Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Stacja w skali N
Autor Wiadomość
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 12:49   Bzowo Goraj

Wreszcie doczekałem się (2 tygodnie mordęgi)
Chciałbym zasięgnąć opinii na temat mojej makiety. Jest to chyba 6 makieta którą buduję. Tym razem składa się z segmentów, a w całości będzie miała 5m długości. Tyle mieści mi się w domu. Przedstawiać ma węzłową oryginalną stację węzłową. Posiadam jej plan schematyczny w skali 1:1000 z różnych okresów np Deutsche Reichsbahn z 1942 roku.
Zamieszczam 2 zdjęcia pod dyskusję.

2.jpg
Plik ściągnięto 445 raz(y) 136,89 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 573 raz(y) 192,25 KB

 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 13:13   

więcej, pisz więcej, pokaż więcej i napisz szybciutko kiedy na końcach będą profile N-ormowe :mrgreen:

te dwie fotki to jak lizak za szybą....
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 13:39   

hugwa napisał/a:
kiedy na końcach będę profile N-ormowe

z tym jest mały problem bo mieszkanie wymusza kształt, a jednak sam też chcę pojeździć. O N-ormie dowiedziałem się zbyt późno no i musiałbym wpisać się w siatkę, co jest małym problemem.[/quote]
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 14:24   

opisz co i jak. jakie tory, jakie zasilanie, realia, tabor, troszkę więcej fotek....
może schemacik jakiś?

ministerek napisał/a:

O N-ormie dowiedziałem się zbyt późno.

nigdy nie jest za późno!
ministerek napisał/a:

no i musiałbym wpisać się w siatkę, co jest małym problemem.

nie musiałbyś. wpisanie modułu w siatkę jest zaleceniem, a nie wymogiem.
były juz o tym dyskusje, poszukaj w N-aszym dziale.
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 16:39   

Jestem w pracy. Jutro będzie więcej fotek i schemat.
Materia? torowy Peco. Podsypka jaka bądź, malowana. Semafory Viessmann. wystrój maty Auhagen, Heki, Noch. Drzewa Noch. Zasilanie analogowe, myślę o DCC. Schemat za jakiś czas, muszę narysować. Stacja ma 6 do 8 torów równoległych, częściowo w łuku. Historycznie epoka II. Tylko taki tabor posiadam. No i Bipę Piko.
Na dokładkę jedno zdjęcie z wcześniejszej fazy budowy.

3.jpg
Plik ściągnięto 451 raz(y) 170,27 KB

 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 21:05   

Schemacik makietki
Niestety oryginał w skali 1:1 nie wiem czy po zmniejszeniu będzie czytelny. Przedstawia tylko układ torowy i koncepcję zamknięcia makiety w "kółko"

4.jpg
Plik ściągnięto 20553 raz(y) 10,36 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2006-05-29, 21:11   

no no, ładny kawał roboty..
jakby co to na pewno "dasię" wcisnąć gdzieś profil/moduł przejściowy, ja tam nawet widze na to 3 miejsca... tzn. podchywtilwe pytanie: ile cm szerokości ma każdy z segmentów?
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 21:31   

pytanie zasadnicze: czy wszystkie segmenty są już gotowe?
bo dość kiepski jest ten wyjazd z lokomotywowni na szlak.....

tak czy siak, zerknij na planik. tor szlakowy idący na wschód (zakładam ze ogląda się to od strony przeciwnej do odstawczego) można doprowadzić do czoła makiety z N-ormowym profilem. oczywiście przy takim układzie w wersji domowej byłby nieczynny, ale za to doszedłby ci bardzo atrakcyjny motyw wiaduktu :)

jak już wspomniał miśkowaty (choć nie wiem czy to miał na myśli) - na zachodnim krańcu mógłbyś w warunkach wyjazdowych dostawiać segment przejściowy, kończący się profilem N-ormowym.
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 21:38   

każdy segment ma wymiar 50x100cm z wyjątkiem jednego, który załamuje przód o 5 stopni (trapez).
Zamieszczę parę fotek w miarę dobrej jakości, które zobrazują obecny stan prac.

10.jpg
Plik ściągnięto 398 raz(y) 194,22 KB

9.jpg
Plik ściągnięto 565 raz(y) 142,97 KB

8.jpg
Plik ściągnięto 405 raz(y) 122,9 KB

7.jpg
Plik ściągnięto 431 raz(y) 174,17 KB

6.jpg
Plik ściągnięto 420 raz(y) 215,66 KB

 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 21:41   

druga wersja tej wschodniej głowicy, nie zmieniająca nic w układzie domowym, to dostawka wyprowadzająca katolickimi łukami szlaki na dwie strony.

przy okazji:
skoro już chcesz mieć stację węzłową i dwa szlaki prowadzące na techniczny, to nie łącz ich rozjazdem tuz za stacją, tylko poprowadź do końca oddzielnie, jeden możesz nieco wcześniej skończyć tunelem, albo zrobić wjazdu do tuneli na obu szlakach i połączyć je w niewidocznej części przed samym technicznym.
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 21:42   

Wyjazd kiepski ale rzeczywisty. I tak się zdarzało, choć to wbrew logice - przyznaję
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 21:45   

ministerek napisał/a:

Zamieszczę parę fotek

no pięknie. wyglada na to że ta szopa jeszcze nie powstała.... zastanów się nad tym, żeby była bardziej sensowna.

część rozjazdów wyglada mi na krótkie, czy to apteczne złudzenie?
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 21:51   

W tej chwili krótkie są 4 a będzie 6 wszystkie w torach bocznych. Nie jestem "ortodoksem" ale raczej szukającym kompromisu i dlatego kilka krótszych rozjazdów.

Polecam napędy firmy Hoffmann lub Conrad z silniczkiem, dobrze współpracują z rozjazdami Peco.

Połączenie z Wami jest bardzo intrygujące ale... ograniczy mi zabawę w domu muszę dobrze pomyśleć i znajdzie się jakieś rozwiązanie.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2006-05-29, 21:55   

alez my ci wcale nie chcemy ograniczac zabawy, tylko dołozyć nieco roboty :lol:
przecież to co naskrobałem nie zmienia wersji 'domowej', po prostu do połączenia z N-ormą zostawiałbys w chałupie te segmenty z zawijasami na techniczny, a zabierał te dwie przejściówki.

ps. co do hoffman'ów/conrad'ów to wiemy, wiemy, wszystkie rozjazdy u chłopaków są nimi napędzane :)
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-05-29, 21:56   

Problemem jest tylko miejsce w domu na kolejne skrzynki i dlatego muszę dobrze pomyśleć
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group