Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja makieta w skali N
Autor Wiadomość
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-05, 20:27   

Witam korzystajac z chwili wolnego czasu udalo mi sie skromnie obsadzic moja gore , zostal jescze do posadzenia jakis drobny maly las wokolo i na samej gorze ale to plan na najblizszy weekend dzis natomiast zabralem sie za rzezbienie podjazdu i przepustu pod druga petla chce wykonac to ze styroduru jest dosyc wytrzymaly i dobrze sie go w miare obrabia mysle ze bedzie dobrym materialem .

20130605_202859.jpg
Plik ściągnięto 85 raz(y) 241,69 KB

20130605_210200.jpg
Plik ściągnięto 84 raz(y) 232,29 KB

20130605_210915.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 218,03 KB

 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2013-06-05, 21:26   

Styrodur jako materiał jest bardzo dobrym pomysłem. Najlepiej wziąć taki przeznaczony na podłogi (np. BASF 5000CS).
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-06, 20:22   

Dokladnie wlasnie takiego uzywam jest idealnym materialem zgrywa sie dobrze z wieloma rodzajami klejów dwuskladnikowych nawet ze zwyklym klejem do drewna WIKOLEM .Skala N jest bardzo fajna wielkoscia i skala ku wielkiemu mojemu zdziwieniu tory typu FLEX daja sie wyginac w bardzo duze luki i ku wielkiemu mojemu zdziwieniu tabor doskonale sobie na takich duzych łukach radzi na podjezdzie ktory wykonalem łuk toru na poczatku troche mnie przerazil , ale po kilku próbach na sucho jest OK a jest dosyc duzy tak wychodzi z rozplanowania reszty tororowiska co mozna podejrzec na zalaczonych fotkach . Budowa posuwa sie na przod co bardzo mnie cieszy oby tak dalej Pozdro .

20130606_210305.jpg
Plik ściągnięto 93 raz(y) 221,34 KB

20130606_210336.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 227,98 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-06-06, 21:15   

Ja bym te skarpy jakoś złagodził,.
Za późno się dopatrzyłem przy tunelu, ale może teraz coś jeszcze da się poprawić
jakieś wypełnienie albo styrodurem albo pianka montażową.
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-07, 19:55   

Tez wlasnie o tym myslalem zeby jeszcze cos tam dorobic wokol tej gory i tunelu , mysle ze wykorzystam styrodur da sie zrobic wszystko wiec mysle ze to kwestia tylko czasu . Narazie prace posuwaja sie pomalu do przodu wlasnie dzis zamierzam ulozyc na stale torowiska na podjezdzie wytłuczniowac je i obsadzic boki skarp na podjezdzie roslinnoscia mam cala noc i weekend ha ha ha Pozdro .

20130607_204823.jpg
Plik ściągnięto 93 raz(y) 258,18 KB

20130607_204833.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 233,96 KB

20130607_204842.jpg
Plik ściągnięto 88 raz(y) 205,8 KB

 
     
kociol

Wiek: 43
Dołączył: 25 Sty 2010
Skąd: Świeradów Zdrój
Wysłany: 2013-06-07, 22:24   

Masz jakiś plan czy pełna improwizacja?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-06-07, 23:47   

Ale te górki i skarpy to lepiej zrobić już teraz a nie wtedy kiedy będą ułożone tory
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-08, 09:35   

Jest plan bez planu ani rusz ale wprowadzilem kilka zmian ktore wyszly podczas rzeczywistej sytuacji na platformie nie które szczegóły wymagaly całkowitej zmiany wiec wyszły na bieżąco tak czasami bywa planujesz cos i zaczynasz według planu a w trakcie wychodzi ze cos bedzie nie tak wiec trzeba to zmienic na sposób zeby efekt koncowy zadowalal nie prawdaz ?
 
     
kociol

Wiek: 43
Dołączył: 25 Sty 2010
Skąd: Świeradów Zdrój
Wysłany: 2013-06-08, 09:47   

A czy mógł byś zamieścić?
 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-08, 19:45   

Jasne plan ponizej z tym ze to byl pierwotny plan i zalozenia w trakcie planowania fizycznego calego ukladu torowisk i zabudowy zaczelo wychodzic troche inaczej a to za malo miejsca a to nie bedzie zadnych bocznic , a to nie bedzie lokomotywowni etc etc wiec pozmienialem troche calosc i mysle ze bedzie teraz ok w sumie robie tak zeby byly dwie niezalezne petle plus z jednej petli wjazd na ósemke mozna wtedy prowadzic bez zadnych zakłocen ruch dwukierunkowy przeciwny lub w tych samych kierunkach sklady poruszaja sie mijajac sie niezaleznie nad soba lub tez pod soba nie ma zadnych konfliktów podłaczeniowych zreszta wszystko i tak bedzie w analogu wiec ulatwia to jeszcze bardziej calosc nie wiem moze zle rozumuje ale mysle ze bedzie oki

0ba12b50be88ff01.jpg
Plik ściągnięto 116 raz(y) 105,39 KB

 
     
lokomotiver

Dołączył: 01 Cze 2013
Skąd: Oslo
Wysłany: 2013-06-08, 19:54   

A tu relacja z dalszych prac , ten styrodur przypomina troche przed malowaniem lodowiec :lol: :lol: :lol: ale po pomalowaniu zaczyna przypominac skalke

20130608_135919.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 161,79 KB

20130608_135941.jpg
Plik ściągnięto 205 raz(y) 260,57 KB

20130608_135840.jpg
Plik ściągnięto 82 raz(y) 246,11 KB

20130608_141358.jpg
Plik ściągnięto 92 raz(y) 226,63 KB

 
     
kociol

Wiek: 43
Dołączył: 25 Sty 2010
Skąd: Świeradów Zdrój
Wysłany: 2013-06-08, 21:44   

Planik dość fajny. Tempo prac też niczego sobie ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group