Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
pjmoduł
Autor Wiadomość
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-03, 21:52   pjmoduł

Materiał skompletowany, wykonawca wypoczęty, a że idą długie zimowe wieczory (żona w międzyczasie realizuje swoje pasje) i nie chcę dłużej brudzić w podwieszonych FAQ o budowie, postanowiłem założyć swój wątek, a co! :mrgreen:

Zgodnie z wytycznymi Miśka, aczkolwiek z małym odstępstwem spowodowanym brakiem materiału, przywiozłem dzisiaj boczki, wsporniki skrzynki oraz pasek na podtorze do modułu. Nie udało się dociąć odpowiedniej płyty pilśniowej, więc na szybko wykombinowałem coś takiego



Profile połączy 10mm sklejka szerokości 35mm, osadzona na dwóch poprzecznych wspornikach 100x380mm - powinno zapewnić stabilność. Zasadnicze pytanie - czy bezpośrednio na tej listwie, mogę położyć cienką warstwę korka?

Żeby nie być gołosłownym - materiał czeka na jutrzejszy powrót z roboty ;)


_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-04, 16:08   

Ta listwa jest na całą długość modułu, czy wchodzi w jego "wnętrze"?
Górna powierzchnia listwy powinna być na równi z "nasypem" profila (profilu?)
I w tym przypadku może być na to korek.
Zdjęcie przykładowe z aktualnie rozgrzebanego modułu.

2014-10-04 15.45.53.jpg
Plik ściągnięto 93 raz(y) 42,83 KB

 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-04, 16:37   

Górna krawędź listwy oczywiście znajdzie się na równi z krawędziami profilu - będzie w zamyśle "wpuszczona" we wnętrze, dokładnie jak na rysunku :)
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-04, 16:52   

A jak z rzeźbą terenu? pianka na siatce, czy styrodur?
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-04, 19:16   

Nad tym zastanawiałem się w trakcie składania - w końcu nie zaopatrzyłem się w deskę, więc wybór padnie chyba na styrodur. Nie wiem, czy nie przejechać się jutro do Castoramy po płytę na dno, byłaby idealna do zamocowania elektryki i nieco wzmocniłaby szkielet, chociaż póki co jest stabilnie i nic się nie wygina :)







Zostało przymocować listwę podtorza, ale ciemności nadchodzą i sobotnie manewry kuszą :mrgreen:
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-04, 19:29   

Spokojnie możesz elektrykę przyczepić do spodu tej listwy, w zupełności wystarczy.
Jak masz wyrzynarkę, to możesz trochę pofalować boczne krawędzie, tak, żeby nie było "syndromu płaskiej deski"/ Oczywiście zależy to od późniejszego wystroju modułu.
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-06, 12:31   

Nudny początek tygodnia w robocie, więc wzięło mnie na przemyślenia.

1. Rzeźba terenu
Udało się namierzyć w okolicy skład ze styrodurem, paka 0,217 m3 grubości 3cm wychodzi koło stówy, więc będzie na zapas, albo dla innych modelarzy jak ktoś będzie w potrzebie.
Skoro rezygnuje z dna, jaki patent zastosować żeby całość nie runęła mi kiedyś dołem?

2. Elektryka
Postanowiłem, że połączenie na module wykonam w dwóch miejscach - ok. 10cm od każdego profilu. Zastanawiam się jak wyprowadzić wyjścia do połączenia z kolejnym modułem i adapterem Lenza LA152?
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-06, 13:36   

Ad.1
Tyle styroduru to starczy na dziesięciolecia.
Ja użyłem stryoduru RAZ na 2x80cm modułu.

Jak bedzie styrodur to po wklejeniu wewnątrz, możesz dołożyć jakieś klocki podpierające od spodu, np. przyklejone wikolem(wystarczy) zarówno do wewnętrznej ścianki, jak i spodu styroduru.

Ad.2
A co daje taki Lenz LA152?
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-06, 13:46   

Ad.1
Niestety, w okolicy nie chcą sprzedawać tego na pojedyncze płyty - jedynie w paczkach.
Trzeba się poświęcić, ewentualnie rozdać za drobne kolegom modelarzom.

Ad.2
Nie trzeba bawić się z chowaniem centralki i kombinować z odpowiednią długością kabla dla kontrolera. Wpina się bezpośrednio pod adapter, który również obsługuje Xpress Net. Za pomocą LMAB łączy się go z centralką Lenz'a telefonicznym czterożyłowcem.

