Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój składzik Hankyu i dcc
Autor Wiadomość
NEX84


Wiek: 34
Dołączył: 30 Cze 2011
Skąd: Żory
Wysłany: 2011-11-27, 14:35   Mój składzik Hankyu i dcc

Witam, to chyba odpowiednie miejsce na pokazanie instalacji dekoderka dcc jak i dodatków które znalazły się na pokładzie mojego składu Hankyu.
Więc napoczątek do składu zamontowałem dekoder [który otrzymałem od znajomego w celach nauk.. ;-) ] roco 10732.
Jako materiał na oświetlenie wziołem taśmy led 10cm/3diody
Pierwsze testy ukazały poprawną jazde wagonu napędowego jak i działanie oświetlenia.
Dalsze prace z upchnięciem kabli/taśm led i podłączenie skrajnego oświetlenia w dalszych postach.

http://www.youtube.com/watch?v=17Ktt-wj0nM
 
     
NEX84


Wiek: 34
Dołączył: 30 Cze 2011
Skąd: Żory
Wysłany: 2011-11-27, 18:42   

zdjęcia.. :->

i kolejny filmik
http://www.youtube.com/watch?v=W_6vaFmrp64

SDC11771.JPG
Plik ściągnięto 131 raz(y) 457,95 KB

SDC11784.JPG
Plik ściągnięto 114 raz(y) 466,32 KB

SDC11785.JPG
Plik ściągnięto 111 raz(y) 467,76 KB

SDC11789.JPG
Plik ściągnięto 111 raz(y) 455,13 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-11-28, 08:27   

I jak się sprawuje ten wieeeelki dekoder Roco?
Sadząc po filmiku - jakoś wyrabia.
;-)
 
     
NEX84


Wiek: 34
Dołączył: 30 Cze 2011
Skąd: Żory
Wysłany: 2011-11-28, 18:07   

niestety niemam dłuższego toru tylko taki testowy ale poprostu poezja, powoli się rozpędza naprawde.. a potem wychamowywuje na około długości 35-40cm narazie nie bawie się z ustawieniami bo niemam jeszcze odpowiedniego odcinka ale już niedługo, jeszcze momencik i się posypią skrzyneczki :] z jednej strony czołowy świeci w środku mocniej bo zapomniałem rezystorka ale później jeszcze poprawie, dekoderek wsam raz pasuje 12,5mm szerokości, kiedyś tam może zmienie na mniejszy a ten pujdzie w jakąś lokomotywe :]
 
     
Wiktor

Wiek: 35
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-28, 18:22   

aby oswietlenie wewnetrzne w calym skladzie bylo wlaczane jednym klawiszem i z jednego dekodera to wszystkie wagony musza byc polaczone kablami, jak sobie radzisz z rozsprzeganiem?
 
     
NEX84


Wiek: 34
Dołączył: 30 Cze 2011
Skąd: Żory
Wysłany: 2011-11-28, 18:33   

a tu jednak mam to trochu problematyczne bo zastosowałem maciupiunią wtyczke między wagonami, stosowae w płytach głównych kompów trochu mam problem z ich łączenim ale jednak przejde na osobne dekodery zawsze to mniej kabli i szybciej ale to później
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2011-11-28, 20:13   

a czy do tych jednostek nie ma gotowych płytek z dekoderem oświetlenia?
przynajmniej dla oświetlenia czołowego.

Kato FL12 ?
 
     
NEX84


Wiek: 34
Dołączył: 30 Cze 2011
Skąd: Żory
Wysłany: 2011-11-28, 21:49   

tak są ale co za dużo to nie zdrowo bo z tego co skumałem to jeden dek do oświetlenia zmiennego jazdy a drugi to oświetlenia kabiny :-| to w tej cenie a nawet taniej można kupić jakiś ffunkcyjny co obsłóży wszystko w wagonie skrajnym. jeżeli samo oświetlenie przedziału to FR11

http://stores.ebay.com/Pl...=1&_sop=1&_vc=1
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group