Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Tory eNkowe
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-02-24, 11:27   

Ja bym kładł C55 w wersji gotowców.
kładzenie C40 (czy to gotowca, czy samodzielnej dłubaniny) , jesli nie masz do tego odpowiedniego taboru (RP25) mija się z celem, a zaszkodzić w zabawie może.

IMO jest to tor dla skrajnych maniaków ;-) jak np. fiNescale.

W praktyce, w przypadku róznych zmian jest tak, że nowe jest wrogiem dobrego. eeeee..
raczej jest tak, że w przypadku np. zmian torów czy profili, nie każą Ci ich zmieniac, jeśli w międzyczasie się wymyśliło coś nowego, obowiązującego "od teraz".
Kilka przykładów z pola H0 zdaje się było. ;-)
Na naszym polu ostatnie drastyczne zmiany dotyczyły przejścia na kabelkologię banankową.
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-02-24, 11:52   

Dzięki Misiek za info. Wygląda więc na to, że c55 od Peco to optimum warte zainwestowania ;-) Trzeba się wiec przymierzyć do tych właśnie torów.
_________________
N jak Najlepsza
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-24, 20:52   

Poza tym ja robiłem przymiarki do wszystkich torów C40 i również do torów
maniak edition Hubcia .
Co do ceny, PECO to taniocha w porównaniu z resztą :!:
A problemy przy PECO prawie żadne a z innymi dłubaniny od groma .
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-02-25, 09:52   

twardy napisał/a:

A problemy przy PECO prawie żadne a z innymi dłubaniny od groma .

To jest argument. Dzięki!
_________________
N jak Najlepsza
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-02-25, 11:47   

Koledzy, a czy będzie ktoś organizował jakieś zamówienie jeśli chodzi o tory PECO? Może bym się dołączył. Potrzebowałbym 3 rozjazdy 10 stopni o promieniu 914mm - bo z tego co wiem to takie są najlepsze od Peco Code 55 (dwa lewe SL-E389F i jeden prawy SL-E388F) i kilka flexów SL-300F. Ciekawi mnie też jaka by była cena za rozjazd i ile za sztukę flexa po przeliczeniu na PLN... ;-)
Chodzi mi po głowie cuś takiego:

Więcej na http://www.kolej.poznan.c...rzyn/index.html

1217278115-1.jpg
źródło: http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=3156&okno=galeria
Plik ściągnięto 116 raz(y) 80,28 KB

gorzyn_plan.png
Plik ściągnięto 116 raz(y) 194,28 KB

_________________
N jak Najlepsza
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-02-25, 14:47   

1) obrazki wklejaj jako załączniki, ten z planikiem nie weświetlał się
2) zamówienie na Peco zbierał Piotrek (173) - nie wiem czy da się jeszcze podpiąć pod zamówienie (może być już za późno) - uderz do niego na PW.
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-02-25, 20:22   

OK. Dzięki. A co do wklejania obrazków - też wezmę pod uwagę ;-)
_________________
N jak Najlepsza
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-02-25, 20:53   

ja już zamówiłem, ale drzwi z rabatem są otwarte i 4 paczka też może wyjść. Na PW masz info
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-02-25, 21:03   

ok. Thanks.
_________________
N jak Najlepsza
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-03-09, 09:14   

posty o rozjazdach dorzuciłem do ich "starego" tematu

http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=1275
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-03-15, 10:45   

Koledzy podpowiedzcie - jaka jest wysokość toru PECO code 55 (N) licząc od dołu podkładów do powierzchni jezdnej szyny...? Nie mam suwmiarki :oops:
Pilę do tego, jaką mam grubość torowiska zastosować, by mi wyszło 108 [mm] do góry główki szyny od dołu profilu czołowego (SOK 108,0 [+/-]1 --- Endprofil 1 gleisig Flach Version 4.1)...
_________________
N jak Najlepsza
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2010-03-15, 12:24   

Pamiętam, że podkład pod tory powinien mieć coś w okolicach 2,5 mm. Jak dotrę do domu to zmierzę wysokość toru i tu napiszę.
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2010-03-15, 12:31   

Salamanca napisał/a:
coś w okolicach 2,5 mm.

OK, czekam więc na dokładną cyfrę. No i z góry Wielkie Dzięki!
Napisałbyś, jak już jesteśmy przy tym temacie - ile ma też ten tor wysokości (łącznie z podkładami) :-)
Trza se jednak suwmiarkę sprawić bo obciach tak o pierdoły pytać :lol: aczkolwiek nie wiedziałem, że to cholerstwo takie jest drogie (myślałem, że ze 30 zeta) ... http://www.nokaut.pl/szuk...ktroniczna.html
_________________
N jak Najlepsza
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2010-03-15, 14:30   

kolmod napisał/a:
Trza se jednak suwmiarkę sprawić bo obciach tak o pierdoły pytać :lol: aczkolwiek nie wiedziałem, że to cholerstwo takie jest drogie (myślałem, że ze 30 zeta) ...


Jak bedziesz miał fart to za 30 zeta trafisz. Ja kiedyś kupiłem w Biedronce za 25 zł, a najlepsze jest to, że moduł pomiarowy ma taki sam jak w tańszych (ok. 100zł) VIS-ach..
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2010-03-15, 18:39   

@kolmod
Odpowiedzi:
1,6 mm - od główki szyny do podkładu
3,3 mm - cała grubość
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group