Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort testowy
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-07, 12:12   

SD70 są trzy, z czego dwie się już powtarzają.
SD90 są cztery z czego też się dwie powtrarzają.
Z monotonnych składów to oprócz węglowych (74szt.), zbożowych (63szt.)i kontenerowych (przestałem liczyć), to zostały do wyboru jeszcze cysterny ;-)
**

Poza tym, Ameryka to nie tylko monotonne składy, są też pociągi lokalne.
;-)

** - liczyłem tylko dla "nowoczesności")
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-07, 12:21   

Jeszcze klamka nie zapadła w sprawie taboru
serię SD wymyśliłem, bo chcę złożyć coś w rodzaju ciężkiego taboru towarowego
jeśli macie jakieś propozycje odnośnie lokomotyw to chętnie poproszę o sugestię

ale chyba seria SD jest najpopularniejsza
_________________
małe jest piękNe
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-07, 12:36   

Misiek napisał/a:
węglowych (74szt.), zbożowych (63szt.)i kontenerowych (przestałem liczyć)

ojojoj, trzeba szybko budować prosty dwutor aby na Piotrka pętli się zmieścić :mrgreen:
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-07, 13:50   

Wiktor napisał/a:
ale chyba seria SD jest najpopularniejsza
Zależy które SD
Zaczęło sie od SD7 a kończy na SD90 ;-)

Po prostu wybierz taką jaka Ci się podoba i pochwal się wyborem - przed zakupem. Sprawdzimy czy się nie będzie dubpować ;-)

Wiktor napisał/a:
trzeba szybko budować prosty dwutor aby na Piotrka pętli się zmieścić
No trzeba!
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-08, 12:20   

układ elektryczny mnie trochę przeraża jak patrzę co wyszło, trzeba będzie w przyszłości skrócić kable, lecz najwpierw muszę dobudować jeszcze dwie bocznice. Teraz jeszcze nie wiem gdzie dokładnie przymocuję punkty węzłowe - chwilowo zabezpieczone folią aby nie doszło do zwarcia

już niedługo pojawią się w mojej stajni dwie ślicznotki, z założenia nierozłączne bliźniaczki :-)

ps. mój Siemens taurus chyba będzie potrzebował naprawy, wygląda na to że na płytce sfajczyło się małe ustrojstwo i śmierdzi jak się zdejmie obudowę :-/

sd70 erie.jpg
Plik ściągnięto 43 raz(y) 96 KB

sd70 lackawanna.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 100,87 KB

CHG_0011.JPG
potworek elektryczny...
Plik ściągnięto 39 raz(y) 137,69 KB

CHG_0012.JPG
co to jest, małe przypalone i śmierdzi? dym?
Plik ściągnięto 61 raz(y) 160,65 KB

_________________
małe jest piękNe
 
     
Kilkujadek

Dołączył: 26 Sty 2014
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2014-02-08, 12:56   

Tak na oko kondensator przeciwzakłóceniowy ;-) Będzie żyła :!:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-08, 13:03   

Też mi się tak zdaje ;-)

Kable możesz skrócić przed końcowym montażem.
Wczoraj skracałem kilka (dokładnie: dwa) u siebie, bo mi wchodziły w strefę pracy serwa.
 
     
kacper111

Wiek: 22
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-08, 21:31   

Na elektronice się nie znam, ale co do lokomotyw- miodne :-)
_________________
http://500px.com/KacperPasicz
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 11:53   

Przylutowałem listki kontaktowe po obu stronach wspomnianego kondensatora i okazało się że dym postanowił powrócić, najwidoczniej dym lubi dobrze wykonane luty :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=_gyw9bhWSUE
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-09, 12:22   

Czego to Chińczykli nie wymyślą. Atak atomowy przetrzyma.
Zastanawiałeś się już nad napędem rozjazdów?
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 12:32   

Wstępnie zastanawiałem się głównie nad jedną kwestią - czy napęd napowierzchniowy który chcę zamontować umożliwi mi polaryzację po pomalowaniu torów

jeszcze napędu nie kupowałem więc sprawa jest otwarta i możliwa do zmiany typu - a biorąc pod uwagę że na tym torze mam w planach potestowanie praktyk modelarskich to może lepiej wstawić serwo ??

zapewnie wiąże to się z dewastacją już wklejonego rozjazdu, ale trudno korka mam nadmiar ;-)

i tak muszę jeszcze popracować nad połączeniami torów w okolicy rozjazdów, szczególnie w okolicy tego gdzie było zwarcie - tam aż się wagonik wykoleił przy większej prędkości
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-09, 14:01   

No tak, podklejone.
Ale może dać się bezkolizyjnie usunąć i wkleić jeszcze raz, po modyfikacjach?
Wiercenia otworów spod spodu nie polecam, wczoraj próbowałem, mało nie uszkodziłem rozjazdu ;-)

A, bo ten, tego. mam dwa nowe, nie otwierane conrady, jakby co.
Tyle tylko, że one zajmuja kilka centymerów pod spodem, trzeba by dorobić "boczki" do makiety.
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 14:22   

boczki prawdopodobnie dodam z biegiem czasu
zwrotnice da rade oderwać bez ingerencji w tory przylegające, a korek się wymieni, o ile nie pomyli się zwrotnic to wszystko powinno być ok

jeśli do tego czasu nie znajdziesz zastosowania dla Conradów to mogę odkupić (podejrzewam że przed Radomiem się za to nie wezmę, tor główny jest przejezdny, teraz się chyba zabiorę za skrzynki łukowe)
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-09, 14:28   

Jak nie przykleiłeś rozjazdów po całej powierzchni, to może się je udać w mairę bezpiecznie usunąć, najwyżej trochę korka ubędzie.
Jak masz zapas, to zrywaj w całości, zeszlifuj potem deskę i będziesz kładł jak na nowe.

Conradów mam dwa nowe, i kilka już używanych, ale raczej żadnych nie będę już stosował ;-)
Albo piłkarzyki, albo serwa ;-) HOWGH!
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 15:00   

A takie pytanie, co to dokładnie są te Conrady??
Coś w rodzaju serwa? tak czy siak, to bez szkolenia się nie obędzie bo tylko robotę sknocę :lol:
_________________
małe jest piękNe
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group