Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Służewiec Przemysłowy [Techniczny 3]
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-22, 23:06   

Misiek napisał/a:
Bo moduł techniczny jest częścią całej makiety.
Powinien zatem być budowany na tych samych zasadach i normach.
Moduł techniczny jest modułem technicznym - nie musi podlegać takim samym zasadom/ustaleniom jak reszta makiety.
twardy napisał/a:
Co będzie jak najdzie nas ochota spiąć się z braćmi Czechami albo Niemcami czy innymi ?
Zepnie się, w czym problem?
twardy napisał/a:
Wstyd by było gdyby ich pociągi zgodne z normą nie mogły by wjechać na Twój moduł.
Informacja o ograniczeniach wjazdu jest w takim przypadku podana do powszechnej wiadomości i układający rozkład jazdy i obiegi lokomotyw uwzględni te ograniczenia, np. kierując "tjuningowane" (wszystkie dwie w skali całej makiety, zapewne)lokomotywy na inny techniczny.
twardy napisał/a:
Oszczędzając trochę kasy zbuduj jedną głowicę a z drugiej strony prosto na obrotnicę bez udziwnień.
myślę, że to dobry pomysł. Ponieważ techniczny jest technicznym to zbędne manewry na tej stacji można sobie odpuścić. Zajmą za dużo czasu, który byłoby można spożytkować na przygotowanie pociągów do wyprawienia na szlak. Kluczowe wydaje się też wydłużenie torów postojowych.
twardy napisał/a:
Będzie bardziej realistycznie i po bożemu i zgodnie z normą.
czy norma określa jak ma być zbudowany moduł techniczny? czy Trzy Byczki są zgodne z normą? jaki procent treści normy jest aktualny w obecnym momencie?
twardy napisał/a:
A wajchy co to je masz na eBay wstaw i już .
i bądź w plecy o parę ojro.
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-23, 00:50   

Misiek napisał/a:
Moduł techniczny jest modułem technicznym - nie musi podlegać takim samym zasadom/ustaleniom jak reszta makiety.
Torowisko podlega takim samym regułom.
Coby tabor zgodny z normą mógł na ten moduł wiechać.
Misiek napisał/a:
jaki procent treści normy jest aktualny w obecnym momencie?
Mam na myśli normę FREMO.

Chciałem by było dobrze ale co mnie to obchodzi , to nie mój moduł . Passe :!:
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-23, 08:06   

twardy napisał/a:
Coby tabor zgodny z normą mógł na ten moduł wiechać.
Na razie nikt w praktyce nie próbował, czy wjedzie.
To tak samo jak z ciętymi rozjazdami - nie sprawdzone, a na pewno "nowe jest wrogiem dobrego"
twardy napisał/a:
Mam na myśli normę FREMO.
Gdzie mozna ją przeczytać?
twardy napisał/a:
Chciałem by było dobrze
Przecież będzie dobrze. Ty chciałeś lepiej.
Tak jak Zielone Mazowsze i inne ekoterroryści: plan budowy dawno zatwierdzony a oni się budzą, że trzeba coś pozmieniać

Zrozum, że od początku Piotrek projektował Tc3 na małych rozjazdach bo po prostu ma ich sporo "na zbyciu" - szkoda, żeby się zmarnowały. Jak by mial średnie, użyłby średnich.
Tc1 też jest zrobiony z "odpadów" a jakoś pretensjii nie ma.
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-23, 14:54   

dzięki za wsparcie, bo już zaczęło powietrze ze mnie schodzić, formatki do obrotnicy są już zatwierdzone, frezer już czeka na 18tkę (wyfrezuje wgłębienie co by obrotnica się "zagłębiła" w teren - tory będą na tym samym poziomie, bez jakichś tam sztukówek).
Natomiast jeżeli ktoś chciał by odemnie kupić zwrotki "węższe" to ja zakupię "szersze" i już; tylko czasowo jesteśmy ograniczeni. Lodowiec przypełza na nasz teren ostatnio jakoś cyklicznie. ;-)
na zdjęciu widać otwory wywiercone w elementach, następnym razem (obrotnica) otwory do skręcania ze sobą elementów też będą "wycięte" - trasowanie i wiercenie nie jest tego warte.

Resize of DSC06730.JPG
Plik ściągnięto 1236 raz(y) 71,85 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-23, 17:32   

nawet nie pytam ile to waży.
:shock:
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-24, 11:58   

no i słusznie ;-) ;
widziałeś kiedyś lekkie kowadło - zawsze jest coś za coś :lol:
najważniejsze, że PIP i BHP nic do tego nie mają, jest to poniżej 25kg!
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-24, 14:30   

173 napisał/a:
jest to poniżej 25kg
za jeden segment czy za całość?
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2010-07-24, 16:58   

173 napisał/a:
no i słusznie ;-) ;
widziałeś kiedyś lekkie kowadło - zawsze jest coś za coś :lol:
najważniejsze, że PIP i BHP nic do tego nie mają, jest to poniżej 25kg!


A wózek do przemieszczania i podnośnik do montażu jest w zestawie? ;-)
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-24, 16:58   

Misiek napisał/a:
... za jeden segment czy za całość?

ale śmieszne ...
a tak na poważnie, wcale nie jest tak źle, jak by mogło być ;-)
tym razem wynikało to z wolnej przestrzeni (niezagospodarowanej) na formatce i dlatego boki skrzynki są "nieco" grubsze niż mogłyby być.
Na planowanych szlakowych boki będą o ponad 33% cieńsze ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-24, 19:25   

czy to jest różnica między 12 a 15 czy między 15 a 18mm?
:-D
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-25, 07:16   

chcesz mnie zmobilizować do odłupania ze sklejki 18tki 4 warstw?
Nie dam się wciągnąć ;-)
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-27, 21:42   

naszkicowałem sobie, w progrmie ręcznym ;-) , układ torów

Resize of obrotnica.JPG
Plik ściągnięto 83 raz(y) 37,37 KB

 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-27, 22:38   

Bez obrazy ale kiepskie to to strasznie.
Gdzie tory odstawcze :?:
Na tych nic się nie zmieści. :!:
Za mały moduł i co to ma być ? :shock:
Tam to już żadna lokomotywa nie pojedzie .

PS
Żeś se wymyślił czterdziestkę .
Do bani i tyle.


Resize of obrotnica.JPG
Plik ściągnięto 93 raz(y) 42,56 KB

_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-28, 20:03   

twardy napisał/a:
...Na tych nic się nie zmieści. :!:
Za mały moduł i co to ma być ?....

nic, to znaczy co miałeś na myśli, ilość lokomotyw, czy długość lokomotyw, czy puszek z piwem?
Może za mało się przyjrzałeś rysunkom wyżej, szkoda, że przy ich powstaniu nie miałeś wątpliwości co do wielkości modułu, ten nie jest 400 x 400, też się ślizgnąłeś ....
poza tym założenia. Masz coś konkretnego do zaproponowania w tym układzie? Czy tylko tak chciałeś coś sobie napisać.
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-28, 23:09   

twardy napisał/a:
co to ma być ?
Na rysunku zaznaczyłem o co mi chodzi czerwonym obrysem.
Nie denerwuj się , pisałem wcześniej i rysowałem jak ja to proponuje.
Jeżeli jest tak jak jest to już lepszy będzie pojedynczy wjazd na obrotnicę .
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group