Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Układ makiety
Autor Wiadomość
siennawaw

Wiek: 48
Dołączył: 12 Maj 2010
Skąd: WA
Wysłany: 2010-06-16, 16:10   krzesla

stolki, krzesla itd zalatwi sie no problem
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-16, 19:31   

E no ja też się piszę na fremowanie . :mrgreen:
Misiek , pozamieniałeś i wlezie ?
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-06-16, 20:20   

twardy napisał/a:
Jakbyś zamienił kopalnia w miejsce Zvolackowa , Zvolacków w miejsce Tuchowa
a Tuchów w miejsce kopalni to za Tuchowem się dwu tor zmieści i drugi techniczny .

Nie wiem, czy dla kawałka dwutorówki jest sens ciągać Zvolackowy techniczny, do którego podpięty jest most, którego to już się nie wciśnie
na takim kawałku dwutorówki i tak się nie poszaleje.

prędzej bym widział wstawienie mostu+technicznego jako zakończenie tuchowa, na jednotorówce
ale ma to tę wadę, że techniczny zasłania wejście do pokoju socjalnego i jest zbyt wystawiony na "wyjście główne"

makieta_warszawa10_tw.jpg
Plik ściągnięto 73 raz(y) 37,03 KB

 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-16, 21:22   

To może tak wtedy Tuchów miał by co robić
bo wysyłał by pociągi w trzech kierunkach .
No i dwu tor się mieści.
Jakie moduły jeszcze nie umieściłeś ?
Do klej do tego rysunku bo może uda się łuk 2x45 stopni wykroić .

makieta_warszawa-111-2.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 151,42 KB

_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
siennawaw

Wiek: 48
Dołączył: 12 Maj 2010
Skąd: WA
  Wysłany: 2010-06-16, 21:28   podoba mi sie to coraz bardziej

Szacunek dla Kolegow ...
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-06-16, 21:36   

ooo, fajne.

tylko, że ograniczy to nam dostęp do rampy, gdzie będzie palarnia ;-)
 
     
siennawaw

Wiek: 48
Dołączył: 12 Maj 2010
Skąd: WA
Wysłany: 2010-06-16, 21:45   co do jednego

Hola hola, Palarnia jest tylko na zewnatrz! drzwi sa prosto ze sklepu (drugie na zewnatrz) wprost na palarnie. Ja Was bardzo prosze o jedno, korzystam z uprzejmosci mojego Pryncypala z bioM i chcialbym tam chwile popracowac jeszcze, no tak z 8 lat ... kolejnych :lol: dziekuje za zrozumienie :!: dziex
 
     
siennawaw

Wiek: 48
Dołączył: 12 Maj 2010
Skąd: WA
Wysłany: 2010-06-16, 21:47   plan

plan mi sie podoba, jakby tylko ktos podzielil sie ze mna wiedza na temat fremo rozkladow, fredow itd itp to byl bym wdzieczny nawet :mrgreen:
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-16, 21:51   

Misiek napisał/a:
tylko, że ograniczy to nam dostęp do rampy, gdzie będzie palarnia ;-)
Jak ja dam radę to i ty . ;-)
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-06-16, 21:51   

No ja miałem na myśli palarnie tam gdzie zawsze, czyli na dole, przy rampie. NA ZEWNĄTRZ.
siennawaw napisał/a:
akby tylko ktos podzielil sie ze mna wiedza na temat fremo rozkladow, fredow itd itp to byl bym wdzieczny nawet
i tu dochodzimy do sedna sprawy.
miłej lektury ;-)
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=1007

http://www.norma.fremo.pl...p?t=777&start=0

http://www.norma.fremo.pl...p?t=308&start=0
 
     
siennawaw

Wiek: 48
Dołączył: 12 Maj 2010
Skąd: WA
Wysłany: 2010-06-16, 21:58   

taa, jasne poczytaj sobie, dziekuje bardzo, jasne poczytam sobie sam, beee :lol:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-06-16, 22:10   

:-D

Kolejny układ.
- Zwolaków jest integralny z łukiem - nie można wstawić innego modułu między stację a łuk
- skoro ląduje techniczny2 (Chlewiska) to w komplecie jest most zvolacka, który można wstawić, zamiast przemkowego (nie ma go gdzie upchnąć, pisałem już, że brakuje łuków?)
- samej dwutorówki się w ten sposób niewiele zmieści,
- w tym układzie nie zmieści się też Czarnocin (zresztą do FREMOwania nie jest potrzebny, towarów nie przyjmuje.
- zostają w domu dwa moduły, na szczęście są spięte razem, więc kłopot z głowy

Po zastanowieniu - nie podoba mi się ten układ. Wpychanie na siłę jak największej ilości modułów spowoduje, że odcinki szlakowe będą "tramwajowe".

Ponadto znacznie się powiększyła ilość niedokończony/niezielonych modułów.

makieta_warszawa10_tw2.jpg
Plik ściągnięto 90 raz(y) 35,07 KB

 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2010-06-16, 22:12   

Zostawmy tak jak jest na powyższym rysunku. Podoba mi się ten układ :-)
 
     
siennawaw

Wiek: 48
Dołączył: 12 Maj 2010
Skąd: WA
Wysłany: 2010-06-16, 22:24   info

Popieram inż Zbyszka, inzynier to inzynier i kropka.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-06-16, 22:31   

No dobra, koniec ustaleń.

Jakoś sprawnie poszło, aż dziwne...

Policzę co i jak i ogłoszę wyniki plebiscytu.
W innym wątku popiszemy o taborze.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group