Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wrażenia w trakcie, zamiast i po
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-06-28, 21:57   

Cała ta makieta to pikuś w porównaniu z 5kg spaghetti i jajecznicą z 60 jajek.
I sernikami oczywiście.

Moje zdjęcia później, wyszły jak wyszły (trochę eksperymentowałem). Czekam na zdjęcia Zvolacka, Zbyszka i stryjeNki ;-)

p.s. nie było żadnych, absolutnie żadnych problemów z kabelkologią :!:
Lokomotywki śmigały aż miło!

IMG_13760.JPG
Plik ściągnięto 75 raz(y) 78,42 KB

IMG_13773.JPG
Plik ściągnięto 78 raz(y) 82,7 KB

IMG_13804.JPG
Plik ściągnięto 71 raz(y) 57,98 KB

IMG_13822.JPG
Plik ściągnięto 71 raz(y) 63,31 KB

IMG_13840.JPG
Plik ściągnięto 68 raz(y) 73,53 KB

 
     
kiersNo
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-28, 22:07   

parowozek napisał/a:
Trochę mało pojeździłem,
Było się wykłócać z tymi chlorami co się bawili fredami że też chcesz pokręcić gałką :mrgreen:
Żałuje że nie mogłem pochlorowac z wami :oops:
Jak kochana KIEROWNICZKA pozwoli :roll: nam przyjechać za rok to na pewno sie przyturlam.
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-06-28, 22:28   

kiersNo napisał/a:
parowozek napisał/a:
Trochę mało pojeździłem,
Było się wykłócać z tymi chlorami co się bawili fredami że też chcesz pokręcić gałką :mrgreen:

Kręcić to kręciłem, ale nie z rozkładem, tylko na wolnych jazdach...

Wrzucam aż 3 zdjęcia, wkrótce film.

DSCF6232.JPG
Znowu tabor...
Plik ściągnięto 65 raz(y) 69,75 KB

DSCF6227.JPG
Tabor
Plik ściągnięto 73 raz(y) 99,11 KB

DSCF6190.JPG
Ludzie
Plik ściągnięto 63 raz(y) 91,82 KB

 
     
hub93
MH


Wiek: 25
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-06-28, 22:44   

A co do obsługi to...
Zdałem? ;-)
_________________

 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-06-28, 22:47   

hub93 napisał/a:
A co do obsługi to...
Zdałem? ;-)

Parowozek ma to samo pytanie :mrgreen: .
 
     
Marucha


Wiek: 71
Dołączył: 08 Lip 2008
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-28, 22:58   Markówka

Cytat:
Pogrzeb Michaela Jacksona odprawiony(już wkrótce na YT ;-) ).


IMG_3407.jpg
Plik ściągnięto 105 raz(y) 456,8 KB

 
     
gemol

Dołączył: 31 Sie 2007
Skąd: Radom
Wysłany: 2009-06-29, 09:14   

Żałobnicy coś weseli. :-D
My jeździmy za tydzień pod Lublinem. Jak któremuś się chce pobawić ciut większymi zabawkami - dajcie znać.
_________________
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-06-29, 09:47   

gemol napisał/a:
Żałobnicy coś weseli
Pewnie dlatego, że w międzyczasie Zvolack nucił jakieś przyśpiewki okolicznościowe - powinno być na Jutubie,.
poza tym trzeba się było śpieszyć bo na zegarze modelowyn była 23.46 -> nie chcieliśmy, żeby o północy MJ. "z marchwi wstał"
gemol napisał/a:
My jeździmy za tydzień pod Lublinem. Jak któremuś się chce pobawić ciut większymi zabawkami
chyba brak siły, czasu i zezwolenia sił wyższych :-/
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-06-29, 10:28   

