Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa modułu cz.3 - tory, zielenina itd.
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-05, 21:31   Budowa modułu cz.3 - tory, zielenina itd.

Etap I: zakończenie budowy skrzynki (wykonanej wg cz.1 lub 2. przewodnika)

Podtorze należy uzupełnić, tak, żeby na całej długości było (mniej więcej) zgodne z profilem czołowym.

W przypadku profili płaskich biorę kartkę papieru ksero, wycinam z niej paski o szerokości kilku centymetrów (4-5 wystarczy)
Następnie zaginam w kształcie:
Kod:
       _____
  ___/
(widać?)
I naklejam wzdłuż podkładu torowego
Powinno to wyglądać tak jak zrobił Kacper:


Na zdjęciu jest pokazany 2mm podkład pod tor - można go zrobić z korka, można z tektury.
Zalecam sprawdzanie za każdym razem poziomowania tego podkładu, kilka razy zdarzyło mi się, że niby było proste a na końcach wychodziło jednak krzywo (menisk wklęsły)


Etap II Równanie boczków modułu
Jakiś czas temu obowiązywał "syndrom płaskiej deski" - moduł patrząc z boku wyglądał jak prosto spod piły ;-)
Od jakiegoś czasu, wychodzi, że można go delikatnie wykrzywić, za pomocą wyrzynarki ;-)

Jeśli największa deska modułu jest mniej więcej na równi z górną krawędzią boków, to zasadniczo wystarczy ją (tą krawędź) wyrównać, tak aby nie było widać znacznych uskoków terenu.
Najprościej, najskuteczniej (tzn. ja tak robię) - naklejam wzdłuż boku modułu paski papieru, które eliminują te uskoki.
Coś jak w "szopie"

Gipsowanie raczej nie wchodzi w rachubę, bo prędzej czy później może sie wykruszyć (wiem coś o tym)

No, teraz można kłaść tor.
Ale o tym w następnym odcinku, bo tu już się zdjęcia przydadzą. (chyba, że gdzieś są)

O, przypomniałem sobie, mam w piwnicy jakieś pozaczynane moduły ;-)
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-05, 22:09   

Dzięki za podpowiedzi na pewno się przydadzą :-)
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-06, 14:15   

Mam pytanie, chcę zrobić dwa cienkie otwory tak aby po przylutowaniu do toru kabli przeszły pod moduł. Dzięki czemu po zastosowaniu połączeń pomiędzy modułami nie będzie przerw w poborze prądu, czy wy też to stosujecie ?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-06, 16:53   

To będzie ciąg dalszy opowieści.
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-10, 00:11   

Dobra zrobione i co dalej ? :-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-10, 15:20   

Brawo! Zdjęcia pokaż.

Teraz tor...

ETAP III
Bierzemy kawałek toru, z grubsza przycięty na długość modułu (lepiej dodać 1cm na ewentualne poprawki - też coś o tym wiem ;-)

Na "standardowej" długości module 80cm wystarczą dwa miejsca, do których dolutuje się kabelki (czyli razem 4szt kabelków =2 pary)

Miejsca lutowania mogą/powinny być w odległości ok. 10cm od czoła modułu - może być 8cm, może być 12cm ;-)

Rozcinamy podkłady tak jak na rysunku i rozsuwamy je na zewnątrz. W ten sposób jest więcej miejsca na wsadzenie grota od lutownicy. Ja używam małej "kolby" 15Watowej, ma grot 3mm szerokości - mieści się. Większy grot może przypalić okoliczne podkłady.

Tor Peco jest pokryty jakimś dziwnym szuwaksem, który może powodować oderwanie się przylutowanego kabelka. Jest to bardzo wkurzające, zwłaszcza na gotowym module ;-)
Ja w tym celu ścieram trochę ten tor (dremel z tarczą szlifierską, na upartego wystarczy nożykiem lub pilnikiem)

Do torów od jakiegoś czasu lutuję przewód o przekroju 0,5mm.kw. (dostępny w Leroy). Ma wg mnie wystarczający przekrój do zasilania torów a jednocześnie dobrze się lutuje (kiedyś Władek namawiał na kabel 1,5mm.kw. - kupa zabawy z lutowaniem była)

Przygotowanie przewodu - wystarczą cztery ok. 20cm kawałki. Na tym etapie wystarczy zdjąć izolację z jednej strony każdego przewodu, tak na ok. 0,5cm. Końcówkę przewodu warto zacynować (wtedy lepiej łapie do toru) i zagiąć w kształcie L.

Można lutować ;-)
Lutuję pod kątem zbliżonym do 90 stopni. Najpierw trochę cyny kładę na szynę (wystarczy przyłożyć grot lutownicy do szyny, na grocie zazwyczaj jest trochę cyny, "przejdzie" ona na szynę), potem lekko dociskam od góry przewód i lutownicą dotykam od góry tego przewodu. Rozgrzeje się, to się połączy z cyną położoną na torze.
Drugi kabelek tak samo.
Sprawdzam, czy się trzymają - szarpię delikatnie.
Jak jest OK, to zsuwam podkłady.
Aha - dobrze by było, gdyby cały lut nie wystawał poza miejsce zaznaczone kreseczkami na obrazku nr 1 - u mnie kreseczki te przekładają się na szynę za pomocą nożyka w momencie odcinania łączników plastikowych (może widać na zdjęciu). Po zsunięciu podkładów, na wszelki wypadek, miejsce lutowania zalewam kropelką.

