Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
zestawienie centralek DCC
Autor Wiadomość
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-20, 23:36   zestawienie centralek DCC

Mam prośbę do użytkowników sterowania cyfrowego o opinie i w razie możliwości o porównanie funkcji, przystępności dla użytkownika, czy czegoś nie potrafi itp.
Mile widziane będą jakieś informacje na temat gdzie kupić, jakie są dostępne podzespoły...
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-11-21, 00:16   

http://www.dccwiki.com/DCC_Systems_comparison

gdzie kupić - nie w polskich sklepach
jaką? zależy, jak do domu to Twój wybór, jak ma być to backup na spotkania* to musi być z protokołem Loconet

* jeden backup już mamy ;-)

podzespoły: większość ma jakąś "mysz" do sterowania modelem, na domowe warunki wystarczy
FREDY - w sklepach niedostępne
 
     
Salamanca


Wiek: 40
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2013-11-21, 00:57   

Jeszcze dochodzi aspekt ceny. Najtaniej, zdaje się, wychodzi MultiMaus ROCO - tyle, ze nie ma LocoNet.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-11-21, 08:08   

A, z założenia odpada PIKO - ponoć kiepskie :-)
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-21, 09:15   

a czy znacie jakieś strony sklepów sprzedające centralki DCC?
w MM od Roco dla mnie minusem jest pokrętło dwukierunkowe, wolę opcję jak na fredach, że aby zmienić kierunek jazdy należy zatrzymać skład i zmienić wajchą kierunek jazdy
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-11-21, 11:15   

Z tym pokrętłem to można się przyzwyczaić ;-) Są FREDy co też tak mają ;-)
Strony sklepów.... w Polsce czy za granicą?

O, znalazłem taniego loconeta:
http://www.ebay.de/sch/i....&rt=nc&LH_BIN=1
Mozna sterować chyba 4 lokomotywami.
Coś tam jeszcze kolega mówił o pewnej upierdliwości w obsłudze, ale bez instrukcji obsługi to może być oczywiśte ;-)
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-21, 19:02   

A jeszcze takie pytanie:
Czy każda centralka ma możliwość ograniczenia (zaprogramowania) prędkości maksymalnej, tempa przyspieszania i zwalniania? (choć tego ostatniego jestem przeciwnikiem)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-11-21, 19:58   

To zależy od dekoderów - w nich się ustawia prędkość maksymalną.
Jak dekoder ma taką możliwość (a 99% ma), to centralką można ustawić Vmax.

Wczoraj w ten sposób zgrywałem trzy rózne lokomotywy z różnymi dekoderami, pełen fun.
 
     
Salamanca


Wiek: 40
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2013-11-21, 23:12   

Wiktor napisał/a:
wolę opcję jak na fredach, że aby zmienić kierunek jazdy należy zatrzymać skład i zmienić wajchą kierunek jazdy

To Digitrax odpada bo można zmienić kierunek jazdy bez "zerowania" ustawienia pokrętła. Chociaż można podłączyć Freda ;-) (aspekt ceny pomijam)
 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-25, 10:11   

Salamanca napisał/a:
Wiktor napisał/a:
wolę opcję jak na fredach, że aby zmienić kierunek jazdy należy zatrzymać skład i zmienić wajchą kierunek jazdy

To Digitrax odpada bo można zmienić kierunek jazdy bez "zerowania" ustawienia pokrętła. Chociaż można podłączyć Freda ;-) (aspekt ceny pomijam)

A czy jest jakakolwiek centralka z takim sterowaniem, czy odpuścić sobie poszukiwania?
Jeśli macie jakieś wieści na ten temat to bym poprosił o nazwe producenta i model,
bo tak naprawdę to nie wiem czego szukać :-)
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-11-25, 11:32   

Tak naprawdę, do domu szukaj tego co dziala i jest dostepne na rynku.
Cena też jest ważna.
Obecnie w miarę tanio i dobre można dostać sterowanie ROCO, czasem trafia się Lenz Compact (zazwyczaj w działach TT, bo jest dodawane chyba do zestawów startowych)

Do pokrętła można się przyzwyczaić jeśli "zero" jest jakoś oznaczone. Czy Roco nie miało w tym punkcie "pyknięcia" ?
 
     
kacper111

Wiek: 22
Dołączył: 19 Kwi 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-25, 12:16   

Miało ;)
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2013-11-25, 15:07   

Nie chcę palcem pokazywać kto, ale Zbyszek coś namieszał w pojęciach :-/
Kierunku jazdy nie zmienia się centralką tylko przełącznikiem na manipulatorku ;-)
A centralka to tylko pudełko, które "rozumie" to co manipulator ma akurat ustawione!

Z LocoNetowych urządzeń do domu nadają się:
1. MiniBox, za ok. 350 zł +FREDI, tylko że przydałby się jakiś booster do normalnego użytkowania. Minibox ma tę zaletę, że jest prosty i fool prof :mrgreen:
:arrow: http://forum.modelarstwo....623/#post-98909
2. Intelliboxy, można sterować dwie lokomotywy pokrętłami na pudełku, najlepsze domowe centrale. te pokrętła to po prostu wbudowane w pudełka manipulatorki ;-) Mają też wbudowany booster 3A.
:arrow: IB Basic https://www.uhlenbrock.de...5663958-001.htm za jakieś 1,1 k zł,
:arrow: IB II https://www.uhlenbrock.de...5663957-001.htm za ciut więcej :mrgreen:
3. oczywiście Digitraxy. Wadą jest brak możliwości ustawiania CV >255, tzn. mozna ale jest to upierdliwe jakieś :-? No i myszy Digitrax'a są dość tandetnie wykonywane, mają gumiane jakies takie dodupowate guziki...

Z innych wynalazków, tzn. tych ikspresnetowych urządzeń to najtańsze jest Roco, droższy jest Lenz. A na tym nie znam, nie używam :lol:

Poza tym jest jeszcze Zimo, najlepsze urządzenia ale to inna półka cenowa...

Reszta spotykanych urządzeń to jakieś mutanty są, dziwne i niekompatybilne z tym, co mają i używają inni :lol: :lol: :lol:
_________________

 
     
Wiktor

Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-25, 20:16   

WM-MODEL napisał/a:
1. MiniBox, za ok. 350 zł +FREDI, tylko że przydałby się jakiś booster do normalnego użytkowania. Minibox ma tę zaletę, że jest prosty i fool prof

A co to za produkcja, bo nie bardzo mogę się połapać w wątku? czy to wersja "zrób to sam"?

Chyba jednak poszukam MM od Roco. Aby tylko ruszyć z miejsca, najwyżej kiedyś zmienię na inny sprzęt

Choć z drugiej strony INTELLIBOX świeci się w nocy :mrgreen:

W sprawie centralki to mi się nie spieszy, zanim ukończę torowisko to trochę czasu minie
_________________
małe jest piękNe
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2013-11-25, 20:26   

Nie trzeba nic łapać :-P wystarczy ze zrozumieniem przeczytać np. pierwszy post tematu :mrgreen:

http://forum.modelarstwo....s/minibox.6623/

ATPO, MiniBox jest tylko handmejd ;-)
_________________

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group