Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Materiały na temat budowy makiet
Autor Wiadomość
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 19:29   

myślisz, że za dużo nadzgałem tego wszystkiego ? :-D
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 19:38   

Cytat:
2) a jak będziesz je obsługiwał? np. w przypadku rozłączania, albo np. wykolejenia?


hm faktycznie moze byc problem z obsługą w tym miejscu :-( Szkoda, bo tak mi ten układ się podoba, chyba że moze da się coś jeszcze wydmuac. Choć moze masz rację, że te pociągi to za wiele się nie najeżdzą przy takim układzie
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-23, 19:55   

rafalismus7 napisał/a:
myślisz, że za dużo nadzgałem tego wszystkiego ?
zapytałbym Cię o źródło finansowania, bo to trochę $$$ jest... ale nie zapytam - sam policz :D

no i czasochłonność...
budowa zapowiada się na kilka lat ;-)
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 20:12   

hm, wiem, że będzie potrzeba trochę bubu (jak to mój kolega okresla), ale mam nadzieję, że dam radę. Pewnie nie zrobię tego w pół roku czy w rok, ale mam nadzieję, że nie będzie to aż tak długo. Obecnie jestem w trakcie zakupu taboru. Pewnie największy koszt to właśnie tabor, ale także sygnalizatory no i trakcja.
Tory, materiały na budowę makiet i budynki to raczej nie tak wielkie koszty. Fakt jednak, że tabor Trixa, Fleischmana to nie mały koszt, a trakcja i sygnalizatory z Viessmanna też do tanich nie nalezy.
Heh zapomniałem jeszcze o zasilaczach, modułach itd. :mrgreen:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-23, 20:23   

o, fak, zapomnieliśmy o sygnalizacji ;-)
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 20:36   

;-) no jakby to się wszystko zliczyło to faktycznie wychodzi niezła sumka
Jeszcze pomyślę nad rozwiązaniem tego problemu z dostępem do torowiska pod górami :-D A jeszcze się zapytam, czy gdyby nie problem z dostępem to byłoby ok?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-23, 20:52   

To Twój plan i try będziesz go realizował. ;-)

Ja bym to i owo pozmieniał ;-)
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 21:02   

no tak, tylko żeby to nie była mission impossible :-P To pewnie chodzi o te rozwiązania z dwoma stacjami po obu stronach makiety i wyciągnąć dworzec na powierzchnie (spod gór).
Jeszcze zdążę pozmieniać. Najwaqżniejsze żebym nie zmieniał juz po zbudowaniu makiety hahah Mam nadzieję, że w kwietniu dam radę się zjawić na tej wystawce
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-23, 21:32   

Jak się zjawisz to może uda się Cię przekabacić na moduły ;-)
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 22:23   

hahah to tak wszystkich próbujecie przekabacic? :-D
Pewnie ta stronka jest znana, ale chyba bardziej skąplikowanego węzła chyba nie ma niż ten w Koluszkach (no moze jeszcze na Śląsku). Fajna stronka, jest schemat węzła w Koluszkach :-) węzeł w Koluszkach
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 22:25   

a tu schemat
schamat węzła w Koluszkach
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2012-01-24, 08:00   

rafalismus7 napisał/a:
a tu schemat
schamat węzła w Koluszkach
Radzę zacząć od czegoś małego.
Np. mała stacja/szlak z możliwością podłączenia się z makietą modułową.
Zobaczysz ile wychodzi $$$ i czasu.
Jak pójdzie dobrze, to będziesz miał moduł na spotkania i wprawkę przed dalszą budową.
_________________
A_Tox
 
     
NEX84


Wiek: 35
Dołączył: 30 Cze 2011
Skąd: Żory
Wysłany: 2012-01-24, 09:21   

zgadzam się .. ja też dumałem nad coś w rodzaju torcika ale i też chciałem aby było modułowo więc zaprojektowałem torcik modułowy w normach N i tak z 6 modułów po ich złączeniu wychodzi torcik i nawet niewidać że są to osobne moduły, ale tak jak mówi a_tox, machnij se modułek jakiś niewielki tak napoczątek, zobaczysz jak i co wychodzi w praktyce. A jakie tory będziesz tam kładł? peco, roco, piko, kato, inne?
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-24, 10:06   

na razie, to troszkę muszę poczytać sobie, bo mam za małą wiedzę. Na razie to są takie przymiarki. CO do torów to myślę, że jednak peco. Wiele osób je zachwala, więc coś w tym jest. Poza tym ja mam zamiar budować makietę w oparciu o epokę V i VI, więc pewnie powinny dobrze współgrać razem.
 
     
kacper111

Wiek: 23
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-24, 11:15   

Jeżeli chodzi o peco to masz nawet tory z podkładami betonowymi, więc będą w sam raz na V-VI epokę ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group