Wnioski poimprezowe:
- o działaniu kabelków już było - zvolack powinien opisać jak kabelki podłączał - będzie to pomocne na później.
- całość makiety obsługiwana Miniboxem - wystarczyło - w sumie w ruchu planowym było 4-5 lokomotyw
- warto by się zastanowić nad unormowaniem ciężaru wagonów, wg NEM
- dorobienie "nóg Zbyszka" do pozostałych modułów, w tym, też do tych, które mają badziewne nóżki ;-)
- kabelkologia banankowa - zostało już niewiele modułów, które nie mają bananków, ale podłączenie ich do pozostałości głośnikowych zasadniczo nie sprawiało problemu.
- w związku z tym, że wszystko jeździło jak jeździło, to zapadły decyzje na skupieniu się na taborze IVb/c i V epoki ;-) włącznie z wprowadzeniem do ruchu składów kontenerowych, oczywiście ładunki w kontenerach "okartowane" ;-)
- już-teraz trzeba (warto by) zrobić bazę modułów "bezproblemowych" - może w ramach wątku http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=875, lub gdzieś we fremowym (odnośnik może być)


konieczne zakupy:
:idea: telefony - zaraz idę na dół, na centralkę, spróbuję wyszarpać kilka gratisowych zimensów (trzeba by się ze stryjenką umówić na stestowanie) - przy takim układzie osobowo-makietowym jaki mieliśmy, potrzeba było komunikować się także z Ma i MM (zbrakło jednego telefonu, bo się popsuł)
:idea: nowy miernik do kabelków - stary zasadniczo działa, z wyjątkiem jednego "pina" (już w Posen tak działał)
:idea: zapas wtyczek RJ - wykończyliśmy zapas zvolacka (kupić mogę w okolicy WGE, razem z miernikiem)
:idea: materiał na nóżki ;-) jakby Zbyszek wygrzebał aukcje z alledrogo, gdzie je nabył.

Inne:
Agencja TASS podała wczesniej, że drugi techniczny dostał nazwę "Chlewiska"
Postuluję stosować obie nazwy, zamiennie, zależnie od ułożenia makiety. Raz jeden, raz drugi może być spożywczy/lekki, cięzki/maszynowy (coś pokombinuję w odpowiednim wątku)

jak mnie się jeszcze coś przypomni to dopiszę
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-06-29, 13:38   

Jako pierwszy dodaję ZDJĘCIA.

Co prawda jakoś nie powala,ale ściągnąłem pierwszy lepszy program do masowej kompresji zdjeć, i jak widać nie można na nim polegać...
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-06-29, 13:39   

parowozek napisał/a:
pierwszy lepszy program do masowej kompresji zdjeć
jaki to?
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-06-29, 13:43   

Misiek napisał/a:
parowozek napisał/a:
pierwszy lepszy program do masowej kompresji zdjeć
jaki to?


PhotoResize. Ogólnie działanie ma ciekawe, bo jako plik nazywał się na poczatku "PhotoResiz400",czyli kompresja do 400px x XXXpx, a po zmianie końcówki na 800 to też wiadomo ;-) . Tak więc działanie ciekawe, a zdjęcia po kompresji nie ciekawe...
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-06-29, 13:56   

spróbuj irfanview lub xnview
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2009-06-29, 13:59   

kiersNo napisał/a:
http://www.pbase.com/parowozek/image/114410954 tą fotkę to wywal za jakiś czas bo obciach na maxa.

A ja myślałem że to fota z puszkami piwa :mrgreen: .
Ogólnie to mam zamiar usunąć cały album, bo taką jakością mogę się podetrzeć...
Misiek napisał/a:
spróbuj irfanview lub xnview

Infraview mam, ale on chyba nie kompresuje masowo.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2009-06-29, 14:01   

kiersNo napisał/a:
http://www.pbase.com/parowozek/image/114410954 tą fotkę to wywal za jakiś czas bo obciach na maxa.
nie ma bata, chyba wszyscy to robili
ale można fotosklepem obrobić ;-)

parowozek napisał/a:
Infraview mam, ale on chyba nie kompresuje masowo.
wydaje mi się, że kompresuje, BATCH jakiś trzeba w nim znaleźć czy coś w tym stylu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group