)
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-02, 22:06   

a pokazać wam stary pulpit H0 :?: To tylko częśćkabelków jakie tam były. Na zdjeciu widać hmmm z 1/3 :!: Jak tak wspomne to wydaje mi sie że było tych kabli ok 200 metrów w sumie.

3.jpg
Plik ściągnięto 219 raz(y) 63 KB

 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-02, 22:12   

Chwilka czasu zaowocowała nowym puzderkiem na wageny ;) Czekam teraz tylko jak przyjdzie do mnie gąbeczka i zacznie sie wklejanie i wycinanie otworów na nie.

gąbeczka

case-01.JPG
Plik ściągnięto 164 raz(y) 35,42 KB

case-02.JPG
Plik ściągnięto 175 raz(y) 26,32 KB

case-03.JPG
Plik ściągnięto 175 raz(y) 33,22 KB

case-04.JPG
Plik ściągnięto 175 raz(y) 29,15 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-10-03, 07:04   

No to już przesada ;-)
Wg mnie targanie wagoników w takich gąbeczkach więcej im zaszkodzi niż trzymanie całości w pojedynczych pudełkach (które można dowolnie włożyć do walizki - nigdy nie wiadomo jaki tabor zabierze sie na imprezę
 
     
pado

Wiek: 37
Dołączył: 10 Wrz 2008
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-10-03, 07:36   

Misiek napisał/a:
No to już przesada ;-)
Wg mnie targanie wagoników w takich gąbeczkach więcej im zaszkodzi ....


A wg mnie nie. Mój cały tabor H0 poza lokomotywami w takich gąbkach jest transportowany i jeszcze nic mu się nie stało od tego wkładania i wyciągania ;)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group