Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż torów
Autor Wiadomość
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-28, 00:08   Montaż torów

Jakie stosujecie techniki montażu torów Code55 (przed szutrowaniem) np. do korka?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-28, 11:04   

Kleję superglutem, wlewam między podkłady i dociskam. Wystarczy punktowo - zalewam w ten sposób ok 1cm bieżącego toru, co kilka centymetrów.
 
     
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2012-09-28, 13:55   

Jeśli się klei tor do drewna albo kartonu, czyli materiałów chłonących ciecze,
przed przyklejeniem toru dobrze byłoby maznąć miejsca klejenia
kilkoma kroplami rzadkiego kleju cyjanoakrylowego w celu "impregnacji" podłoża.
Potem wystarczy tylko kropelka pod podkłady i docisk.
Korek też warto tak "zaimpregnować"...
_________________
A_Tox
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-28, 19:17   

Czy ktoś robił linię kolejową dwutorową? Potrzebuję odległość pomiędzy główkami szyn obu torów dla peco 55.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-28, 19:32   

http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=2200
Wg rysunku profili 2-torowych, odległość między OSIAMI torów to 25mm.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-28, 19:38   

To znam.
Podkład ma 16,48 mm. Wyznaczanie środków jest bardzo pracochłonne.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-28, 20:17   

A!

http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=2151
pomocne ustrojstwo

Bez tego to na oko, choć można sobie pomóc szablonikiem z paska tekturki - tak mniej więcej pomagałem sobie w klejeniu peronu równolegle do szyny.
Prawie się udało ;-)
 
     
Salamanca


Wiek: 40
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2012-09-28, 20:52   

W przypadku prostych można włożyć pomiędzy szyny ceownik aluminiowy 9mm z oznaczonym środkiem półki. Pomaga a i tory są prościutkie.

W przypadku łuków to użyłem wyciętego laserem paska tektury grubości 2mm odzwierciedlającego promień łuku. Dalsze postępowanie jak w przypadku prostej.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 05:46   

Może ktoś podać jak powinna być odległość torów dla magistrali (w N) i dla pozostałych kategori.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 08:21   

Wie ktoś może czy w latach 65-80, stosowano podkłady betonowe?
Jak łączono szyny 30 metrowe, czy łączenia były na bliźniakach drewnianych, czy może wiszące betonowe, może już spawali?
 
     
ROBERT H0n
ROBERT H0n

Dołączył: 19 Sty 2011
Skąd: Konstancin-Jeziorna
Wysłany: 2012-09-29, 15:22   

W polsce pierwszą wytwórnie podkładów betonowych uruchomiono w 1960r.więc już musieli wtedy je układać.Nie wiem jak to się ma do reszty świata.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-29, 15:25   

Alex napisał/a:
Może ktoś podać jak powinna być odległość torów dla magistrali (w N) i dla pozostałych kategori.
Jeśli chodzi o makietę modułową to nie ma znaczenia - ma być sztywno wg obrazka i już ;-)

Bo potem będzie problem z połączeniem ;-)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 16:52   

Misiek napisał/a:
Jeśli chodzi o makietę modułową to nie ma znaczenia - ma być sztywno wg obrazka i już ;-)

Cytat:
o potem będzie problem z połączeniem ;-)

Zgodzę się, że początek i koniec, ale środek (+ środkowe moduły) to mogą być jak w oryginałach.
Nigdzie nie umiem znaleźć info jak łączyli torowiska betonowe w IIIc IVa.
Obecnie nie ma już śrub i wszystko spawają.
Czy odzwierciedlacie na modułach łączenie szyn?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-29, 17:34   

http://www.kontrakt-bhp.c.../3_rozstaw.html

Alex napisał/a:
Czy odzwierciedlacie na modułach łączenie szyn?
Nie

Alex napisał/a:
środek (+ środkowe moduły) to mogą być jak w oryginałach.
No pewnie!
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 19:02   

Dzięki :-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group