Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Moduł techniczny
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2005-11-14, 18:34   Moduł techniczny

zaczęty...
zdjęć na razie nie bedzie... wezmę przykład z mistrza Hitchcock'a
tzn... zbliża sie trzesienie ziemi... a potem będzie jeszcze gorzej
:-D
 
 
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2005-11-20, 11:34   

przed chwilą skończyłem 1/4 roboty :-D

fotki wieczorem jak siostra wróci bo pozyczyła aparat

[ Dodano: Nie Lis 20, 2005 4:16 pm ]
włala, jak mówią żabojady

początki modułu technicznego dla N-ormy

informacja dla malkontentów, "ktuży bódójom":
- przygotowanie skrzynki - godzina (plus minus parenaście minut :-D )
- torowisko wraz z okablowaniem - jeden roboczodzień

wszystko zadziałało w 90%, pozostałe 10% wymagało pewnych przeróbek jednego rozjazdu
zasilanie rozjazdów - ręczne, na razie nie trzeba inaczej

otwory montażowe będą wykonane na końcu, jak będzie cała 3metrowa całość

333_3338.JPG
Plik ściągnięto 275 raz(y) 68,69 KB

333_3340.JPG
Plik ściągnięto 281 raz(y) 70,63 KB

 
 
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2005-12-24, 00:52   

skończyłem :-D

334_3488.JPG
Plik ściągnięto 246 raz(y) 68,63 KB

334_3489.JPG
Plik ściągnięto 243 raz(y) 87,64 KB

335_3527.JPG
Plik ściągnięto 227 raz(y) 98,16 KB

 
 
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2006-09-07, 21:35   Modu? techniczny

zamieszczam rysunek... bo być może będzie potrzebny do jakiś niecNych planów :-)

rys.jpg
Plik ściągnięto 286 raz(y) 22,01 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-11-05, 18:05   

czy jest sens:
- przedłużyć Tc1 o 70cm (jutro będe być może w Lerła, tradycyjnie, mogę spróbować sklecić skrzynkę)
- na istniejącym kawałku wywalić obrotnicę i wyprostować tory

w ten sposób:
- zyskujemy 70cm
- zyskujemy dodatkowe 40cm, do ogólnej długości 70+70+80=220cm
w tej chwili jest OIDP ok. 120cm
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 23
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2008-11-05, 18:22   

Może mam najmniej do gadania,ale jestem za. W Poznaniu w drugi dzień pociagi nie miały gdzie wjeżdżać,a momentami ledwo się mieściły,a zmiana czoła pociągu i tak przebiegała "ręcznie". Więc ja jestem za wywaleniem obrotnicy i wydłużeniu Tc1.
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2008-11-05, 18:34   

Misiek napisał/a:
czy jest sens:
- przedłużyć Tc1 o 70cm
hmm o ile powstanie stacja na której przyjmiesz skład dłuższy niz 120cm które jest w tej chwili na Tc1 i na Tc2. Dopiero wtedy jest sens dobudowywać kolejny segment.
Misiek napisał/a:
- na istniejącym kawałku wywalić obrotnicę i wyprostować tory
to możesz zrobić i wsadź obrotnicę w osobną skrzynkę lub zrób tylko wyjście na nią.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-05, 18:34   

Misiek napisał/a:
przedłużyć Tc1 o 70cm
Zdecydowanie tak.
Misiek napisał/a:
wywalić obrotnicę
Nie. "Okręcenie" jest zdecydowanie bardziej prawomyślne niż ręka boska.
zvolack napisał/a:
o ile powstanie stacja na której przyjmiesz
Niekoniecznie. Na długim torze na technicznym może przecież stać skład gotowy do odjazdu plus grupa wagonowa czekająca na manewry.
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2008-11-05, 18:38   

parowozek napisał/a:
w drugi dzień pociagi nie miały gdzie wjeżdżać,a momentami ledwo się mieściły,
tak to prawda ale jakie składy to były?? :D:D Rozkładowe pociągi smigały bez problemu. Generalnie póki co to wszystko co wyjedzie z Tc1 lub 2 nie zatka żadnej stacji. Jak wydłużysz sytuacja zmieni się diametralnie :D
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
Zvolack
Administrator

Wiek: 48
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Istebna
Wysłany: 2008-11-05, 18:40   

wiygN napisał/a:
Niekoniecznie. Na długim torze na technicznym może przecież stać skład gotowy do odjazdu plus grupa wagonowa czekająca na manewry.
w Poznaniu zajete były 2 lub 3 z 7 torów na szufladach. Dopiero jak młodzi aktywiści bipe z Makiem puscili na szlak to zabrakło dł torów. Rozkład w Poznaniu był "ciasny" a szuflady .. hmm 50% zajęte.
_________________
Zvolack
www.zwolakowka.pl
 
     
kiersNo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-05, 18:41   

Wydłużając techniczny faktycznie można wprowadzać dłuższe składy ale czy tak często je robimy ?? Skład w Poznaniu był robiony pod publikę a na Normalnych spotkaniach raczej tak długimi nie jeździliśmy, nawet na FREMO takie składy to rzadkość. Obrotnica ma swój plus, bo o ile diesla czy innego elektryka można przenieść ręką boga to z czajnikiem jest już gorzej i łatwo go uszkodzić.
A tak poza tym to rób jak ci się podoba, zawsze możesz dorobić jedna skrzynkę i w ten sposób wyciągnąć Tc1.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-11-05, 18:47   

zvolack napisał/a:
o ile powstanie stacja na której przyjmiesz skład dłuższy niz 120cm
Tuchów
zvolack napisał/a:
wsadź obrotnicę w osobną skrzynkę lub zrób tylko wyjście na nią.
myślałem ją "wogle" wypierniczyć
co najwyżej do obracania paluchami doda się obowiązek zakładania jedwabnych rękawiczek ;-)

no ale OK.
"głos ludu" zadecydował... póki co można przedłużyć o 70cm...

plusem jest wtedy też to, że z Tc1 robią się wtedy jakieś rozsądniejsze skrzynki (2x2)

przy okazji można też wyp..ć "analogowe" klawiaturki i pogrubić kabelki (gdzie się da)
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-05, 18:53   

wiygN napisał/a:
Misiek napisał/a:
przedłużyć Tc1 o 70cm
Zdecydowanie tak.
Misiek napisał/a:
wywalić obrotnicę
Nie. "Okręcenie" jest zdecydowanie bardziej prawomyślne niż ręka boska.
zvolack napisał/a:
o ile powstanie stacja na której przyjmiesz
Niekoniecznie. Na długim torze na technicznym może przecież stać skład gotowy do odjazdu plus grupa wagonowa czekająca na manewry.

Całkowicie popieram :!:
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2008-11-05, 18:55   

popierasz też, abym do rozbudowy użył twoich flexów roco czy trixa jakie gdzies się u mnie poniewierają? :-D

bajdełej, rachunki za budowe "dobra społeczNego" przedstawię w trakcie wykonywania prac ;-)
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-05, 18:57   

Misiek napisał/a:
popierasz też, abym do rozbudowy użył twoich flexów
Całkowicie popieram 8-)
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group