Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort testowy
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-01-30, 23:09   

za każdym razem druciki pod spodem (te firmowe) są inne ;-)

jak będziesz docelowo przestawial rozjazdy? bo to kwestia czy nie trzeba by wywalić sprężynki blokującej iglicę.
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-30, 23:22   

docelowo chcę zamontować to:
marcin_kempa napisał/a:
Firmowe firmowe ;) https://www.google.pl/sea...iw=1366&bih=605

jeszcze się nie zabrałem za kupno napędu, ale myślę że w lutym będę musiał ten temat ruszyć
_________________
małe jest piękNe
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-03, 17:23   

Macie jakis pomysl jak rozwiazac sprawe elektryki? (petla, czy inne rozwiazanie?) Laczenie kabli (mufy, trojniki, czy jak inaczej to sie wabi :) wykonac za pomoca kostki przylaczeniowej?
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-03, 17:37   

Ja tą swoją plątaninę kabli lutowałem wzajemnie, po kilka sztuk do jednego wychodzącego kabelka
te wychodzące kabelki na samym końcu stały się jednym, który wsadziłem do kostki przyłączeniowej.
Docelowo całość zaglutuję na ciepło do podłoża.

IMG_22962.JPG
Plik ściągnięto 73 raz(y) 588,51 KB

 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-02-03, 18:10   

Wiktor napisał/a:
Macie jakis pomysl jak rozwiazac sprawe elektryki? (petla, czy inne rozwiazanie?) Laczenie kabli (mufy, trojniki, czy jak inaczej to sie wabi :) wykonac za pomoca kostki przylaczeniowej?

Ja bym przewody odpowiadające jednym szynom zebrał najpierw w jedno przy pomocy "listwy zerującej" lub "listwy zerowej" - po jednej na biegun/szynę a potem wyprowadził to już jako dwa przewody (prawa i lewa szyna) do źródła zasilania. Mam nadzieję, że opisałem to wystarczająco jasno. :-)

Listwa_zerujaca.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 14,86 KB

 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-03, 18:55   

Salamanca napisał/a:
przy pomocy "listwy zerującej"

dzięki, to mi się przyda
mam w Pruszkowie sklep elektryczny może będą mieli

CHG_0001.JPG
stanowisko robocze
Plik ściągnięto 35 raz(y) 116,69 KB

CHG_0002.JPG
przed audytem
Plik ściągnięto 33 raz(y) 84,14 KB

CHG_0003.JPG
po audycie ... :)
Plik ściągnięto 42 raz(y) 82,93 KB

_________________
małe jest piękNe
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-03, 22:02   

kolejny update:

1. pętla zakończona (przyklejona), zostaje do wykonania elektryka
bocznice będę robić dopiero po pozytywnym teście pętli

2. wykorzystuję nowe technologie przy pracach - szlifierka 3D (okulary zalozylem dla ochrony oczu )

CHG_0004.JPG
gotowa petla
Plik ściągnięto 36 raz(y) 86,97 KB

CHG_0005.JPG
prace w 3D
Plik ściągnięto 72 raz(y) 198,87 KB

_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-03, 22:09   

Wiktor napisał/a:
szlifierka 3D
Taki wężyk by mi się przydał ;-)
Wiktor napisał/a:
okulary zalozylem dla ochrony oczu
bądź jak ninja, szlifuj BEZ
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-03, 22:27   

Misiek napisał/a:
bądź jak ninja, szlifuj BEZ

próbowałem na początku, ale ma na tyle dużo mocy że jak się dociśnie to czuć odłamki na twarzy - od razu wyszperałem pierwsze lepsze okulary
Misiek napisał/a:
Taki wężyk by mi się przydał

też mi się spodobał, więc zakupiłem trochę droższy zestaw - tylko w takim występował w komplecie
_________________
małe jest piękNe
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-04, 21:56   

Owszem, taki "wonsz" to dobra sprawa, nie trzeba np. taszczyć ze sobą przedłużacza :-D
_________________
http://500px.com/KacperPasicz
 
     
Kilkujadek

Dołączył: 26 Sty 2014
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2014-02-04, 22:12   

Misiek napisał/a:
Docelowo całość zaglutuję na ciepło do podłoża.

A może grzbiety do bindownicy? Zawsze można wyciągnąć przewód, coś dołożyć, ukryć połączenia... ;-) I wywal te kostki połączeniowe, bo kiedyś na imprezie będziesz szukał prądu :->
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-04, 22:35   

Cytat:
A może grzbiety do bindownicy?
Brzydko wygląda i jest zbyt przestrzenne.
Kilkujadek napisał/a:
I wywal te kostki połączeniowe,
Nie, no, dwie moge zostawić. Przewody wchodzące do nich można zlutować razem.
Kilkujadek napisał/a:
kiedyś na imprezie będziesz szukał prądu
Wiele razy już szukałem. Ale wtedy było więcej kostek.
Yyyy, to wątek Wiktora ;-)
 
     
Kilkujadek

Dołączył: 26 Sty 2014
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2014-02-04, 22:44   

Wiktorowi też polecam te grzbiety.

IMG_3221A.jpg
Plik ściągnięto 84 raz(y) 129,83 KB

Ostatnio zmieniony przez Kilkujadek 2014-02-04, 22:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-04, 23:11   

A na dole co? wybuch rozerwał skrętkę? :mrgreen:
 
     
Kilkujadek

Dołączył: 26 Sty 2014
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2014-02-04, 23:14   

To było w trakcie prac. Dziś nie ma żadnego wystającego przewodu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group