Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Służewiec Przemysłowy [Techniczny 3]
Autor Wiadomość
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-04, 09:47   Służewiec Przemysłowy [Techniczny 3]

jak zwykle zaczyna się od pomysłu (nic nowego ;-) ), nazwa: Służewiec Przemysłowy, idea jak na szkicu

szkic.JPG
Plik ściągnięto 151 raz(y) 55,7 KB

 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-05, 18:29   

rozrysowałem sobie skrzynki, były małe i musiałem je trochę powiększyć ;-)

Resize of DSC06753.JPG
Plik ściągnięto 139 raz(y) 39,26 KB

 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 11:06   

Czy brak połączenia pomiędzy dwoma grupami torów jest zamierzony?
Czy będzie na innym module?
Jaki materiał torowy będzie na tym T3?
_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-06, 11:13   

a_tox napisał/a:
Czy będzie na innym module?
Trapez jest w planach ;-)
Trwają negocjacje, czy ma być na średnich czy długich rozjazdach Peco ;-)
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 11:34   

Misiek napisał/a:
a_tox napisał/a:
Czy będzie na innym module?
Trapez jest w planach ;-)
Trwają negocjacje, czy ma być na średnich czy długich rozjazdach Peco ;-)

A jakie odległości pomiędzy torami?...
Na długich rozjazdach to chyba będzie trzeba rozciągnąć T3...do minimum 2400mm.
Poniżej plan na długich i średnich rozjazdach, przy wymiarach 1200mm x 400mm, bez wstawek pomiędzy rozjazdami...

T3_002.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 36,5 KB

_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 12:26   

Na średnich, a nawet na krótkich...2400 to minimum...

T3_003.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 48,43 KB

_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 13:08   

Pokombinowałem i może taka koncepcja byłaby do przyjęcia.
Taki układ daje większe długości "użyteczne" torów począwszy od 700mm wzwyż.
Założyłem, że przejścia na krawędziach mają być jak w profilu dwu-torowym.
Całość 1800mm x 400mm.

T3_011_1.jpg
Plik ściągnięto 140 raz(y) 39,51 KB

_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-06, 13:13   

Myśmy już mieli burzę mózgów ;-)
Aczkolwiek na pomysł T3_011_1 jakoś nie wpadliśmy.

Jakie tam wyszły długości użyteczne?
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-06, 13:36   

Ale wszystkie tory mają taką samą długość
a to nie fajnie bo warto móc wjechać długim osobowym na najdłuższy .
Pomysł podstawowy lepszy.
A mój pomysł taki jest .

Techniczny-2-tory.-01.jpg
Plik ściągnięto 187 raz(y) 105,65 KB

_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 13:49   

Misiek napisał/a:
Jakie tam wyszły długości użyteczne?

Licząc tory od dołu długości "użyteczne" w przybliżeniu:
1. 850
2. 680
3. 850
4. 850

Tor nr 2 jako najkrótszy może być wykorzystywany np. do oblotu lokomotyw.

T3_012_1.jpg
Plik ściągnięto 117 raz(y) 52,67 KB

_________________
A_Tox
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 14:07   

twardy napisał/a:
Ale wszystkie tory mają taką samą długość
a to nie fajnie bo warto móc wjechać długim osobowym na najdłuższy ...

Klikasz i masz ;-)
Zakładam, że pierwotny projekt nie miał obrotnicy.
Długości:
1. 1200mm
2.,4. 690mm
3. 500mm

T3_021_1.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 41,8 KB

_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-06, 14:46   

Nie wiem jak to wyszło, ale nam te długości jakieś dłuższe wychodziły
zdaje się, że najkrótszy tor miał ok. 135cm

twardy napisał/a:
warto móc wjechać długim osobowym na najdłuższy
Towarowym, te są ważniejsze ;-)
osobowe to takie tam... przeszkadzajki ;-)
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 14:54   

Misiek napisał/a:
Nie wiem jak to wyszło, ale nam te długoci jakieś dłuyższe wychodzily
zdaje się, że najkrtószy tor miał ok. 135cm

twardy napisał/a:
warto móc wjechać długim osobowym na najdłuższy
Towarowym, te są ważniejsze ;-)
osobowe to takie tam... przeszkadzajki ;-)

W moich "rysunkach" z AnyRail rozjazdy są "długie" i całość ma 1800mm.
Jeśli macie 2400mm na całości to by się zgadzało... + 600mm do każdego toru.
Liczymy rzecz jasna od/do przybliżonego miejsca "pobytu" ukresu... ;-)
_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-06, 15:11   

Deski na 2400mm są już zapewne dawno przycięte, obrobione, a niewykluczone, że i złożone w gustowne skrzyneczki.
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2010-07-06, 15:18   

Misiek napisał/a:
Deski na 2400mm są już zapewne dawno przycięte, obrobione, a niewykluczone, że i złożone w gustowne skrzyneczki.

Będę mógł sprawdzić "symulację" na 2400mm dopiero wieczorem...
_________________
A_Tox
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group