Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozjazdy Fleischmanna sterowane podmakietowo.
Autor Wiadomość
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-12, 22:07   Rozjazdy Fleischmanna sterowane podmakietowo.

Jakie podmakietowe napędy mogę wykorzystać do sterowania flejszmanowskimi rozjazdami?
Muszę rzec że jestem absolutnie zielony w tej materii. :-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-12, 23:12   

W zasadzie my też ;-)
W większości używamy rozjazdów Peco.
A jak coś, napędzamy je Conradami - może do Fleischmana też się da zastosować.
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 21:03   

Dziś w LokoModelu zaproponowano mi napęd podmakietowy Trixa, że może się nada do tychże rozjazdów. Cóż jeśli będzie w stanie poruszyć tę mini dźwigienkę to ja nawet jestem za. Fleischmann chyba nie przewidział że ktoś będzie chciał stosować inne napędy niż jego "śliczne" puszki, albo że komuś się zdarzy zaprojektować torowisko w taki oto sposób.

ver2.jpg
Opcja 2
Plik ściągnięto 137 raz(y) 138,47 KB

ver1.jpg
Opcja 1
Plik ściągnięto 141 raz(y) 114,03 KB

 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 21:04   

Oops podwójny post.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-13, 21:15   

A pokażesz jakieś zdjęcie tego napędu Trixa, zanim kupisz?
Żeby się nie okazał niewypałem.
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 21:21   

Jasne, jak tylko sam go zobaczę, a w necie próżno szukać. W tej chwili wiem że jest podmakietowy i Trixa i aż tyle. :-D Na razie nie mieli go w sklepie. Pewnie przed zakupem i tak przymierzę go do zwrotnicy.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-13, 21:31   

Ri-No napisał/a:
a w necie próżno szukać. W tej chwili wiem że jest podmakietowy i Trixa i aż tyle
Dziwne...
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 21:38   

Widocznie nie Trix lecz Tillig bo to mi znajduje gugel obok Conrada.

http://www.modelmania.com...oducts_id=33809
Cena zgodna (no 8 zł niższa) z tym co usłyszałem w LokoModelu tak więc może o to chodzi.
Ostatnio zmieniony przez Ri-No 2012-02-13, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-13, 21:50   

Aaa, to OK
To ja wolę Conrada - choćby dlatego, że kosztuje 2,5 raza mniej niż ten Tillig
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 22:01   

Też bym wolał, tylko nie wiem czy nada się do rozjazdu w którym zupełnie nie ma dostępu do iglic od spodu (a tak zdaje się te napędy zmieniają położenie rozjazdów) i zostaje ta dźwigienka którą tu widać http://www.modelmania.com...32&%3CosCsid%3E
Jeżeli Conrad sobie z nią poradzi to jestem jak najbardziej za.
Jak wcześniej mówiłem nie znam się na napędach podmakietowych.
Ostatnio zmieniony przez Ri-No 2012-02-13, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-13, 22:06   

Gdzieś miałem taki łukowy rozjazd FL.
Wydaje mi się, że Conrad da temu radę, tylko skok będzie równolegle do toru a nie prostopadle.
Wygrzebię gdzieś ten rozjazd
a ten Tilliga zasadniczo pracuje tak samo, też porusza się docelowo, kawałek drutu
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 22:30   

Jeśli by Ci się udało je do siebie jakoś przymierzyć i ocenić czy będą ze sobą współpracować to byłbym Ci bardzo wdzięczny. Zaoszczędziłbyś mi chociaż trochę siwych włosów jakie dostaje na myśl o budowie swojego tortu-placka od nowa. :-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-13, 22:43   

Ok, jutro wygrzebię i przymierzę
 
     
Ri-No

Dołączył: 10 Lut 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-15, 19:24   

A gdzie w Warszawie można kupić/zobaczyć napędy Conrada?
Jakoś zamawianie w ciemno przez neta w tej sytuacji mi się nie widzi.
Lokomodel nie ma, Parowozik na swojej stronie też nie. Kiedyś Conrad miał sklep na pl Konstytucji, ale już nie ma.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-02-15, 20:14   

conrad ma teraz sklep na szpitalnej, miedzy chmielną a wedlem ;-) przynajmniej jak sie wynieśli z konstytucji, to tam ich widzialem.

sprawdziłem ten rozjazd co mam, nawet wybebeszyłem.
wg mnie conrad da radę ;-)
Toto (rozjazd) mial nawet zmianę polaryzacji na iglicy
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group