Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ręczne napędy rozjazdów
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-07-31, 16:50   Ręczne napędy rozjazdów

Wykonałem takie coś.
Konstrukcja cepa.

Założenie: przesuwając ręcznie "pręt gwintowany Ø6" jednocześnie zmienia się kierunek jazdy oraz przy okazji zmienia się polaryzację iglicy.
Rozwiązanie tego typu ma tę głowną zaletę, że nie wymaga zewnętrznego zasilania ;-)

Wykonanie (wersja testowa):
- wspomniany wcześniej pręt gwintowany Ø6
- kilka nakrętek, kilka podkładek
- kątownik "30mm"
- przełącznik trójpozycyjny
- drut stalowy (albo inny, w miarę sztywny)
- dwa wkręty do drewna (do przymocowania kątownika)

Wzorowałem się na zdjęciu Weichenantrieb.jpg, pochodzącym ze strony america-n.de. Pomysł z prętem gwintowanym wziąłem z jakiejś innej strony ale na razie nie mogę jej zlokalizować (od czasu obejrzenia tego zdjęcia, zakupu pręta, do wykonania napędu minęło sporo czasu). Ostatnie zdjęcie pokazuje jak jeszcze można sobie utrudnić ;-)

W wersji testowej, jako napędu iglicy, użyłem igły krawieckiej (jedno z moich podstawowych narzędzi modelarskich), podejrzewam, że tak zostanie, muszę dokupić jeszcze kilka sztuk ;-)

Całość do wykonania w godzinę (bez podłączenia kabelków).
Całość zamontowana na poligonie doświadczalnym Czarnocin ;-)

Wersja de luxe obejmie, być może:
- zagłębienie całości w bocznych ściankach modułu (takie wystające wg mnie mogą stwarzać problemy przy transporcie i składowaniu)
- wykonanie fikuśnych gałek/uchwytów
Na tym zdjęciu widać oba sposoby gałkowania.

IMG_19131.JPG
Plik ściągnięto 437 raz(y) 117,1 KB

IMG_19132.JPG
Plik ściągnięto 390 raz(y) 73,46 KB

Weichenantrieb.jpg
Plik ściągnięto 493 raz(y) 71,65 KB

a_mech0.jpg
Plik ściągnięto 1145 raz(y) 69,67 KB

 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-31, 22:15   

Dobry patent :-)
 
     
kolmod

Dołączył: 01 Sie 2006
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2011-08-09, 12:01   

Proste i działa. A jak coś się zepsuje to łatwo naprawić. Też myślę nad czymś takim... ;-)
_________________
N jak Najlepsza
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2011-08-09, 12:31   

Rozwiązanie z kostkami elektrycznymi wydaje się prostsze w "strojeniu" niż to z nakrętkami...
Ponadto zawsze można to przerobić na sterowanie elektryczne w wykorzystaniem np. serwomechanizmów modelarskich, zarówno sterowanych "ręcznie" gałką jak i sterowanych za pomocą DCC.
_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-08-09, 12:48   

a_tox napisał/a:
Rozwiązanie z kostkami elektrycznymi wydaje się prostsze w "strojeniu" niż to z nakrętkami...
Eee - jakie strojenie? Ustawia się raz i zalewa superglutem, żeby się nie rozkręciło ;-)
No i do kostek trzeba śrubokręta ;-)

a_tox napisał/a:
Ponadto zawsze można to przerobić na sterowanie elektryczne w wykorzystaniem np. serwomechanizmów modelarskich, zarówno sterowanych "ręcznie" gałką jak i sterowanych za pomocą DCC.
Czyli powrót do punktu wyjścia? To ma być docelowo bezprądowe.
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2011-08-09, 12:55   

Misiek napisał/a:
a_tox napisał/a:
Ponadto zawsze można to przerobić na sterowanie elektryczne w wykorzystaniem np. serwomechanizmów modelarskich, zarówno sterowanych "ręcznie" gałką jak i sterowanych za pomocą DCC.
Czyli powrót do punktu wyjścia? To ma być docelowo bezprądowe.

Moja sugestia dotyczyła sytuacji, gdy właściciel np. chwilowo nie ma kasy na DCC dla akcesoriów, ale zamierza coś poczynić w tym zakresie w przyszłości.

A śrubokręt ma każdy. A glutem można sobie paluszki skleić... :roll:
_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-08-09, 18:04   

Nie teges ;-)
Rzeczy odłożone na później tak zostają.
Napęd ręczny jest docelowy, nie będzie żadnej kłopotliwej elektryki czy elektroniki ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-10-27, 21:04   

Trochę to trwało, ale mogę zameldować, że napędy działają ;-)
Tzn. te dwa na Czarnocinie są podłączone kabelkami i stestowane 3-osiową, analogową lokomotywą bawarską.
Otoczenie jest zaszutrowane i czeka na zieleninę (wkrótce...)
Aha, całość jest wykonana w wersjii de luxe 8-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group