Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Służewiec Przemysłowy [Techniczny 3]
Autor Wiadomość
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2011-11-07, 11:17   

Ja bym sugerował złącza na taśmę.
Łatwo się łączy wtyk z kablem - bez lutowania.

09663286700.jpg
Zdjęcie z TME.eu
Plik ściągnięto 81 raz(y) 50,28 KB

_________________
A_Tox
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2011-11-07, 11:42   

bez lutowania ja bym się trochę obawiał, nie wiem, na ile jest to trwałe połączenie dla prądu pobieranego przez napędy Conrada i jeszcze do tego zmienne warunki przechowywania/transportu.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-11-07, 11:59   

Ale z drugiej strony - łatwiej wymienić wtyczkę i/lub taśmę niż szukać wadliwego połączenia (lutu) na 20_kilkużyłowym kabelku
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2011-11-07, 12:48   

Misiek napisał/a:
... niż szukać wadliwego połączenia (lutu)...

dotknąłeś mnie do żywego ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-11-07, 13:21   

Po prostu jestem uczulony na takie rzeczy bo już raz czegoś takiego szukałem.
 
     
andrzejc

Wiek: 61
Dołączył: 01 Kwi 2008
Skąd: Wola
Wysłany: 2011-11-07, 14:20   

Dobrze zaciśnięte nie sprawiają problemów. Stosowałem podobne w pierwszej
wersji mojego modułu sttandardowego i nie miałem kłopotów
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2011-11-07, 15:15   

Ten sposób mocowania taśmy jest (był) stosowany w kablach HDD w starożytnych PCtach.
W zasadzie nie pamiętam, żeby kiedyś padła taśma od dysku, a dyski przełączało się dosyć często.
Wprawdzie inna była konstrukcja wtyczek, ale ile to razy szarpało się za taśmę, żeby wyciągnąć wtyczkę z dysku...
Takie mocowanie jest też stosowane w patentach USB<>HDD. W komplecie jest np. 5 cm taśmy z dwoma zaciśniętymi wtyczkami...i działa.
Ten sam sposób mocowania można zastosować jako kabel z pulpitu do modułu, ale też jako podłączenie do gniazdka wewnątrz modułu...do napędów.
_________________
A_Tox
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-02-11, 20:02   

tory położone, wszystkie ;-) , napędy zamocowane ;-) ; została jeszcze elektryka :-(

Resize of Rotation of DSC01087.JPG
Plik ściągnięto 93 raz(y) 60,39 KB

Resize of DSC01086.JPG
Plik ściągnięto 81 raz(y) 46,9 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-11, 21:04   

powodzenia w walce z conradami!
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-02-11, 22:25   

:-D właśnie coś takiego tez mam zamiar robić, więc mam nadzieję, ze będzie wiecej fotek z postepów z realizacji
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-02-15, 15:36   

na zdjęciach widać wprawdzie układ elektryczny "przestrzenny", ale działa. Wyliczenia wyliczeniami, ale, na wszelki wypadek, empirycznie sprawdziłem dobór rezystorów i pomysł z sygnalizacją zajętego/wolnego toru; teraz zostało rozmontować i zmontować w wersji "bardziej płaskiej" x 12. Nie wiem czy komuś może się przydać schemat ideowy, jeżeli tak, proszę o info.

Resize of zielony czerwony.JPEG
Plik ściągnięto 86 raz(y) 45,21 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 15:39   

tzn to jest uklad pokazujący na który tor jest przestawiony rozjazd?
Czy układ pokazujący, że na danym torze coś stoi?
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-02-15, 20:00   

Misiek napisał/a:
... to jest uklad pokazujący na który tor jest przestawiony rozjazd ...

na którym coś stoi to widać ;-) , tak założyłem, natomiast kolor będzie wskazywał jak ustawiony jest rozjazd, poniżej schemat - i wszystko jasne ;-)

Resize of Słuzewiec Przemysłowy 14.02.JPEG
Plik ściągnięto 90 raz(y) 35,73 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 20:15   

Czarna magia...
Ale jak działa to OK ;-)
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2012-02-16, 21:59   

A czemu nie dajesz nic pod tory?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group