Zaczerpnięte z forum.atlasrr.com

Edycja postu powinna być dostępna dłużej niż 30 minut :evil:

LA152 łączy się normalnie z centralką poprzez LMAB, pytanie jak skonstruować elektrykę na module - rozumiem, że z jednej wystającej pary bananków wystarcy wyprowadzić podłączenie do centralki Lenz'a?
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-06, 15:42   

pjmo napisał/a:
Edycja postu powinna być dostępna dłużej niż 30 minut
Zobaczę co sie da zrobić

Xpressnet nie jest Fremowy ;-)
I jako taki nie jest rozpatrywany w połączeniach.
Gorzej - nie znamy tego ustrojstwa na tyle, żeby pomóc.

p.s. forum.atlasrr.com to w ogóle działa?
Zdaje się, że czytałem tam kiedys jakąś informację o zawieszeniu działalności.
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-07, 12:58   

Na stronie PZMK w artykułach ze Świata Kolei znalazłem interesujące mnie rozwiązanie, tutaj zamiast opisanego boxa, zastosuje po prostu wspomniany LA152
http://pzmk.org.pl/files/Sterowanie%20cyfrowe.pdf

Władowałem się z tym styrodurem wczoraj, trzeba było widzieć miny ludzi w busie... gdybym wiedział, że paczka płyt 5mm zajmuje mniej miejsca, wziąłbym 5-tkę zamiast 3-ki :roll:
Mojej żonie jak się dowiedziała, że ze styroduru powstanie model terenu aż się oczka zaświeciły. O klejeniu domków nie wspomnę, przywłaszczyła sobie tą przyjemność :shock:

Patent na umocowanie styroduru też już znalazłem - w piwnicy znalazłem suchutkie sosnowe listewki, zrobi się kratownicę kilka cm poniżej granicy boczków i jedną płytkę jako podstawę.

PS: Nie działa, wygrzebałem w archiwach Google jakiś stary wątek 8-)
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
Ostatnio zmieniony przez pjmo 2014-10-07, 13:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-07, 13:19   

Z tego LA152 nie idzie żadne zasilanie do szyn? Tylko do Centralki i manipulatora?
To w razie czego nie powinno być problemu z obejściem tego systemu w przypadku podpiecia Loconetu (o ile nie idzie jeszcze jakieś podłączenie do szyn na module).
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-07, 13:49   

Dokładnie, wygląda to mniej więcej tak:



Wychodzi więc na to że:
1. Jedna para bananków idzie do centralki - zasilanie szyn
2. Centralkę łącze z trafo i adapterem wyjściami z gniazdek
3. Do adaptera wpinam pilot
4. Druga para bananków zostaje dla kolejnego modułu
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-10-07, 13:54   

Może głupie pytanie ale czy nie lepiej na modułach od razu zrobić przyłącza standardu Loconetowego?
Np. Digitrax UP5?
http://www.digitrax.com/p...-receivers/up5/
Do dostania:
http://www.kato-unitrack....nel-8849-0.html
http://www.coastaldcc.co.uk/products/digitrax/
Pytanie może być chybione ale jeżeli chcesz się łączyć z resztą makiety to i tak musisz mieć loconet a te panele są całkiem funkcjonalne i estetyczne. Mam je u siebie na modułach. (Zanim to napisałem to już wrzuciłeś swój post ale zostawię to co napisałem bo może się przydać)

Co do mocowania styroduru to zastosowałem technikę:
1. przykleiłem na wikol płytkę do boków modułu (na styk)
2. Po wyschnięciu, od spodu psiknąłem pianką montażową do okien (użyłem średnio rozprężnej) po całości. Pianka przykleiła się i do styroduru i do drewna. Trzyma mocno.
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-09, 18:40   

Muszę sprawdzić czy jest możliwe podłączenie LH90 poprzez RJ12 - do zestawu dostałem 5-cio bolcowego dina. Ciągle trzyma mnie w szachu brak trafo, a Bachmanna którego mam w szufladzie, boje się testować z Lenzem (coś takiego)

Tymczasem, skrzynka w końcu dostała listwę podtorza - przyłożenie Peco dało optymalny rezultat. Wyszło przy okazji, że moje stare lustro zaczyna gubić ostrość...



_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group