Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja makieta w skali N
Autor Wiadomość
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-01, 22:07   Moja makieta w skali N

Witam wszystkich uzytkownikow tego fajnego forum .Po dlugich namyslach i przymiarkach w koncu zdecydowalem sie ruszyc z budowa drugiej makiety tym razem w skali N Pierwsza moja makieta jest w skali H0 , ale to nie miejsce na opowiesci o niej , wiec do rzeczy . Makieta standardowa , a moze i tez nie ale wiadomo wszyscy cierpimy na jeden i ten sam problem , problem ktory nazywa sie MIEJSCE nie raz spedzal mi sen z powiek dlatego wybralem skale N na poczatku rozwazalem budowe makiety w skali TT ale tu gdzie przebywam jest slaba dostepnosc i popularnosc tej skali do H0 i N jest wszystko do do TT niestety nie ma z tad wlasnie skala N . Wymiary makiety to 305 cm na 120 cm uklad torow to 2 petle jedna rozgaleziajaca sie w jednym miejscu na tory bocznicowe i stacyjne i druga petla rozdzielajaca sie na 4 tory stacyjne i 2 szlakowe , 1 tunel dwutorowy i zaraz za tunelem podjazd , estakada i zjazd z niej . Oczywiscie nie zabraknie torow bocznicowych do postoju skladow i toru prowadzacego do lokomotywowni 3 stanowiskowej ale to jeszcze kwestia do przemyslenia , tak wiec ruszylem z budowa wlasnie dzisiaj ukonczylem w stanie surowym góre z tunelem pozostalo jego malowanie i obsadzenie roslinnoscia ale to zadanie na nastepny weekend .Pozdrawiam
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-06-01, 22:20   

Powodzenia w budowie!
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-01, 22:38   

Dzieki wrzuce za chwile jakies foto
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-01, 22:41   

Foto z przebiegu pierwszych prac

20130529_165652.jpg
Plik ściągnięto 179 raz(y) 115,28 KB

20130529_165718.jpg
Plik ściągnięto 214 raz(y) 195,31 KB

20130529_165734.jpg
Plik ściągnięto 184 raz(y) 146 KB

20130529_203851.jpg
Plik ściągnięto 182 raz(y) 172,45 KB

20130601_101232.jpg
Plik ściągnięto 164 raz(y) 202,57 KB

20130601_101241.jpg
Plik ściągnięto 172 raz(y) 242,71 KB

20130601_105620.jpg
Plik ściągnięto 202 raz(y) 177,74 KB

20130601_101232.jpg
Plik ściągnięto 195 raz(y) 202,57 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-06-02, 14:26   

czy podjazd na wiadukt nie będzie za stromy?
Czy większe (kryte) wagony mieszczą się w tym tunelu?
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-02, 14:34   

Tak mieszcza sie spoko tunel ma 7 cm od glówki szyny jest akurat , jezeli chodzi o podjazd to jeszcze nie wiem czy sobie lokomotywy dadza rade ,ale mam nadzieje ze dadza rade jezeli beda problemy z podjazdami zniweluje go o kilka stopni zostawilem sobie furtke w razie gdyby bylo cos nie tak w koncu metoda prob i bledów dochodzi sie do roznych rzeczy , ale mysle ze powinno byc ok . Tunel pozostalo obsadzic mocniej roslinnoscia i malym lasem z jednej jego strony ale to w nastepnym etapie Pozdrawiam

20130602_131131.jpg
Plik ściągnięto 217 raz(y) 207,09 KB

20130602_131108.jpg
Plik ściągnięto 188 raz(y) 258,72 KB

Ostatnio zmieniony przez lokomotiver 2013-06-02, 14:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-02, 14:49   

Gdyby nie ograniczenia miejscowe i gabyrytowe zwiazane bardzo czesto w wielu przypadkach ktore powstaja czesto i u wielu podczas budowy makiet bylo by calkiem inaczej makiety napewno wygladaly by inaczej byly by napewno wieksze ale niestety jedynym nieodzownym problem zawsze jest miejsce i pytanie jakie mamy mozliwosci gabarytowe , ale coz tak to juz niestety bywa . Wracajac jeszcze do watka dotyczacego miejsca na makiete pozwole sobie wrzucic link do makiety coprawda w skali H0 wiec nie powinien on tu byc ale to tak dodatkowo w ramach ciekawostki uwazam ze ta makieta to mistrzostwo zreszta wnioski kazdy moze sobie wyciagnac sam w tym przypadku akurat wlasciciel nie cierpi na brak miejsca dlatego ma takie mozliwosci http://www.youtube.com/watch?v=S4lu_6qMCPI
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-04, 20:31   

Witam kolegów forumowiczów i nie forumowiczów chcialbym sie poradzic otóz na swojej makiecie chce zastosowac zwrotnice krzyzowa stałą i postawic ósemke jak podac zasilanie przed i za zwrotnica ? chodzi o podłaczenie zasilania bede wdzieczny za informacje Pozdro .

20130604_202711.jpg
Plik ściągnięto 195 raz(y) 236,51 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-06-04, 20:37   

A to będzie sterowane w cyfrze czy w analogu?
Bo jak w cyfrze to moduł pętlowy by się przydał.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2013-06-04, 21:01   

Wydaje mi się, że przydałby się jakiś schemat.
Taki przynajmniej poglądowy.
Sama krzyżówka nie powoduje zwarcia - 8 można zrobić.
 
     
173
173


Wiek: 60
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2013-06-04, 21:10   

z doświadczenia, ;-) , przerwy powinny być jak najbliżej brzegu, co by odcinek przejściowy był najdłuższy

Resize of DSC08220.JPG
Plik ściągnięto 175 raz(y) 42,15 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-06-04, 21:16   

Jakby opracowali do analoga taką co robi zwarcia to pewnie by się nie sprzedawała ;-)
Możesz robić zdjęcie spodu tej krzyżówki?
Pewnei są tam jakieś sprytne kabelki.
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-04, 21:30   

Pod zwrotnica sa blaszki w miejscu ktore zaznaczylem a wszystko bedzie w analogu

20130604_202711.jpg
Plik ściągnięto 183 raz(y) 236,75 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-06-04, 21:41   

Ja to trochę cienko widzę. Wolałbym zrezygnować, żeby przypadkiem nie było za późno.
Muszę to sobie rozrysować.
Jaki jest producent tych torów?

Albo wiesz co, najprościej :-D zrobić mały eksperyment.
Ułożyć pętle na desce (bez przyklejania, lub na taśmie dwustronnej) i pojeździć na tym lokomotywą.

Kurcze, w Piko było takie coś i działało, ale to było w NRD :->
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-04, 22:35   

Gdzies juz kiedys mialem doczynienia z podlaczaniem zasilania do krzyzowki tylko ze w H0 ale jakos bylo to dawno i nie pamietam ale spoko dzieki za informacje wlasnie metoda prob i bledow w koncu mysle ze uzyskam efekt koncowy krzyzówka to TRIX wiekszosc torów to TRIX zwrotnice czesciowo beda PECO STREMLINE a czesciowo TRIXA ku wielkiemu mojemu zdziwieniu pasuja ci dwaj inni producenci do siebie PECO to CODE 55 a TRIX to poprostu TRIX nie ma na opakowaniu zadnego kodu szyny najwazniejsze ze do siebie pasuja . Pozdro
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group