Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Makieta gdzieś w USA
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-23, 00:19   

Ale się rozgadaliście jak ja sobie brylowałem w Istebnej. ;-)

To jak to jest z tą lokomotywą? jeździ OK, czy nie?
Z tego filmiku z SantaFe to nie jest wolna jazda.
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 00:31   

Złożyłem sobie odcinek z 3 torów długości 60 cm. Dopasowałem wszystko na maksimum. Podłączyłem te oryginalne wtyczki potem kabelki , i śmiało stwierdzam że lokomotywa płynnie jeździ już nawet z taką prędkością http://www.youtube.com/watch?v=gc05CzrlET8 , A nawet i jeszcze wolniej :-D w obojętnie jakim kierunku.



Tak płynnie to jeszcze nie jeździła.

Zrąbałem sprawę z torami, teraz muszę zrywać i od nowa kłaść.
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-23, 10:32   

Polee napisał/a:
Dodałem filmik, za dużo na nim nie widać, ale jako tako jest tam pokazana jazda loki w obie strony.
http://www.youtube.com/watch?v=ZB8q8mh5K7E
Do wieczora postaram się wrzucić film w lepszej jakości.


Prąd jak prąd, ale lepiszcze masz dobre, że loka jeździ do góry kołami i nie spada :mrgreen:

ps. A czy kabelki nie są przypadkiem za cienkie? jaka to średnica?
_________________
małe jest piękNe
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 13:06   

Wiktor napisał/a:
Polee napisał/a:
Dodałem filmik, za dużo na nim nie widać, ale jako tako jest tam pokazana jazda loki w obie strony.
http://www.youtube.com/watch?v=ZB8q8mh5K7E
Do wieczora postaram się wrzucić film w lepszej jakości.


Prąd jak prąd, ale lepiszcze masz dobre, że loka jeździ do góry kołami i nie spada :mrgreen:

ps. A czy kabelki nie są przypadkiem za cienkie? jaka to średnica?


Kabelki mają ok 1 mm, i są w porządku.

Teraz tylko dobrze to skleić od nowa.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-23, 14:06   

1mm grubości całego kabelka, czy 1mm grubości "drucików"?
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 14:49   

Całego, w tamtym ustawieniu torów , miałem 8 kabelków zasilających + kilkanaście tam gdzie loka zwalniała. A normalnie powinien wystarczyć jeden kabelek. Teraz jestem w trakcie ponownego ustawiania torów.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-23, 15:04   

Ostatnio używałem takich 0,5m.kw. przekroju (ok. 2.5mm z izolacją).
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 15:08   

Chyba będę musiał wykombinować jakieś gwoździki, tak jak już wcześniej wspominałem, złożyłem prosty odcinek wszystko mocno się trzymało nie było żadnych odstępów i loka jeździła dobrze.

Mam już ułożone torowisko na sucho, jeździ lepiej, ale tory są ruchome i też takie problemy występują. Jeśli wszystko będzie mocno ze sobą szczepione to będzie dobrze.

Chyba że skleję torowisko w całości.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-23, 15:18   

Jak juz bedziesz zdecydowany na układ torów to go przyklej.
Gwoździki szpecą, tak samo jak przygotowane dla nich dziury w podkładach. ;-)
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 15:27   

Ok . Będę kombinował tak długo aż to skleję.
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 17:46   

Udało mi się złożyć odpowiednio tory , łatwo nie było ;-)

Oby teraz podczas klejenia nic się nie stało.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-23, 17:48   

Klej punktowo, nie na całości, będzie łatwiej oderwać, nawet superglue.
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 17:51   

Czyli nie kleić całego torowiska od razu ?

Ostatnia kleiłem tor po torze, i zabrakło z 3 cm toru, oraz były nieładne przerwy w łączeniu.

Teraz wszystko jest na styk włożone.

Dlatego też loka źle jeździła.

Zauważyłem też że nie które tory jakby się nie lubiły ,musiałem zastępować je innymi, a tamte dać w inne miejsce.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-23, 18:15   

Jak masz ułożony tor to przyklej punktowo, początek, koniec odcinka.
sprawdź czy elektryka w porządku, jak będzie OK, to klej gęściej (np. co 5cm).
 
     
Polee

Dołączył: 01 Sie 2013
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2014-02-23, 18:45   

Ok , dzięki.

Właśnie skończyłem, wszystko jest ok , pozostało jeszcze podłączenie kabelków.
Więc może już jutro zacznę szutrowanie.

Przeczyszczę jeszcze tory spirytusem i papierem ściernym jeśli go znajdę :-D

Ale najważniejsze że już najgorsze za mną 8-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group