Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Moduły Filipa
Autor Wiadomość
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-02-08, 13:35   

Pomalowałem ściany... Może nie za dużo zrobiłem, ale postęp prac jest :-) . No dobra,jeszcze wpuściłem trochę wikolu w łączenia się ścian. Foty z dwóch stron. Może zdąże przed najbliższym spotkaNiem N-ormowym na którym będę :-) . A ferie się zbliżają,i wygląda na to,że nie zrobię nic w czasie ich trwania.. Byłem z jakiś miesiąc temu w Castoramie, to korka nie mieli, a nawet teraz nie mogę wytrzasnąć sklejki 3mm. Zastanwiam się nad malowaniem torów. Jakiej farby urzyć? I jak zrobić,żeby nie zamalować górnej części szyny? Taśma malarska czy co? Bo nad teren to trochę posiedzę, bo styrodur może być ciężko zdobyć, a w hurtowych ilościach raczej nie kupię... Tak więc pozostaje czekać... A mój post jak zwykle niezrozumiale napisany :mrgreen: .

DSCF3598.JPG
Plik ściągnięto 142 raz(y) 18,82 KB

DSCF3599.JPG
Plik ściągnięto 146 raz(y) 25,21 KB

 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2009-02-08, 14:02   

Farba to torów to niezmienne Revel No 87. ja maluje całość potem zmywam z główki szmatką. Poszukaj sklejki w czymś takim jak stolarnia np na ul. Słonecznej :mrgreen:
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-02-08, 14:17   

zvolack napisał/a:
Poszukaj sklejki w czymś takim jak stolarnia np na ul. Słonecznej :mrgreen:

Szukałem już w Valentinie,a jak tam nie było, to raczej nigdzie nie będzię... 21 lutego jadę do Wrocławia,można by było kupić sklejke 3mm, ale duży plecak to już wytarczający bagaż na cały dzień... Za to może kupię karton 2,5mm(bo tyle jest bodajże na podsypke fałszywą).
 
     
hub93
MH


Wiek: 26
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-08, 14:21   

torowisko składa sie z kartonu/korka 3mm i kartonu/korka 2mm.

http://www.n-orma.pl/Prof...es/profil1t.gif
_________________

 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-02-19, 12:17   

To znowu ja, z kolejnym pytaniem... Bo tak żal mi tej pilśni wyrzucać, a że ma 3mm, toto może iść na podtorze(jeśli chodzi o grubość). Ale ale tu pytanie... czy właśnie może iść na podtorze pod względem jakości? No i jeszcze pytanie... jak robicie zuokosowanie podtorza? Bo wyżynarką na takim czymś cieńkim raczej sie nie da zrobić... Wiem, pytanie raczej banalne, ale lepiej jest sie pytać, żeby potem nie robić tego dwa razy...
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-19, 12:19   

parowozek napisał/a:
żal mi tej pilśni wyrzucać

To zrób z niej coś. Mebelki dla lalek dla siostry, plecy do szafki, podkładki pod nogę stołu...
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-02-19, 12:44   

chyba ostatnio używałem takiej 3mm na podtorze
obcięte "belejak" - tzn w miarę prosto
zukosowanie robiłem naklejając stosowny pasek papieru (zwykłego) wygiętego mniej więcej tak:
_
_\__

po zalaniu wikolem i obsianiu zielskiem wygląda znośnie
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2010-02-28, 10:07   

Mam pytanie! A kto pyta ten błądzi, więc wolę spytać i już nie błądzić :) .

Z czego zasilane są akcesoria na module typu np. żaróweczka? Bo wiem że stacje mają osobne zasilanie, a taki szlakowy moduł? Czy jest zasilany z tej magistrali elektrycznej co odchodzą do niej kabelki do torów czy że jak?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-02-28, 15:01   

Musisz sobie jakoś podprowadzić zasilanie.
Może być zwykła bateria - choć na dłuższą metę kosztowne i pewnie mały czas "się świecenia" (chyba, że diody zastosujesz)
może być jakieś małe trafo/zasilacz (nawet taki z allegro)

928817285.jpeg
Plik ściągnięto 100 raz(y) 38,82 KB

 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2010-02-28, 15:25   

Hm, to ja się zdecyduję na diodę zasilaną z baterii, bo kupować zasilacz(w sumie to takich już mam pełno w domu :P ) na jedną żarówkę to nie ma sensu, chyba że na cały moduł... Chyba, że zrobię tak jak na tym schemaciku: .
Te dwie grube kreski to magistrala elektryczna(nie wiem jak się nazywa, wiem że podłącza się do torów i leci przez całą makietę więc nazwałem to "magistralą"), no i oczywiście zamiast żarówki dioda no i po drodze rezystor. No bo skoro w szynach jest stałe napięcie to żarówka/dioda(po dobrym przymocowaniu, okablowaniu żeby nie mrugało itd.) powinna świecić dopóty dopóki jest napięcie w szynach i jeżdżą pociągi.
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2010-02-28, 15:55   

Dodaj opornik, tak na wszelki wypadek...
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-02-28, 16:05   

W obecnej normie FREMO, zakazane/bardzo niewskazane jest "branie" napięcia z magistrali zasilającej szyny.
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-28, 23:00   

No bo tam różne napięcie się trafia . :-/
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2010-07-10, 11:55   

Wziąłem się do roboty :mrgreen: . A raczej Hubert przyjechał i on mnie zagonił :mrgreen: . W każdym razie jest już moduł przejezdny, trzeba go jeszcze tylko dokończyć, tj. trawy dosiać, szuter i walnąć jakiś budynek, zwany inaczej przydrożnym barem :-) . To tyle. Załączam focie.

Bez nazwy 1.jpg
Plik ściągnięto 112 raz(y) 149,26 KB

Bez nazwy 2.jpg
Plik ściągnięto 108 raz(y) 147,15 KB

Bez nazwy 3.jpg
Plik ściągnięto 115 raz(y) 139 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-10, 12:06   

Brawo!

Usztywnij tekturkę pod drogą (napchaj pod spód gipsu czy szpachli).

Podkład pod trawę możesz wcześniej maznąć jakąś bejcą, zawsze to jakiś kolor podkładowej ziemi będzie - lepszy niż szarość

Nie śpiesz się z trawą - lepiej jest najpierw usypać szuter a potem trawę - w ten sposób wyjdzie zarastanie szutru przez trawę.

I najpierw pomaluj tory! Zdecydowanie łatwiej jest to robić przed sypaniem czegokolwiek, zwłaszcza jak masz farbę w spraju.

p.s. kolejność działań czytaj od końca postu :mrgreen:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group