Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Służewiec Przemysłowy [Techniczny 3]
Autor Wiadomość
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-07-30, 11:13   

no jak się nie denerwować gdy:
- założeniem było, iż wjazd na moduł jest szlakowy;
- nie ma co robić dłuższych torów (dla samych lokomotyw), gdy na obrotnicę wjeżdża (i jest obracana) lokomotywa o rozstawie osi skrajnych max 186,72 mm;
- obrotnica nie miała być magazynem wszystkich dostępNych lokomotyw, 4xmax i 4xmin wystarczy, większość i tak stoi na bocznicach razem ze swoimi wagonami.
Przyjmując pewne założenia poruszamy się w ograniczonej ilości rozwiązań. Z jednej strony chciało by się jak najdłuższe pociągi, z drugiej strony techniczny zajmuje za dużo miejsca w całym schemacie (nie zawsze dysponujemy pomieszczeniem wystarczająco dużym) i co dalej będziemy robić na szlaku z tak długimi pociągami – stacje pośrednie, stacje docelowe, przystanki, inne techniczne. Przyjęcie koncepcji wjazdu na moduł wg rozstawu jak na szlaku mamy możliwość, teraz i w przyszłości zamienić, skrócić przedłużyć (o następne bocznice, na Pradze są 3 takie powtórzenia), a tak zamknęlibyśmy się w jednym jedynym układzie technicznego.
A w założeniu ma to być "układ otwarty" :!: .
Podziękowania dla Miśka, ekstra rozwiązanie. Zrobię, obfocę, pokażę. ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-30, 14:16   

173 napisał/a:
założeniem było, iż wjazd na moduł jest szlakowy
Jest (będzie) ładny, z zielonością, wg zaleceń normy (chyba?)
173 napisał/a:
gdy na obrotnicę wjeżdża (i jest obracana) lokomotywa o rozstawie osi skrajnych max 186,72 mm
mamy takie?
173 napisał/a:
Z jednej strony chciało by się jak najdłuższe pociągi,
długości pociągów i tak są ograniczone przepustowością mijanek, jednej znaczy się, Tuchowa, oraz torami docelowej stacji. Przy przedłużaniu Tc1 padły podobne wnioski racjonalizatorskie. Długie tory nie muszą służyc tylko do składania długich składów. Można tam przygotowac do drogi 2-3 mniejsze pociągi.
173 napisał/a:
techniczny zajmuje za dużo miejsca w całym schemacie
na razie zajmuje tyle samo co Tc1 ;-) Kilka łuków i po sprawie ;-)
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-08-14, 14:31   

no i szkic ostateczny zrobiłem (zdjęcie), elementy odebrałem, jeden ma obniżenie pod obrotnicę, bardzo pomocne są otwory przelotowe fi 1,5 mm w czole modułu widoczne na zdjeciu jako czarne kropki. To bardzo ułatwia trasowanie otworów w ściankach bocznych - wzystko pasuje bez dopasowywania ;-) .

Resize of DSC07101.JPG
Plik ściągnięto 94 raz(y) 28,53 KB

Resize of DSC07098.JPG
Plik ściągnięto 75 raz(y) 40,03 KB

Resize of DSC07102.JPG
Plik ściągnięto 82 raz(y) 27,72 KB

Resize of DSC07103.JPG
Plik ściągnięto 72 raz(y) 23,65 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-08-14, 19:18   

Nooo, wycięcie ładne.

I to jakiś kosmiczny element musi być, sądząc po piśmie na środkowym zdjęciu ;-)
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-16, 02:34   

Misiek napisał/a:
I to jakiś kosmiczny element musi być, sądząc po piśmie na środkowym zdjęciu ;-)
:lol:
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-08-27, 08:59   

chyba będę musiał jeszcze raz zrobić skrzynkę pod obrotnicę, w tej trudno mi się zdecydować, żeby zacząć cokolwiek wiercić, chyba przesadziłem.
;-)

Resize of DSC07126.JPG
Plik ściągnięto 105 raz(y) 44,27 KB

 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-27, 22:14   

No ale brak jeszcze lakieru fortepianowego na czarnych boczkach . :lol:
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-08-28, 09:16   

twardy napisał/a:
No ale brak jeszcze lakieru fortepianowego na czarnych boczkach . :lol:

jeżeli pisząc "fortepianowy" miałeś na mysli biały to, niestety, będzie.
Tło do czarnego napisu będzie ,w takim wypadku, "fortepianowe" ;-)
Już jest, tylko czasu za mało, co by przykleić, tło.
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-30, 02:08   

173 napisał/a:
jeżeli pisząc "fortepianowy" miałeś na mysli biały

"fortepianowy" to wysokiej jakości lakier błyszczący czarny .
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-08-30, 07:24   

twardy napisał/a:
173 napisał/a:
jeżeli pisząc "fortepianowy" miałeś na mysli biały

"fortepianowy" to wysokiej jakości lakier błyszczący czarny .

no popatrz, to można położyć lakier bardziej czarny i w dodatku lepszy, niż ja już położyłem na boki obrotnicy?
"Znowu w życiu mi nie wyszło ..." ;-)
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2010-08-30, 08:27   

-Grasz na fortepianie?
-Nieee, bo się karty ślizgają!
:mrgreen:
_________________

 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-09-05, 21:15   

powolutku, powolutku; teraz zostały już "tylko" tory ;-)

Resize of DSC07173.JPG
Plik ściągnięto 89 raz(y) 36,93 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-09-05, 21:26   

Rób, rób, przydałoby się wykorzystać na najbliższym spotkaniu ;-)
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2010-12-27, 13:51   

zająłem się czym trzeba ;-) , pierwsza przymiarka

Resize of Rotation of DSC08414.JPG
Plik ściągnięto 85 raz(y) 66,95 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-12-27, 14:06   

Łoł, cóż za lakier ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group