Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Służewiec Przemysłowy [Techniczny 3]
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-16, 22:05   

Bo to moduł techniczny
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-02-19, 20:17   

marcin_kempa napisał/a:
A czemu nie dajesz nic pod tory?

Misiek napisał/a:
Bo to moduł techniczny

uzupełniając myśl Miska, na technicznym będzie się tyle działo, że roślinność i infrastruktura będzie mocno przeszkadzała (wagony, karty wagonowe itp.) - wystarczy zerknąć na zdjęcia ze spotkań. ;-)

poniższe zdjęcie - to jest 1/2 okablowania; druga część, po drugiej stronie technicznego, do wykonania, no i zapomniał bym, jeszcze pulpit ;-)
Na zdjęciu nie są podłączone niebieskie przewody od napędu (każdego), tak ma pozostać.

Resize of DSC01100.JPG
Plik ściągnięto 158 raz(y) 115,61 KB

 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2012-02-19, 20:38   

Jak napędzałeś Conradami zwrotnice? Bezpośrednio drucik w "oczko"? Ja próbowałem sposoby z netu- takie drewienko w formie dźwigienki i nawet zdawało egzamin.
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-02-20, 09:34   

Nie bardzo wiem jak dźwigienka z drewienka wygląda. Mogę sobie wyobrazić, zostawiając sprężynę dociskową w rozjeździe, że drewienko będzie jakimś przedłużeniem "palucha" ;-) . Jest to również dobre rozwiązanie, tak jak sterowanie na zasadzie "piłkarzyków".
To zależy czy chcemy sobie skomplikować, czy ułatwić życie. Co chcemy osiagnąć.
Ja sobie chciałem utrudnić, to nie ulega wątpliwości. Zamontowałem elementy, które nie są niezbędne, ale założyłem, że będzie mi łatwiej jednym rzutem oka ocenić położenia wszystkich rozjazdów. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. ;-)
Do przekazania ruchu między rozjazdem i napędem zastosowałem drut (w zestawie z napędem); napęd realizuje większy skok niż popychacz rozjazdu dzięki temu drut się wygina i w każdej z dwóch pozycji dociska, co trzeba, tam gdzie trzeba (wymontowałem sprężynki z rozjazdów).
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-02-20, 18:15   

po 4 latach użyłem w końcu frezareczki, biedna przeleżała w szafie szmat czasu.
Z ręki, wiertarką, nie zrobił bym otworów z taką precyzją, a co dopiero otworów kształtowych. Bardzo fajna zabawka! ;-)

Resize of DSC01104.JPG
Plik ściągnięto 117 raz(y) 37,88 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-26, 23:24   

Światełkowy pulpit teTTetkowej stacji Tarczyn.
(zdjęcie przyciemnione w celu oddania jego dramaturgii)

tarczyn_pulpit.jpg
Plik ściągnięto 176 raz(y) 28,03 KB

 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-03-19, 15:00   

Misiek napisał/a:
... w celu oddania jego dramaturgii ...

;-) ja dramaturgię sam sobie "zafundowałem". Wszystko już podłączyłem (jestem o tym przekonany), zostało tylko załączenie zasilania i ewentualnie skorygowanie kierunku przełączania rozjazdów.
Dopiero w trakcie realizacj doszedłem do wniosku, że to trochę (z mojej strony) przerost formy nad treścią. ;-)

Resize of DSC01157.JPG
Plik ściągnięto 162 raz(y) 106,5 KB

 
     
kacper111

Wiek: 22
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-19, 15:21   

Nie, no zacnie to wygląda ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-03-19, 15:22   

Eeee tam, nie jest źle

173 napisał/a:
doszedłem do wniosku, że to trochę (z mojej strony) przerost formy nad treścią
Byle działało.

Może by tam jeszcze spaxa wcisnąć?


Masz porównanie - głowica wjazdowa stacji Mnichów (w TT)

mnichow.jpg
Plik ściągnięto 179 raz(y) 80,9 KB

 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-03-19, 16:14   

jeszcze nie uruchomiłem, ale mam zamiar ;-)
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-03-19, 19:16   

Służewiec Przemysłowy skończony ;-)
wszystko działa, świeci (prawie jak choinka w końcu grudnia) ;-) , zostało tylko sprawdzenie "przejezdności" przed Radomiem i spakować do transportu. ;-)

Resize of Rotation of DSC01176.JPG
Plik ściągnięto 136 raz(y) 59,45 KB

 
     
kacper111

Wiek: 22
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-19, 20:26   

Fajny pomysł z podświetleniem :-)
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-03-20, 13:49   

przy okazji dwa pomysły:
- mocowanie/zabezpieczenie przewodów z gniazdem i wtykiem bananowym;
- obudowa PP zabezpieczajaca strefę 230 V

Resize of DSC01179.JPG
Plik ściągnięto 640 raz(y) 59,81 KB

Resize of DSC01182.JPG
Plik ściągnięto 111 raz(y) 58,95 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-03-20, 14:03   

E no fajne te haczyki!!!! O wiele lepsze niż spinacze bieliźniane. Trzeba to opatentować!
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2012-04-17, 14:34   

pętla zmontowana i działa, Służewiec Przemysłowy działa w 1/2, ale "pracuję nad tematem" w Radomiu powinno już wszystko działać ;-)

Resize of DSC01338.JPG
Plik ściągnięto 124 raz(y) 85,6 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group