Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Peco Smart Swithc
Autor Wiadomość
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2014-05-16, 14:50   Peco Smart Swithc

To jest to samo co misiek stosuje do swoich napędów servo? Tutaj za 68 funtów od Peco.
http://www.youtube.com/watch?v=D4nT3aO1jmU
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-05-16, 16:25   

Nie, ja mam to
http://botland.com.pl/ste...2-kanalowy.html
chrzest bojowy już przeszło ;-)
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2014-05-16, 17:04   

Ja wiem. Pytam czy działanie tego twojego bajeru jest takie same jak tego od Peco? Oglądałeś filmik od Peco?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-05-16, 17:30   

Oglądałem.
Jeśli chodzi o ruch serwa to ja mam regulowane szybciej/wolniej, dalej/bliżej ;-) i w tym zakresie prochu nie wymyślili.
Gadżeciki jak mocowanie serw, gotowe przyłącza do przełączników itp - fajne - ja robiłem samemu, ale sie sprawdziły w 95%.
Jakby jeszcze wyjeli sprężynkę z iglicy rozjazdu to mieli by płynny ruch.
Ale i tak nie mają polaryzacji iglicy, a ja mam ;-)
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-05-16, 17:31   

To czego używa Misiek (i tak się składa, że ja) jest sterownikiem serwomechanizmów z pełni programowalnym interfejsem przy pomocy języka skryptowego lub przy pomocy języka C. Służy do budowy głównie robotów. To co z nim zrobiliśmy to jest część jego funkcjonalności. Generalnie może spełniać te funkcje, które są w sterowniku Peco tylko trzeba je przedtem zaprogramować a Peco ma wszystko już dedykowane napędzaniu zwrotnic. Ponadto przy pomocy sterownika Pololu można stworzyć układ zależności pomiędzy napędami i sterować przebiegami, czego nie da się zrobić w Peco, a przynajmniej nie jest to oczywiste.
Sumując Peco ma sterownik dedykowany a Misiek ma sterownik uniwersalny, który trzeba zaprogramować.
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2014-05-16, 18:31   

Dzięki za odpowiedź. A trudno się steruję tym gadżetem? Myślę żeby tez pójść w serwa, bo jednak realizm nieporównywalny do napędów. Jakie serwa do tego polecacie?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-05-16, 18:50   

Serwa w filmiku peco są takie same jak nasze ;-)
dostepne na allegro ;-)

Sterowanie... Zbyszek wymyslił "skrypt" który trzeba było wgrać w pamięć mojego sterownika serw. Po kilku próbach, udało się. Tzn zadziałał sterownik, bo wgrywanie z kompa zajmuje: "1,2,3, już"
Sterowanie - na przełącznikach wciskanych/chwilowych.
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2014-05-16, 19:30   

Nie ma mnie w Polsce więc nie kupię. Jakaś nazwa której muszę szukać na marktplaats?
A tak z biegu to jestem w stanie to, że tak powiem młodzieżowo- ogarnąć?! :) Ten skrypt możesz mi wysłać? Rozumiem, że to są gotowe ustawienia dla sterownika? Aaaaaa w ogóle. Mógłbyś wrzucić jakieś filmiki jak działają te twoje napędy? Ładne zbliżenie na zwrotnicę i zmieniasz :)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-05-16, 19:52   

ale to nie jest polski produkt ;-)
http://www.pololu.com/cat...rvo-controllers
ja ogarnąłem podłączenie mechaniczne i elektryczne, reszte załatwił Zbyszek (skrypt)
Skrypt jest indywidualny, bo zawiera np. zakres ruchu serwa (nawet u mnie jest 6 różnych zakresów, zależnie od tego jak sie przykręciło serwo do makiety i jak wygiął drucik przestawiajacy iglicę)

filmik -> http://www.norma.fremo.pl...er=asc&start=20

Inaczej: ile masz rozjazdów do ogarnięcia?
do obsługi jednego trzeba wykorzystać dwa kanały sterownika, chyba, że zrobisz "przebiegi" - to wtedy może uda sie zaoszczędzić.
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2014-05-16, 20:00   

Panie ja pytam o nazwę serwo :) Sterownik kupię w Belgii, bo tam znalazłem. A ile mam rozjazdów? To jest pytanie zagadka, bo ja żadnej makiety jeszcze nie skończyłem pomimo, że na różnych płytach mam zamontowane z 30 rozjazdów :)
Co do elektroniki to raczej umiem zrobić co nieco, ale rysunków w ogóle nie rozumiem.
2 kanały sterownika tzn., że serwo na jednym kanale jedzie na jedną stronę do określonej wartości a na drugim w drugą? Dobrze kombinuję?
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-05-16, 20:45   

marcin_kempa napisał/a:

2 kanały sterownika tzn., że serwo na jednym kanale jedzie na jedną stronę do określonej wartości a na drugim w drugą? Dobrze kombinuję?


Nie do końca. Na jednym kanale masz serwo - jeździ jak chcesz, a na drugim masz przycisk jako wejście cyfrowe.
Takie ustawienie daje możliwość sterowania sekwencyjnego jednym przyciskiem czyli przyciskasz raz - serwo jedzie do pozycji 1, przyciskasz drugi raz serwo jedzie do pozycji 2, przyciskasz znowu i serwo jedzie do pozycji 1 itd..
Jeżeli chciałbyś mieć po przycisku na obie pozycje to musisz zużyć trzy kanały, jedne na serwo i dwa na przyciski.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-05-16, 20:52   

Aaaa, serwo
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=7521 :mrgreen:
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2014-05-16, 20:59   

Salamanca napisał/a:
marcin_kempa napisał/a:

2 kanały sterownika tzn., że serwo na jednym kanale jedzie na jedną stronę do określonej wartości a na drugim w drugą? Dobrze kombinuję?


Nie do końca. Na jednym kanale masz serwo - jeździ jak chcesz, a na drugim masz przycisk jako wejście cyfrowe.
Takie ustawienie daje możliwość sterowania sekwencyjnego jednym przyciskiem czyli przyciskasz raz - serwo jedzie do pozycji 1, przyciskasz drugi raz serwo jedzie do pozycji 2, przyciskasz znowu i serwo jedzie do pozycji 1 itd..
Jeżeli chciałbyś mieć po przycisku na obie pozycje to musisz zużyć trzy kanały, jedne na serwo i dwa na przyciski.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem.

Czyli dobrze myślę a źle piszę. Chodziło mi o to co napisałeś, ale myślałem, że kanał to znaczy ruch serwa. Dobra nie było tematu. A to naciskanie przycisku, to hebelkowy przełącznik ON-ON czy tylko chwilowy ON?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-05-16, 21:15   

chwilowy
U mnie, jak przytrzymasz guzik, to serwo chodzi 1-2-1-2-1-2-1...
z hebelkiem On-On byłoby tak samo
może jeszcze ON-OFF-ON dałby rade jak będziesz miał odruch wracać do środkowego położenia.
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-05-16, 21:24   

Misiek napisał/a:

z hebelkiem On-On byłoby tak samo
może jeszcze ON-OFF-ON dałby rade jak będziesz miał odruch wracać do środkowego położenia.

On-On lepiej nie stosować bo sterownik nie lubi jak mu się zwiera wejście za długo. Lepiej zostać przy chwilowych. Można też użyć takiego włącznika ze sprężyną powrotną do pozycji środkowej rozłączonej czyli On-Off-On z automatycznym Off :-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group