Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Układ makiety
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-05-11, 13:45   

może zrobić to troszkę inaczej:
Tc_szlak Zb_Czarnocin_zjazd na 1 tor
przynajmniej można zrobić mijankę pociągów na 0,5 minuty przed/za Tc
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2009-05-11, 14:02   

hmm jasne !! TC_szlak ZB_Czarnocin_To_zjazd na 1 tor.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-05-12, 10:34   

hub93 napisał/a:
Zakręt 90stopni R1600. Trzy segmenty to są.
Moduł prosty 240cm - trzyczęściowy.
Hubert - potwierdzasz? Jak z nogami do tych modułów?

wstepnie sobie rysuję to i owo i wychodzi, że łuk by się przydał
 
     
hub93
MH


Wiek: 26
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-05-12, 14:27   

Potwierdzam oba. Z nogami przyjadę.
_________________

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-05-12, 20:46   

no to...
wersja optymistyczna, jest z czego odejmować

nie liczyłem jeszcze ile jest skąd i dokąd
nie ustawiałem jeszcze Ma i Mm pod kątem transportu towarów

norma_markowka.jpg
całkiem przypadkiem wyszło prawie jak w Poznaniu
Plik ściągnięto 99 raz(y) 117,62 KB

 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2009-05-12, 20:54   

prawie tylko odległości dłuższe, fajnie to wygląda. Dla mnie super.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-05-13, 20:23   

śmieszny obrazek #2

przydałaby się nieco szersza sala, żeby się nam brzuchy nie obijały o makietę podczas nocnych wędrówek na sikundę ;-)

norma_markowka.jpg
Plik ściągnięto 106 raz(y) 194,61 KB

 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2009-05-13, 20:35   

no przyznam szczerze ze ten układ jest zajebisty
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-13, 20:53   

Układ wygląda sympatycznie. Jak obraz mikroskopowy jakiegoś zajadłego wirusa :mrgreen:
Wymiary na rysunku coś nie halo. Przecinek o jedno miejsce w prawo.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-05-13, 21:03   

wiygN napisał/a:
Wymiary na rysunku coś nie halo. Przecinek o jedno miejsce w prawo.
tak. to pewnie z powodu tego, że rysunek jest 1:10 ;-)
ale wiadomo o co komon. 8-)
edit: no dobra, podmieniłem obrazek

wiygN napisał/a:
obraz mikroskopowy jakiegoś zajadłego wirusa
nie przy jedzeniu :-|
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-05-13, 21:20   

Jako maszynista, to się wypowiem, że ciężko będzie przechodzić z jednej strony "Y" na drugą stronę "Y", czyli że to czas zajmie. A w Poznaniu sam doświadczyłem tego, i pędziłem na gwałt by się dostać do podpięcia Markówkowego. To taka z mojej strony uwaga. Ja tylko raz jeździłem po makiecie N-ormowej, to nie wiem jak to właściwie jest, więc proszę o wyrozumiałość :-P .
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-05-13, 21:34   

Masz rację, ale...
poczekajmy na razie na pomiary sali - może się okazać, że będzie trochę miejsca od okna :-)
jak nie to...
- trzeba będzie się pomęczyć
- może coś sie uda narysować innego, nierobakowego
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-14, 04:43   

Misiek napisał/a:
jak nie to...

nogi będa dłuższe.

Układ wygląda fajnie, ale chyba coś bym poprzestawiał żeby był bardziej funkcjonalny (dla ruchu pociągów, nie maszynistów).
Żeby para nie szła w gwizdek to skrobnę coś jak Maciek te wymiary sprawdzi.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-05-14, 06:53   

mikser napisał/a:
blee a zakrzewo? wrr..
no co? miejsca zbrakło
hugwa napisał/a:
cyba coś bym poprzestawiał żeby był bardziej funkcjonalny
na razie nabazgrałem obrazek, nie kombinowałem z funkcjonalnością. zapodaj w którą mańkę poprzestawiać Ma i Mm

kwestia - używamy Tc1 czy Tuchów?
Tuchów jako Tc2 czy jako stację końcową?
w przypadku st.końcowej nie wiem czy (przy obecnym wymiarze sali) się wciśnie jakiś minimoduł jako żeberko do oblotki

JA bym wolał Tc1, choć trzeba mu nóg dorobić - bez Tu i tak do ogarnięcia są 4 stacje

edit: wstępniak kilometrażowy
Tc2-Czarnocin - 160
Czarnocin-Markówka - 590
markówka- podg - 520
Zwolaków-podg - 765
Tc1/Tuchów-Misie - 850
Misie-podg - 500
razem cirkaebałt 33,5metrów szlaku, plus przyległości dające 38metrów :-D
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2009-05-14, 10:58   

Misiek napisał/a:
kwestia - używamy Tc1 czy Tuchów?
zdecydowanie CHlory. bo:
Misiek napisał/a:
bez Tu i tak do ogarnięcia są 4 stacje

Misiek napisał/a:
razem cirkaebałt 33,5metrów szlaku, plus przyległości dające 38metrów :-D
to jest naprawdę bardzo fajny wynik!!
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group