I gotowe.

Operację powtarzam z drugą parą kabelków.
Dobrze jest drugą parę kabelków montować tak samo kolorystycznie.
Tzn jak leży przed nami tor i dolna szyna ma kabelek X a górna Y to druga para kabelków powinna być przylutowana tak samo - znacznie ułatwi później montaż "elektryki"

Ostatni obrazek pokazuje efekt końcowy - w tym przypadku, przewód nie powinien wystawać poza poziom szutru (będzie przysypany). W celu wyprowadzenia kabelków pod spód makiety wystarczy jeden otwór (ja wiercę 8mm). Ale o tym w następnym odcinku

p.s. dwa obrazki z przylutowanymi przewodami są poglądowe. Lutowałem "prowizorycznie" w celu pokazania idei i wyglądu końcowego, a nie solidności połączenia (widać ślady kalafonii)

IMG_0003.JPG
Plik ściągnięto 407 raz(y) 33,35 KB

IMG_0004.JPG
Plik ściągnięto 400 raz(y) 30,35 KB

IMG_0005.jpg
Plik ściągnięto 354 raz(y) 39,18 KB

IMG_0006.jpg
Plik ściągnięto 923 raz(y) 28,29 KB

 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-10, 18:13   

Zrobione :-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-10, 18:54   

A gdzie zdjęcia??
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-10, 19:03   

Próbóję wrzucić ale nie pokazują się :-(
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-10, 19:16   

Etap IV
Kładzenie toru

Przymierz kawałek toru z przylutowanymi kabelkami do podtorza. Pamiętaj o osi modułu, niby są luzy na śrubach łączących, które wytrzymają 1-2m różnicy, ale lepiej zrobić od początku dobrze.
Zdarzało mi się już przerabiać moduł, bo tor nie trafił w środek ;-)

Przymiarkę zrób tak, żeby jedna krawędź torów przylegała podkładami do czoła modułu, albo tak, żeby jednak 1-2mm torów wystawało poza obrys modułu.
Wyrówna się później z obu stron.

Zaznacz miejsce gdzie kabelki powinny zniknąć pod moduł. W tym miejscu wywierć otwory, wystarczające na przeciągnięcie kabli. Otwór może być większy, przewody nie muszą wchodzić na wcisk.

Można kleić tor do podkładu (korkowego). W tym celu wystarczy jedna tubka supergluta, druga przyda się na zapas.

Żeby tor był równo położony, przyda się jakaś dłuższa linijka. Przymiar liniowy lub dłuższy kątownik.

Na początek wystarczy złapać klejem tor z jednej strony (byle równo i prostopadle do czoła modułu, oczywiście w jego osi. kropelka kropelki między podkłady, tyle samo w następną dziurę miedzy podkładami i tak ze dwa razy (tzn. kilka dziur między podkładami trzeba zakroplić).
Docisnąć paluchem, poczekać na wyschnięcie kleju, powinno trzymać.
Teraz po kolei kleić w ten sposób na całej długości toru, oczywiście z linijką przy torze.
Ja kleję tor co ok. 10cm. Powinno wystarczyć, żeby tor był równy i nie odchylał się od osi.
Sprawdzanie linijką lepiej jest robić do boku szyny a nie do podkładów.

Jak się uda położyć tor na całej długości to jeszcze sprawdzam, czy po drodze tor jest napięty, czy się nie odgina w "węża". Sprawdzam optycznie, patrząc wzdłuż toru ;-)
Na odcinkach nieklejonych sprawdzam giętkość toru - stukając palcem. Jak jest w miarę sztywno, to OK, jak się wygina to podklejam w tym miejscu. Przyklejony tor lepiej zostawić na kilka godzin, niech sobie podeschnie,

Aha, podczas klejenia, warto też sprawdzać, czy tor jest równo położony na podkładzie - wkurzającym efektem jest powstanie "hopki" przy samym czole modułu

Następnym etapem będzie szutrowanie ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-10, 19:17   

kacper111 napisał/a:
Próbóję wrzucić ale nie pokazują się :-(
Może robisz coś nie tak

Zdjęcia nie powinny być większe niż 800x600
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-10, 20:29   

aparat w telefonie ma ok 1940x 2100
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-10, 21:11   

możesz zmniejszyć jakimś programikiem w kompie
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-11, 10:13   

Dobra będę później próbował wrzucić zdjęcia, a tym czasem co dalej ?
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-11, 13:27   

Zdjęcia :-)
Niektóre mogą być nieostre bo robione telefonem.

IMAG0223.jpg
Plik ściągnięto 378 raz(y) 158,61 KB

IMAG0224.jpg
Plik ściągnięto 308 raz(y) 111,92 KB

IMAG0225.jpg
Plik ściągnięto 302 raz(y) 136,96 KB

IMAG0226.jpg
Plik ściągnięto 2598 raz(y) 120,17 KB

IMAG0227.jpg
Plik ściągnięto 306 raz(y) 131,12 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group