Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Radom 2014 - przygotowania czas zacząć
Autor Wiadomość
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-25, 08:11   

zawsze można pętlę ustawić za mostem Zbyszka, wtedy wszystko się zmieści :-)

mam tylko nadzieję że do tego czasu dojdzie przesyłka z lokami, mijają 2 tygodnie od wysyłki a tu ani widu ani słychu :-(
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-25, 08:41   

Tak zrobiłem, ale z drugiej strony jest krótki techniczny Służewiec ;-)
Jakiś wstępny układ makiety już mam, ale nie udało się uniknąć tunelu w szlaku głównym - czytaj: kontenerowce się nie zmieszczą.
Jeszcze pokombinuję.
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-25, 10:17   

na technicznym nie będzie problemu, zawsze można w ramach jazdy manewrowej podpiąć dwa składy
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-25, 11:16   

Wiktor napisał/a:
mam tylko nadzieję że do tego czasu dojdzie przesyłka z lokami, mijają 2 tygodnie od wysyłki a tu ani widu ani słychu
może paczkę obsługuje PGP i musisz odebrać w kwiaciarni?
Wiktor napisał/a:
na technicznym nie będzie problemu, zawsze można w ramach jazdy manewrowej podpiąć dwa składy
Umówmy sie, że takie kombinacje, oraz iluś tam wagonowy Shinkansen, będziemy robić w ramach rekreacji dla widzów a na troszkę bardzej poważnie, nie będziemy odstawiać zbytnio popeliny ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-25, 18:22   

A może jednak zamiast Europy IV-VI zrobić I epokę, Prusy, Bawaria itd.
Już to kiedyś było, ładne jest itd.

A te IV-VI przełożyć na Piotrków ;-)
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-02-25, 23:00   

Misiek napisał/a:
A może jednak zamiast Europy IV-VI zrobić I epokę, Prusy, Bawaria itd.
Już to kiedyś było, ładne jest itd.

A te IV-VI przełożyć na Piotrków ;-)


Można, bardzo można :-)
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-26, 08:14   

Misiek napisał/a:
może paczkę obsługuje PGP i musisz odebrać w kwiaciarni?


pójdę dziś na pocztę i zapytam się czy nie leży u nich przypadkiem

Misiek napisał/a:
I epokę, Prusy, Bawaria itd.


dobry pomysł, jestem za

Misiek napisał/a:
Umówmy sie, że takie kombinacje, oraz iluś tam wagonowy Shinkansen, będziemy robić w ramach rekreacji dla widzów a na troszkę bardzej poważnie, nie będziemy odstawiać zbytnio popeliny


toż to w USA takie tasiemce występują w naturze dość często
ale skoro jest taka dyrektywa to się dostosuję
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-26, 09:00   

Wiktor napisał/a:
pójdę dziś na pocztę i zapytam się czy nie leży u nich przypadkiem
bez numeru przesyłki nie zdziałasz, może masz "tracking" wpisany w ebay? wtedy będzie łatwiej.
Wiktor napisał/a:
dobry pomysł, jestem za
Czyli przyjęte ;-)
Wiktor napisał/a:
toż to w USA takie tasiemce występują w naturze dość często
Owszem, ale niestety mamy linię lokalną. Tasiemce rzadko tu zaglądają. Ale będą. Ale krótsze ;-)

W załączeniu pierwszy projekt makiety, nie uwzględniający tunelu, w którym blokują się tasiemce kontenerowe ;-)
Do odstrzału w razie czego będzie też wypustka z bocznicą, jak nie zdążę zrobić.

makieta_radom14_1.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 106,85 KB

 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-02-26, 18:30   

Misiek napisał/a:
Wiktor napisał/a:
pójdę dziś na pocztę i zapytam się czy nie leży u nich przypadkiem
bez numeru przesyłki nie zdziałasz, może masz "tracking" wpisany w ebay? wtedy będzie łatwiej.


A jak nie ma w eBayu to napisz do sprzedawcy i się o numer upomnij. ;-) )

Misiek napisał/a:
W załączeniu drugi projekt makiety, nie uwzględniający tunelu, w którym blokują się tasiemce kontenerowe ;-)
Do odstrzału w razie czego będzie też wypustka z bocznicą, jak nie zdążę zrobić.


Niech tak zostanie. Będzie uniwersalnie. A tunel i tak przerobię.
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-27, 15:08   

Byłem dziś na poczcie, dostałem informację, że przesyłka leży od 18 lutego na WER Warszawa :-(
czyżby przygotowywali niespodziankę w postaci podatku :?:

najważniejsze, że nie zginęła
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-27, 15:32   

Istnieje taka opcja
ale jak leży w WER to powinni ci przysłać papierki do wypełnienia cła itp.
chyba, ze sami to zrobią za Ciebie i tylko ci przyśla paczkę z załączonym wyrokiem
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-28, 08:50   

Drugi wariant makiety.
Układ dwutorówki dający możliwość efektownych mijanek na wiadukcie - przynajmniej tak spróbuję wyklombinować w rozkładzie jazdy.
Teoretycznie, po zestawieniu całego wiaduktu, prawie zamyka sie kółeczko, pozwalając widzom zwiedzać od zewnętrznej, mało reprezentacyjnej strony ;-)

makieta_radom14_2a.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 101,86 KB

makieta_radom14_2b.jpg
Test ;-)
Plik ściągnięto 54 raz(y) 109,02 KB

 
     
gemol

Dołączył: 31 Sie 2007
Skąd: Radom
Wysłany: 2014-02-28, 09:58   

W pierwszym wariancie można ludzi wpuścić do środka. Wprawdzie rozwarcie mogłoby być szersze :-P , ale ujdzie.
_________________
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-28, 11:58   

Biorąc pod uwagę wystrój naszych makiet "do środka" - zazwyczaj tak planuję.
Popracuję jeszcze nad tematem "Otworem do klienta" :-)
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-28, 20:12   

Ja jestem za rozwiązaniem aby obsługa była po jednej stronie a goście po drugiej
nie będziemy sobie wtedy wchodzić w paradę jak w bibliotece w Czosnowie
Ew. jak ktoś z gości będzie chciał spróbować posterować to się go zaprosi do środka

ja w Czosnowie miałem przypadek że z wielkim trudem podłączyłem freda bo goście byli stłoczeni przy złączu
_________________
małe jest piękNe
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group