Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Smolno Wielkie
Autor Wiadomość
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-11-10, 20:28   

Założenie było jak na rysunku. Miała być pętelka nawrotna i fajna zabawa.

makieta.jpg
Plik ściągnięto 65 raz(y) 1,8 MB

 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-11-12, 18:21   

Zdjęcia dla Miśka

r1.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 97,51 KB

r2.jpg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 109,01 KB

r3.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 81,86 KB

r4.jpg
Plik ściągnięto 35 raz(y) 75,33 KB

r5.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 120,45 KB

r6.jpg
Plik ściągnięto 43 raz(y) 111,19 KB

r7.jpg
Plik ściągnięto 38 raz(y) 95,93 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-11-13, 16:31   

A ja mam takie pytania:
- czemu na budynku stacji nie ma nazwy Smolno W?
- czy w Polsce występują podobne stacyjki?
- czy można zrobić tą stację jako przelotową (co należy zmienić)?
- czy w miejscu kozła przy szopie można zrobić bocznicę zakładową?
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-11-13, 16:56   

Bo Smolno Wielkie to inna stacja. Taki jest temat wątku. W międzyczasie zaszły zmiany. Byś musiał poczytać od początku.
Takie stacyjki pewnie występują szczególnie na Śląsku ze wskazaniem na Dolny.
Aby stacja była przelotowa, z lewej strony trzeba usunąć kozioł kończący tor i coś tam dorobić.
Bocznica jest po drugiej stronie, ale i od strony szopy może być druga.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-11-13, 20:02   

Misiek, ja biorę tzw. akwarium. Stacja Smolno W. z tunelem do wzięcia.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-12-18, 23:31   

Przebudowa ruszyła :)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-12-18, 23:56   

No to dawaj zdjęcia ;-)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-12-19, 18:17   

Moduł 1 pierwszy był prawie ukończony,. Można było na nim nawet pojeździć, po podłączeniu przełącznika biegunowości dla iglicy zwrotnicy przy peronie.

Mod11.JPG
Plik ściągnięto 144 raz(y) 45,83 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-12-19, 18:27   

Po krótkie zabawie wyczyściłem dokładnie kurz i wziąłem się za projekt modernizacji.

proj st.JPG
Plik ściągnięto 93 raz(y) 18,25 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-12-19, 18:42   

Rozebrałem więc rampę, która była przewymiarowana, w celu przedłużenia torów.
Muszę przyznać, że jestem trochę rozczarowany techniką wykonania stacji.
Na głównej płycie, sklejce 10 mm został najpierw przyklejony korek, niestety nie na całej powierzchni, a co najgorsze nierównomiernie (są wybrzuszenia).
Również budynki dworca, szopy, magazynów są niestarannie poklejone (tzw. wszechobecny nadmiar kleju).
Prawdę powiedziawszy miałem już koncepcję rozebrania całości na części, ale moja druga połowa skuteczni wybiła mi to z głowy.
W wielu miejscach trawa została posiana bez podkładu, bezpośrednio na sklejce, a następnie szutrowano tory, co dało według mnie bardzo nienaturalny efekt.

rampa.JPG
Plik ściągnięto 75 raz(y) 59,93 KB

 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-01-19, 22:36   

Misiek napisał/a:
;-) Daj więcej zdjęć, zbliżenia itp ;-)


No coś tam udało się pstryknąć

DSC_4463.JPG
Plik ściągnięto 119 raz(y) 156,48 KB

DSC_4476.JPG
Plik ściągnięto 114 raz(y) 132,82 KB

DSC_4479.JPG
Plik ściągnięto 127 raz(y) 141,86 KB

 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2015-11-08, 18:52   

Moje moduły rozebrałem do zera.
Służą na razie do testów.
Tu:
http://allegro.pl/ladna-makieta-n-i5698668330.html
na sprzedaż była podobna stacyjka.
Cena była atrakcyjna, tylko ten odbiór osobisty :-( .
Mógłbym podmienić budynki i może coś by z tego jeszcze było.

1d.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 137,25 KB

2d.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 128,83 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-11-08, 19:43   

Szukasz jakiś budynków konkretnie?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2015-11-09, 18:09   

Najpierw muszę rozwiązać problemy z rozjazdami, które są bardzo nierówne.
Zła technika lutowania spowodowała odkształcenie plastikowych podkładów.
Zastosowano zbyt duże odstępy (przerwy w torach).
Część taboru musi przejeżdżać szybko, część bardzo pomału, żeby się nie wykoleić.
Jest to trochę irytujące.
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-11-09, 20:21   

Alex napisał/a:
Moduł 1 pierwszy był prawie ukończony,. Można było na nim nawet pojeździć, po podłączeniu przełącznika biegunowości dla iglicy zwrotnicy przy peronie.


Gratuluję pomysłu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group