Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort testowy
Autor Wiadomość
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-12, 11:39   

Prace trwają, pierwszy odcinek podkładu z korka położony

czy połączenie dwóch odcinków torów łączyć spinkami, czy wystarczy przykleić do podłoża?
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-01-12, 12:53   

jak chcesz, jak to ma być na testy to może być spinkami.
niezależnie od tego, będzie lepiej jak każdy odcinek torów, ma własne 2 kabelki zasilające ;-)
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-01-12, 17:32   

Misiek napisał/a:
jak chcesz, jak to ma być na testy to może być spinkami.
niezależnie od tego, będzie lepiej jak każdy odcinek torów, ma własne 2 kabelki zasilające ;-)

Czyli cztery kabelki. Po parze na każdym z końców toru. 8-)
Edit:
Polecam srebrzankę.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-01-12, 17:36   

No nie, może być w pobliżu końca torów ;-)
Dla krótszych odcinków, wystarczy jedna para kabelków ;-)

p.s. nie polecam 1,5mm^2 ;-)
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-01-18, 18:27   

Misiek napisał/a:
No nie, może być w pobliżu końca torów ;-)
Dla krótszych odcinków, wystarczy jedna para kabelków ;-)

p.s. nie polecam 1,5mm^2 ;-)

Racja. Ja dałem trochę 1.5mm bo akurat takie miałem i chociaż z lutowaniem ich do toru nie mam problemu (robię dziurkę zaraz przy torze, przetykam kabelek tak że styka się z torem), to podłączanie tego pod makietą do kostek jest już upierdliwe.

1mm przy typowych w makiecie odległościach można swobodnie obciążyć prądem 12A - a to przy naszych ~16V daje moc 192W. Uwzględniając, że silniczki w lokomotywach mają 20-30W (strzelam), to aby pojawił się problem, na jednym odcinku toru musielibyśmy puścić z 7 składów :)

*) Obliczanie przybliżone, w DCC silniki są zasilane prądem przemiennym :)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-01-18, 20:10   

ad@m napisał/a:
w DCC silniki są zasilane prądem przemiennym :)

To dla mnie jakaś nowość w eNce. :shock:
Wszystkie lokomotywy posiadających gniazdo dekodera, jeżdżą w systemie DC - czyli prądu stałego.
*Proszę sobie podłączyć taką lokomotywę do napięcia przemiennego AC i zobaczyć czy pojedzie!
Prawie każdy zasilacz do kolejek posiada dwa przyłącza stały regulowany DC oraz zmienny AC.

*)Nie odpowiadam za ewentualne zniszczenia i nie polecam tego typu testów ;-)
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-01-19, 09:45   

Alex napisał/a:

Wszystkie lokomotywy posiadających gniazdo dekodera, jeżdżą w systemie DC - czyli prądu stałego.
*Proszę sobie podłączyć taką lokomotywę do napięcia przemiennego AC i zobaczyć czy pojedzie!
Prawie każdy zasilacz do kolejek posiada dwa przyłącza stały regulowany DC oraz zmienny AC.

*)Nie odpowiadam za ewentualne zniszczenia i nie polecam tego typu testów ;-)


Hmm, chyba wiem gdzie popełniłem błąd - silniki w lokomotywach są zasilane prądem stałem, ale prostownik w takim razie znajduje się w lokomotywie (w dekoderze?). Sprawdziłem przed chwilą i napięcie na szynach jest na pewno napięciem przemiennym, ewentualnie zmiennym :)

Czy to co napisałem jest teraz zgodne z stanem faktycznym?
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-01-19, 11:45   

ad@m napisał/a:
Sprawdziłem przed chwilą i napięcie na szynach jest na pewno napięciem przemiennym, ewentualnie zmiennym :)

Czy to co napisałem jest teraz zgodne z stanem faktycznym?

Zmierz oscyloskopem i po dylemacie. ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-01-19, 13:24   

Dekoder wysyła prąd stały, zasadniczo. Do tego dochodzą jakieś PWM*.

Grunt, że działa

* - Dekodery (jak większość elektroniki) działają na dym. Jak dym uleci to przestają działać.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-01-19, 14:01   

Misiek napisał/a:
* - Dekodery (jak większość elektroniki) działają na dym. Jak dym uleci to przestają działać.

:mrgreen:
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-01-19, 15:57   

Do poczytania:
http://en.wikipedia.org/w...Command_Control
http://en.wikipedia.org/w...sport_modelling - sekcja "Methods of power"

;-)
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-01-19, 18:28   

Salamanca napisał/a:
Do poczytania:
http://en.wikipedia.org/w...Command_Control
http://en.wikipedia.org/w...sport_modelling - sekcja "Methods of power"

;-)

O, skarbnica wiedzy! :)

A więc jednak prąd zmienny, o przebiegu prostokątnym. Plus dym :)
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-19, 19:24   

prace trwają, nasypy z korka prawie gotowe, wkrótce zaczynam prace nad torami

poniżej jedno zdjęcie aby nie być gołosłowny:

IMG_0001a.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 118,87 KB

_________________
małe jest piękNe
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-29, 08:41   

nasypy skończone, kabelki kupione
biorę się za lutowanie przewodów do szyn, zrobiłem wczoraj zwrotnice, przyszłościowo wykonałem kabelek do polaryzacji - nie trzeba będzie dewastować w późniejszym etapie
_________________
małe jest piękNe
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-30, 23:01   

Zwrotnice polutowane, jedną już nawet udało się przykleić.

CHG_0001.JPG
klej już trzyma - ustawione w pionie
Plik ściągnięto 123 raz(y) 62,51 KB

CHG_0002.JPG
kabelek polaryzacji wykonany przyszłościowo w wersji "może się przyda"
Plik ściągnięto 124 raz(y) 61,54 KB

CHG_0003.JPG
Plik ściągnięto 46 raz(y) 96,69 KB

_________________
małe jest piękNe
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group